Strona główna PRZEPISYBABKI Babka czekoladowo-orzechowa na białkach

Babka czekoladowo-orzechowa na białkach

przez Joanna | Chocololo
babka czekoladowo-orzechowa na białkach

Babka czekoladowo-orzechowa na białkach

Bardzo delikatna i lekka babka czekoladowo-orzechowa, choć zaskakująco nie rośnie mocno podczas pieczenia i odrobinę opada podczas studzenia. Idealna do jedzenia widelczykiem z porcją bitej śmietany. Warto ją przygotować, jest naprawdę przepyszna. Do tej babki można śmiało wykorzystać zamrożone białka, które zostały Wam np. po przygotowaniu większej ilości kruchego ciasta, budyniów itp. Mielone orzechy dodają babce smaku i aromatu, posypcie nimi też obficie babkę po polaniu czekoladową polewą. U mnie wywołała ona falę zachwytu nad konsystencją, po czym szybko zniknęła i pewnie pojawi się ponownie na świątecznym stole.
babka czekoladowo-orzechowa na białkach

Babka czekoladowo-orzechowa na białkach - wskazówki

Białka jaj – Powinny być w temperaturze pokojowej. Do babki potrzeba 200 g białek, to ilość z ok. 6 mniejszych lub 5 większych jajek. Warto więc zważyć je przed ubijaniem.

Ubijamy biała od razu z całą ilością cukru do powstania gęstej, lśniącej piany. Zajmuje to ok. 5-7 minut w zależności do miksera. Można też białka ubić i dodawać cukier łyżka po łyżce, ale i tak ubiją się one dobrze razem.

Cukier – Drobny cukier do wypieków.

Czekolada – Gorzka czekolada o zawartości kakao min. 60%, a max 80%. Sama użyłam czekolady 74%.

Mleko – Zwykłe lub roślinne (np. migdałowe, ryżowe, ale nie mleczko kokosowe, które mogłoby spowodować rozwarstwienie masy).

Kawa – Mocna kawa instant bez dodatków typu 2w1. Nie zastępujemy jej espresso z ekspresu/kawiarki itp.

Mąka – Do babki potrzebna jest mąka pszenna tortowa, jednak sprawdzi się też orkiszowa typ 700.

Orzechy laskowe – Upieczone i bez skórek, zmielone na mąkę. Poniżej kilka wskazówek dotyczących orzechów.

 

Pieczenie orzechów laskowych.

Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.

Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.

 

Mielenie orzechów.

Polecam mielić orzechy samodzielnie, są one tłustsze i bardziej aromatyczne. Niesie to jednak zagrożenie zrobienia pasty  orzechowej, a orzechy laskowe szybko mielą się właśnie na pastę i kilka sekund mielenia za dużo…i pasta. Orzechy warto więc mielić razem z mąką pszenną. Jeśli macie większy młynek i zmieszczą się w nim wszystkie orzechy, można dodać np. 2-3 łyżki mąki (czubate) i zmielić całość szybko razem. Do mniejszego młynka wsypcie na oko proporcjonalnie mniej.

babka czekoladowo-orzechowa na białkach

Pieczenie babki czekoladowo-orzechowej na białkach.

Babkę pieczemy w 170 stopniach C (funkcja góra-dół) przez ok. 45 minut w formie do babki. Forma może być średniej wielkości. Sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczona.

Formę wcześniej smarujemy masłem i wysypujemy mąką wymieszaną z kakao (nie odejmujemy tych składników od tych z przepisu, tylko niezależnie sobie mieszamy mąkę z kakao).

Po upieczeniu wyjmujemy ją z piekarnika i zostawiamy w formie na 10-15 minut. Po tym czasie przykładamy do formy kratkę do studzenia i sprytnie odwracamy, aby babka wyskoczyła z formy na kratkę.

Polewamy ją czekoladą dopiero po ostudzeniu.

Polewa czekoladowa.

Czekolada – Gorzka 60-80% i mleczna.

Jeśli zależy Wam na samej gorzkiej czekoladzie, dodajcie jej 70 g na 70 ml śmietanki.

Przepis na średnią formę do babki <2 l.

babka czekoladowo-orzechowa na białkach

Babka czekoladowo-orzechowa na białkach - przechowywanie

Babkę czekoladowo-orzechową można przechowywać w temperaturze pokojowej do 3-4 dni. Najlepiej zabezpieczoną folią spożywczą lub w szczelnym pojemniku.

Można ją przechowywać także lodówce (jeśli lubicie) do 5 dni.

babka czekoladowo-orzechowa na białkach

Smacznego!

babka czekoladowo-orzechowa na białkach

BABKA CZEKOLADOWO-ORZECHOWA NA BIAŁKACH

Joanna | chocololo.pl
Delikatna babka czekoladowo-orzechowa, polana czekoladową polewą.
Przepis na formę ok. 1,5-2 l.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

  • 5-6 białek (200 g, w temp. pokojowej)
  • 150 g drobnego cukru
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 75 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • 100 g masła
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę

  • 70 ml śmietanki 36%
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 40 g czekolady mlecznej
  • garść posiekanych orzechów laskowych

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (góra-dół). W miseczce wymieszać łyżeczkę kakao z łyżką mąki. Formę do babki nasmarować masłem i wysypać mieszanką mąki i kakao.
  • W garnuszku podgrzać masło, mleko i kawę. Gdy masło się rozpuści wymieszać, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Po chwili wymieszać i zostawić do ostudzenia.
  • W osobnej misce wymieszać mąkę, mielone orzechy, kakao i proszek do pieczenia. Odłożyć.
  • Białka dać do suchej, metalowej lub szklanej miski. Wsypać cukier i ubijać 5-7 minut do powstania gęstej, lśniącej piany i rozpuszczenia cukru.
  • Do masy czekoladowej dać dużą łyżkę piany i mieszanki mąki z orzechami, delikatnie wmieszać. Ponownie dodać część piany i mieszanki, delikatnie wmieszać. Wymieszać w ten sposób wszystkie składniki w kilku partiach.
  • Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i piec 45 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika zostawić na 15 minut, następnie wyjąć je z formy na kratkę do studzenia. Gdy całkiem wystygnie przygotować polewę.
  • Przygotowanie polewy. W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamane czekolady. Po chwili wymieszać do powstania gładkiej, gęstej polewy. Polać nią babkę i posypać orzechami.
Słowo kluczowe babka, babka czekoladowa, czekolada, czekolada gorzka, orzechy laskowe, święta, wielkanoc

Zobacz także:

babka migdałowa z Amaretto (baz glutenu)
babka migdałowa z Amaretto (baz glutenu)
mini mazurki z kremem czekoladowym
mini mazurki z kremem czekoladowym
metrowiec
metrowiec

You may also like

3 komentarze

Ola 14 marca 2024 - 16:16

Wygląda obłędnie! Chciałabym ją przygotować w wersji bezglutenowej, w związku z tym chciałam zapytać czy można zamienić mąkę pszenną na bezglutenową np. Mix c firmy Schar?

Reply
Joanna | Chocololo 14 marca 2024 - 18:21

Mogłaby się sprawdzić, chociaż nie mam 100% pewności, ponieważ nie próbowałam tej babki z inną mąką. Zamieniałam jednak w wielu przepisach zwykłą mąkę na Mix B do chleba i było ok, więc może warto przetestować 😉

Reply
Monika 2 kwietnia 2024 - 12:09

5 gwiazdek
Doskonała babka 🙂 Zamieniłam orzechy na nerkowce, idealna!

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo