Czekoladowa panna cotta z truskawkową pianką

Czekoladowa panna cotta z truskawkową pianką

Przepyszna, czekoladowa panna cotta z truskawkową pianką i czekoladową polewą. Deser idealny, prosty do przygotowania i wyglądający bardzo apetycznie. Koniecznie wypróbujcie, a będziecie robić ją często, tym bardziej, że niedługo zrobi się jeszcze cieplej i takie deserki z lodówki będą znikać bardzo szybko.
czekoladowa panna cotta z truskawkową pianką

Czekoladowa panna cotta z truskawkową pianką - wskazówki

Ten deser jest prosty do przygotowania. Jedynie trzeba cierpliwie poczekać, aż czekoladowa panna cotta się schłodzi. Musi spędzić w lodówce 4-5 godzin, aby dobrze stężała i zgęstniała. Dopiero po tym przygotowujemy truskawkową piankę i ona również musi się schłodzić.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80% zawartości kakao.

Truskawki – Można użyć świeżych truskawek lub wykorzystać mrożone. Jeśli mrożone puszczą bardzo dużo wody, chwilę dłużej je gotujcie, aby płyn mocniej się zredukował.

Śmietanka – Powinna być dobrze schłodzona.

Przepis na 3-4 porcje. (3 takie jak na zdjęciu)

czekoladowa panna cotta z truskawkową pianką

Czekoladowa panna cotta z truskawkową pianką - wskazówki

Deser przechowywać w lodówce, warto zabezpieczyć wierzch folią spożywczą. Panna cotta będzie dobra do 2-3 dni.

czekoladowa panna cotta z truskawkową pianką

Smacznego!

czekoladowa panna cotta z truskawkową pianką

CZEKOLADOWA PANNA COTTA Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Joanna | chocololo.pl
Przepyszna, czekoladowa panna cotta z truskawkową pianką i czekoladową polewą.
Przepis na 3-4 porcje.

SKŁADNIKI
  

składniki na panna cottę

  • 250 ml śmietanki 36%
  • 75 g czekolady gorzkiej
  • 15 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny + 30 ml zimnej wody

Składniki na truskawkową piankę

  • 200 g truskawek (bez szypułek, już pokrojonych i przygotowanych)
  • 15 g cukru
  • łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody
  • 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)

Składniki na polewę

  • 80 ml śmietanki 36%
  • 30 g czekolady mlecznej
  • 20 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo

  • kilka truskawek na wierzch

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie panna cotty

  • Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut.
  • Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia. Żelatynę podgrzać chwilę, zrobi się płynna i ciepła. Wlać ją do śmietanki, wymieszać i dodać połamaną na kostki czekoladę.
  • Wymieszać całość do rozpuszczenia czekolady. Gdy całość lekko ostygnie, przelać czekoladowy płyn po równo do pucharków.
  • Panna cottę schłodzić w lodówce przez 4-5 godzin.

Przygotowanie warstwy truskawkowej

  • Truskawki włożyć do niewielkiego garnuszka i wsypać cukier. Podgrzewać aż truskawki puszczą sok i będą miękkie, następnie 2-3 minuty by płyn odrobinę się zredukował.
  • Truskawki lekko przestudzić, dać do miski i zblendować na gładko.
  • Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać ją. Ciepłą i płynną żelatynę dodać do truskawek i wymieszać (truskawki mogą być jeszcze ciepłe)
  • Zostawić całość żeby ostygła, ale pozostała płynna. Ubić śmietankę na puszystą, gęstą masę i delikatnie, szpatułką wmieszać ją do truskawek. Wyłożyć truskawkowy mus po równo na stężałą panna cottę.
  • Deserki schłodzić ok. 2 godziny, aż masa truskawkowa stężeje.

Przygotowanie polewy

  • Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamane czekolady, wymieszać aż się rozpuszczą. Polewę odłożyć na chwilę do lekkiego ostudzenia, następnie polać nią panna cotty.
  • Schłodzić ok. 15 minut lodówce, aby czekoladowa polewa trochę stężała. Podawać z owocami na wierzchu.

Zobacz także:

budyń czekoladowy
budyń czekoladowy
panna cotta czekoladowa
panna cotta czekoladowa

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo