Strona główna PRZEPISYDesery Deserki z musem czekoladowo-kawowym i Amaretto

Deserki z musem czekoladowo-kawowym i Amaretto

przez Joanna | Chocololo
deserki z musem czekoladowo-kawowym i Amaretto

Deserki z musem czekoladowo-kawowym i Amaretto

Uwielbiam takie musowe deserki w pucharkach. W tym znalazł się biszkopt wymieszany z migdałami i Amaretto, mus czekoladowo-kawowy i wiśnie Amarena w syropie. Gdzieś pomiędzy dodają smaku kawałeczki czekolady. Ach, oczywiście! Polałam je też czekoladową polewą. Czekolady nigdy dość, więc na wierzchu deserki ozdabiają czekoladowe, chrupkie groszki i pralinka. Pyszne szaleństwo!
deserki z musem czekoladowo-kawowym i Amaretto

Deserki z musem czekoladowo-kawowym i Amaretto - wskazówki

Mam dla Was trochę wskazówek, ale te deserki są proste do przygotowania i całkiem szybko się je robi.

Biszkopt – Sama użyłam jasnej wersji kakaowego biszkoptu genueńskiego. Potrzeba ok. 100-110 gram takiego biszkoptu. Można wykorzystać też zwykłe, okrągłe biszkopty lub Ladyfingers/savoiardi. Te drugie to włoskie biszkopty, bardziej suche, więc fajnie chłoną Amaretto.

W zależności od użytych biszkoptów lub Waszego biszkoptu i tego jaki jest wilgotny, możecie dodać łyżeczkę więcej lub mniej Amaretto.

Migdały – Mogą być ze skórką lub blanszowane.

Amaretto – Można nasączyć biszkopt także rumem, a w wersji bezalkoholowej kawą/herbatą.

Wiśnie – Użyłam wiśni Amrena w syropie. Może to być też konfitura wiśniowa, wiśnie w syropie lub w spirytusie jeśli je lubicie.

Polewa – Czekolada mleczna i gorzka rozpuszczona w śmietance. Możecie użyć samej gorzkiej.

 


 

Mus czekoladowo-kawowy.

Prosty mus z zaledwie 4 składników (nie licząc wody), ale trzeba pilnować, aby rozpuszczona czekolada ze śmietanką i żelatyną nie schłodziła się za mocno. Wtedy ciężej jest rozmieszać czekoladową masę z ubitą śmietanką.

Ważne jest też odpowiednie przygotowanie żelatyny, ponieważ podgrzana za mocno traci swoje żelujące właściwości.

Do musu czekoladowo-kawowego użyłam uniwersalnej żelatyny w proszku.

Aby żelatyna dobrze „zadziała” i masa ładnie stężała, trzeba najpierw zalać ją odpowiednią ilością wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut . Następnie żelatynę podgrzewamy w niewielkim garnuszku na małym gazie. Ostrożnie, napęczniała żelatyna stanie się płynna. Trzeba ją podgrzać aż będzie ciepła, ale nie zagotować. Inaczej straci żelujące właściwości.

Taką ciepłą żelatynę od razu energicznie mieszamy z rozpuszczoną w śmietance czekoladą z kawą.

Czekolada – Gorzka 60-80% zawartości kakao i biała.

Kawa – Najlepiej użyć mocnej kawy instant. Wystarczą 2 płaskie łyżeczki lub 2 saszetki po 2 g.

 

Przepis na 3-4 porcje. U mnie wyszły 3 spore pucharki jak na zdjęciu.            

deserki z musem czekoladowo-kawowym i Amaretto

Deserki z musem czekoladowo-kawowym i Amaretto - przechowywanie

Deser jest gotowy po 1,5-2 godzinach w lodówce. Może w niej pozostać do 2-3 dni, zabezpieczony folią spożywczą. Przed podaniem można zostawić go na 15 minut aby lekko się ocieplił

deserki z musem czekoladowo-kawowym i Amaretto

Smacznego!

deserki z musem czekoladowo-kawowym i Amaretto

DESERKI Z MUSEM CZEKOLADOWO-KAWOWYM I AMARETTO

Joanna | chocololo.pl
Biszkopt, migdały, Amaretto, mus czekoladowo-kawowy, wiśnie, czekolada. Pyszne deserki.
Przepis na 3-4 porcje.

SKŁADNIKI
  

  • ok. 110 g biszkoptu
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 2 łyżki Amaretto

Składniki na mus czekoladowo-kawowy

  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 65 g czekolady białej
  • 80 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżeczki kawy instant (mocnej)
  • 170 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 1 łyżeczka żelatyny + 15 ml zimnej wody

Składniki na polewę

  • 50 ml śmietanki 36%
  • 20 g czekolady gorzkiej
  • 20 g czekolady mlecznej

Dodatkowo

  • 2-3 łyżki konfitury wiśniowej
  • 2 paski czekolady posiekanej (gorzka lub mleczna)
  • pralinki, czekoladowe groszki (do ozdoby)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Biszkopt dokładnie pokruszyć, wymieszać z posiekanymi migdałami i Amaretto.
  • Przygotować mus. Żelatynę zalać zimną wodą (najlepiej w małym garnuszku) i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Czekoladę gorzką i białą połamać na kawałki i włożyć do miski.
  • Śmietankę (80 ml) wymieszać z kawą, podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z ognia, po chwili zalać nią czekoladę, zostawić na kilka sekund (w tym czasie można podgrzać żelatynę) i wymieszać do rozpuszczenia czekolady.
  • Żelatynę podgrzać, aż będzie ciepła i płynna i energicznie wmieszać ją do czekoladowej, ciepłej masy. Całość odstawić do ostygnięcia, ale masa powinna być płynna.
  • Schłodzoną śmietankę (170 ml) ubić na puszystą masę, ale nie na sztywno. Do czekoladowej masy dość energicznie wmieszać szpatułką dużą łyżkę ubitej śmietany, następnie delikatnie wmieszać całość.
  • Na dno każdego pucharka nasypać biszkopt, wyłożyć trochę wiśni, trochę posiekanej czekolady i wyłożyć część musu. Ponownie wysypać biszkopt, wiśnie, czekoladę i wylać mus. Schłodzić w lodówce przez ok 1,5- 2 godziny i przygotować polewę.
  • Przygotowanie polewy. W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać połamane czekolady. Wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do ostygnięcia.
  • Polać deserki polewą, udekorować i schłodzić jeszcze 15 minut.
Słowo kluczowe amaretto, deser, kawa, migdały, mus czekoladowo-kawowy, mus czekoladowy, wiśnie

Zobacz także:

deserki z musem z białej czekolady i malinami
deserki z musem z białej czekolady i malinami
czekoladowa panna cotta z truskawkową pianką
czekoladowa panna cotta z truskawkową pianką
lekki mus czekoladowo-kawowy
lekki mus czekoladowo-kawowy

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo