1,1K
Czekoladowa panna cotta z truskawkową pianką
Przepyszna, czekoladowa panna cotta z truskawkową pianką i czekoladową polewą. Deser idealny, prosty do przygotowania i wyglądający bardzo apetycznie. Koniecznie wypróbujcie, a będziecie robić ją często, tym bardziej, że niedługo zrobi się jeszcze cieplej i takie deserki z lodówki będą znikać bardzo szybko.
Czekoladowa panna cotta z truskawkową pianką - wskazówki
Ten deser jest prosty do przygotowania. Jedynie trzeba cierpliwie poczekać, aż czekoladowa panna cotta się schłodzi. Musi spędzić w lodówce 4-5 godzin, aby dobrze stężała i zgęstniała. Dopiero po tym przygotowujemy truskawkową piankę i ona również musi się schłodzić.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80% zawartości kakao.
Truskawki – Można użyć świeżych truskawek lub wykorzystać mrożone. Jeśli mrożone puszczą bardzo dużo wody, chwilę dłużej je gotujcie, aby płyn mocniej się zredukował.
Śmietanka – Powinna być dobrze schłodzona.
Przepis na 3-4 porcje. (3 takie jak na zdjęciu)
Czekoladowa panna cotta z truskawkową pianką - wskazówki
Deser przechowywać w lodówce, warto zabezpieczyć wierzch folią spożywczą. Panna cotta będzie dobra do 2-3 dni.
Smacznego!
CZEKOLADOWA PANNA COTTA Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ
Joanna | chocololo.plPrzepyszna, czekoladowa panna cotta z truskawkową pianką i czekoladową polewą.Przepis na 3-4 porcje.
SKŁADNIKI
składniki na panna cottę
- 250 ml śmietanki 36%
- 75 g czekolady gorzkiej
- 15 g cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny + 30 ml zimnej wody
Składniki na truskawkową piankę
- 200 g truskawek (bez szypułek, już pokrojonych i przygotowanych)
- 15 g cukru
- 1½ łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody
- 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
Składniki na polewę
- 80 ml śmietanki 36%
- 30 g czekolady mlecznej
- 20 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo
- kilka truskawek na wierzch
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie panna cotty
- Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut.
- Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia. Żelatynę podgrzać chwilę, zrobi się płynna i ciepła. Wlać ją do śmietanki, wymieszać i dodać połamaną na kostki czekoladę.
- Wymieszać całość do rozpuszczenia czekolady. Gdy całość lekko ostygnie, przelać czekoladowy płyn po równo do pucharków.
- Panna cottę schłodzić w lodówce przez 4-5 godzin.
Przygotowanie warstwy truskawkowej
- Truskawki włożyć do niewielkiego garnuszka i wsypać cukier. Podgrzewać aż truskawki puszczą sok i będą miękkie, następnie 2-3 minuty by płyn odrobinę się zredukował.
- Truskawki lekko przestudzić, dać do miski i zblendować na gładko.
- Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać ją. Ciepłą i płynną żelatynę dodać do truskawek i wymieszać (truskawki mogą być jeszcze ciepłe)
- Zostawić całość żeby ostygła, ale pozostała płynna. Ubić śmietankę na puszystą, gęstą masę i delikatnie, szpatułką wmieszać ją do truskawek. Wyłożyć truskawkowy mus po równo na stężałą panna cottę.
- Deserki schłodzić ok. 2 godziny, aż masa truskawkowa stężeje.
Przygotowanie polewy
- Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamane czekolady, wymieszać aż się rozpuszczą. Polewę odłożyć na chwilę do lekkiego ostudzenia, następnie polać nią panna cotty.
- Schłodzić ok. 15 minut lodówce, aby czekoladowa polewa trochę stężała. Podawać z owocami na wierzchu.