Czekoladowe ciasto na maślance

Ciasto jest naprawdę proste do przygotowania, należy pamiętać żeby jajka i maślanka były w temperaturze pokojowej.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Maślanka – Powinna być w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć ten proces można kubeczek, albo butelkę z maślanką włożyć do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut. Zamieszać od czasu do czasu i wymienić wodę jakby ostygła.
Kawa – Można użyć świeżo parzonej kawy lub zalać wrzątkiem instant (1 łyżeczkę płaską/saszetkę).
Czekolada do polania – Warto użyć gorzkiej czekolady między 60-80%, ewentualnie wymieszać pół na pół z mleczną.
Użyłam czekoladowej posypki do ozdoby ciasta, ale można je posypać np. pieczonymi, posiekanymi orzechami. Będzie pysznie.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).
W temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku lub formie (w której było pieczone) zabezpieczone folią spożywczą. Będzie dobre przez 3-4 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Właśnie zrobiłam to ciasto i jest genialne! Robiłam je jednocześnie rozmawiając przez telefon, takie jest proste. W smaku niesamowite – miekkie, czekoladowe, wilgotne. Polalam rozpuszczona czekolada. Dziękuję za przepis 🙂
Bardzo mi miło 🙂 Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie!
Świetny przepis 🙂 robię to ciasto często. Znika w 2 dni. Domownicy, w tym dzieciaki są zachwycone smakiem 🙂
Bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie 🙂
Upiekłam. Wyszedł bardzo dobry.
Czy ciasto, można upiec w tortownicy?
Jasne, na podaną ilość składników potrzebna będzie większa tortownica, tak 28 cm będzie ok.
Fajne, wilgotne, miękkie ciasto 🙂 szukałam jakiegoś przepisu do wykorzystania otwartej maślanki i ten przepis sprawdził się idealnie!