Ciasto czekoladowe na jogurcie
Całkiem proste do przygotowania ciasto czekoladowe z dodatkiem jogurtu i kawałkami mlecznej czekolady. Masło do ciasta ucieramy z cukrem, przez co jego konsystencja jest nieco babkowe, ale wilgotne, mięciutkie. To idealne ciasto do kawy. Możecie polać je czekoladową polewą lub posypać cukrem pudrem. Świetnie nada się też do wszelkich deserów w pucharkach. Będzie pasować do deseru z brzoskwiniami lub deserków z musem czekoladowo-kawowym. Bardzo smaczne ciasto.
Ciasto czekoladowe na jogurcie - wskazówki
Ten przepis na ciasto czekoladowe na jogurcie jest prosty do przygotowania. Najważniejsze, aby składniki takie jak: jogurt, jajka i masło były w temperaturze pokojowej.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Jogurt – Jogurt naturalny, gęsty w kubeczku. Powinien być w temperaturze pokojowej. Jeśli jogurt będzie zbyt zimny masa może się zwarzyć.
Czekolada – Ciasto nie jest bardzo słodkie, więc użyłam mlecznej czekolady. Jak najbardziej można wykorzystać gorzką lub deserową. Czekoladę trzeba posiekać, kawałki nie mogą być zbyt duże.
Masło ucieramy z cukrami do powstania puszystej masy, następnie ucierając dodajemy jajka i jogurt. Po dodaniu tych składników masa może odrobinę się rozwarstwić, ale nie powinna się zwarzyć.
Po ostudzeniu ciasto można polać czekoladą, polewą czekoladową jak np. w prostym cieście czekoladowym, posypać wiórkami czekolady lub posiekanymi orzechami.
Przepis na keksówkę 22×11 cm.
Ciasto czekoladowe na jogurcie - przechowywanie
Czekoladowe ciasto na jogurcie przechowujemy w temperaturze pokojowej w szczelnym pojemniku lub zawinięte w folię spożywczą. Będzie dobre przez 3-4 dni.
Smacznego!
CIASTO CZEKOLADOWE NA JOGURCIE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 200 g jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
- 100 g masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
- 200 g mąki pszennej
- 35 g kakao
- 100 g cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczka sody
- 100 g czekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół), keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Czekoladę mleczną drobno posiekać i odłożyć. W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę, także odłożyć.
- Do miski dać masło, cukier puder i cukier waniliowy. Utrzeć do połączenia składników i otrzymania jasnej, puszystej masy. Zajmie to ok. 4 minuty.
- Ciągle miksując dodać kolejno po jajku. Gdy składniki połączą się powoli wlewać jogurt. Miksować krótko, tylko do połączenia składników, następnie przesiać suche składniki i zmiksować do połączenia i powstania gładkiego, gęstego ciasta.
- Do ciasta delikatnie wmieszać czekoladę, wyłożyć je do keksówki, wyrównać. Ciasto piec ok. 45 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie.