Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • kontakt
  • kontakt
  • polityka prywatności
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Czekoladowe ciasto na maślance

  • 3 marca 2022
czekoladowe ciasto na maślance
czekoladowe ciasto na maślance
Total
719
Shares
107
0
612

Czekoladowe ciasto na maślance

Jedno z najprostszych do przygotowania ciast – czekoladowe ciasto na maślance. Mięciutkie, puszyste, praktycznie rozpływa się w ustach. Polane dodatkową porcją czekolady. To takie ciasto, kiedy chce nam się domowego, czekoladowego ciacha, ale nie chcemy zbyt dużo stać w kuchni. Tutaj mieszamy składniki w temperaturze pokojowej, pieczemy i po przestudzeniu możemy je polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem i kroić. Gorąco polecam, proste i pyszne!
czekoladowe ciasto na maślance

Czekoladowe ciasto na maślance - wskazówki

Ciasto jest naprawdę proste do przygotowania, należy pamiętać żeby jajka i maślanka były w temperaturze pokojowej.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Maślanka – Powinna być w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć ten proces można kubeczek, albo butelkę z maślanką włożyć do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut. Zamieszać od czasu do czasu i wymienić wodę jakby ostygła.

Kawa – Można użyć świeżo parzonej kawy lub zalać wrzątkiem instant (1 łyżeczkę płaską/saszetkę).

Czekolada do polania – Warto użyć gorzkiej czekolady między 60-80%, ewentualnie wymieszać pół na pół z mleczną.

Użyłam czekoladowej posypki do ozdoby ciasta, ale można je posypać np. pieczonymi, posiekanymi orzechami. Będzie pysznie.

Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).

czekoladowe ciasto na maślance

Czekoladowe ciasto na maślance - przechowywanie

W temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku lub formie (w której było pieczone) zabezpieczone folią spożywczą. Będzie dobre przez 3-4 dni.

czekoladowe ciasto na maślance
czekoladowe ciasto na maślance

Smacznego!

czekoladowe ciasto na maślance

CZEKOLADOWE CIASTO NA MAŚLANCE

Joanna | chocololo.pl
Jedno z najprostszych do przygotowania ciast – czekoladowe ciasto na maślance. Mięciutkie i puszyste.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 240 ml maślanki (w temp. pokojowej)
  • 4 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 ml oleju
  • 80 ml ciepłej kawy
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 50 g kakao
  • 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietanki 36%

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W misce wymieszać dokładnie mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać składniki do większej miski. Wsypać do nich cukier, cukier waniliowy i wymieszać wszystko.
  • Do drugiej miski wbić jajka, wlać maślankę i olej, wymieszać do połączenia składników. Następnie wlać ciepłą kawę i energicznie wymieszać.
  • Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać dokładnie. Mieszać do dokładnego połączenia składników, ale nie dłużej.
  • Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Czekoladę posiekać, włożyć ją do miseczki. Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia i wlać ją do czekolady. Wymieszać do powstania gęstej polewy. Polać ciasto czekoladą, rozsmarować ją równomiernie. Gdy polewa trochę przestygnie można je kroić.

Zobacz także:

ciasto mleczna kanapka
ciasto mleczna kanapka
bananowe ciasto czekoladowe (orkiszowe)
bananowe ciasto czekoladowe (orkiszowe)
ciasto potrójnie czekoladowe
ciasto potrójnie czekoladowe

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
719
Shares
Udostępnij 107
Przypnij 612
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
  • maślanka
Poprzedni artykuł
mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą
  • CIASTA
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą

  • 1 marca 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
sernik z białą czekoladą
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone
  • Wielkanoc

Sernik z białą czekoladą

  • 8 marca 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
tort czekoladowy z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Tort czekoladowy z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 11 sierpnia 2022
sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)
Zobacz przepis
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki na zimno

Sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)

  • Joanna | Chocololo
  • 4 sierpnia 2022
muffinki czekoladowe z cukinią
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowe z cukinią

  • Joanna | Chocololo
  • 2 sierpnia 2022
odwrócone ciasto z białą czekoladą i morelami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Odwrócone ciasto z białą czekoladą i morelami

  • Joanna | Chocololo
  • 28 lipca 2022
odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 lipca 2022
domowe batoniki Bounty
Zobacz przepis
  • CZEKOLADKI
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Domowe batoniki Bounty

  • Joanna | Chocololo
  • 21 lipca 2022
sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami
Zobacz przepis
  • PRZEPISY

Sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami

  • Joanna | Chocololo
  • 19 lipca 2022
torcik czekoladowy z kremem i czereśniami
Zobacz przepis
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Torcik czekoladowy z kremem i czereśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 7 lipca 2022
  1. Olga pisze:
    21 kwietnia 2022 o 17:49

    Właśnie zrobiłam to ciasto i jest genialne! Robiłam je jednocześnie rozmawiając przez telefon, takie jest proste. W smaku niesamowite – miekkie, czekoladowe, wilgotne. Polalam rozpuszczona czekolada. Dziękuję za przepis 🙂

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      21 kwietnia 2022 o 18:44

      Bardzo mi miło 🙂 Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
przepisy bezglutenowe baner
  • tort czekoladowy z masłem orzechowym
    Tort czekoladowy z masłem orzechowym
    • 11 sierpnia 2022
  • sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)
    Sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)
    • 4 sierpnia 2022
  • muffinki czekoladowe z cukinią
    Muffinki czekoladowe z cukinią
    • 2 sierpnia 2022
  • odwrócone ciasto z białą czekoladą i morelami
    Odwrócone ciasto z białą czekoladą i morelami
    • 28 lipca 2022
  • odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami
    Odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami
    • 26 lipca 2022
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

reklama
reklama megan design
reklama megan design

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • polityka prywatności
Słodkie przepisy na wypieki i desery dla miłośników czekolady.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności