Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Czekoladowe ciasto na maślance

  • 3 marca 2022
czekoladowe ciasto na maślance
czekoladowe ciasto na maślance
Total
805
Shares
72
0
733

Czekoladowe ciasto na maślance

Jedno z najprostszych do przygotowania ciast – czekoladowe ciasto na maślance. Mięciutkie, puszyste, praktycznie rozpływa się w ustach. Polane dodatkową porcją czekolady. To takie ciasto, kiedy chce nam się domowego, czekoladowego ciacha, ale nie chcemy zbyt dużo stać w kuchni. Tutaj mieszamy składniki w temperaturze pokojowej, pieczemy i po przestudzeniu możemy je polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem i kroić. Gorąco polecam, proste i pyszne!
czekoladowe ciasto na maślance

Czekoladowe ciasto na maślance - wskazówki

Ciasto jest naprawdę proste do przygotowania, należy pamiętać żeby jajka i maślanka były w temperaturze pokojowej.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Maślanka – Powinna być w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć ten proces można kubeczek, albo butelkę z maślanką włożyć do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut. Zamieszać od czasu do czasu i wymienić wodę jakby ostygła.

Kawa – Można użyć świeżo parzonej kawy lub zalać wrzątkiem instant (1 łyżeczkę płaską/saszetkę).

Czekolada do polania – Warto użyć gorzkiej czekolady między 60-80%, ewentualnie wymieszać pół na pół z mleczną.

Użyłam czekoladowej posypki do ozdoby ciasta, ale można je posypać np. pieczonymi, posiekanymi orzechami. Będzie pysznie.

Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).

czekoladowe ciasto na maślance

Czekoladowe ciasto na maślance - przechowywanie

W temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku lub formie (w której było pieczone) zabezpieczone folią spożywczą. Będzie dobre przez 3-4 dni.

czekoladowe ciasto na maślance
czekoladowe ciasto na maślance

Smacznego!

czekoladowe ciasto na maślance

CZEKOLADOWE CIASTO NA MAŚLANCE

Joanna | chocololo.pl
Jedno z najprostszych do przygotowania ciast – czekoladowe ciasto na maślance. Mięciutkie i puszyste.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm.
5 from 1 vote
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 240 ml maślanki (w temp. pokojowej)
  • 4 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 ml oleju
  • 80 ml ciepłej kawy
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 50 g kakao
  • 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietanki 36%

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W misce wymieszać dokładnie mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać składniki do większej miski. Wsypać do nich cukier, cukier waniliowy i wymieszać wszystko.
  • Do drugiej miski wbić jajka, wlać maślankę i olej, wymieszać do połączenia składników. Następnie wlać ciepłą kawę i energicznie wymieszać.
  • Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać dokładnie. Mieszać do dokładnego połączenia składników, ale nie dłużej.
  • Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Czekoladę posiekać, włożyć ją do miseczki. Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia i wlać ją do czekolady. Wymieszać do powstania gęstej polewy. Polać ciasto czekoladą, rozsmarować ją równomiernie. Gdy polewa trochę przestygnie można je kroić.

Zobacz także:

ciasto mleczna kanapka
ciasto mleczna kanapka
bananowe ciasto czekoladowe (orkiszowe)
bananowe ciasto czekoladowe (orkiszowe)
ciasto potrójnie czekoladowe
ciasto potrójnie czekoladowe

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
805
Shares
Udostępnij 72
Przypnij 733
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
  • maślanka
Poprzedni artykuł
mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą
  • CIASTA
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą

  • 1 marca 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
sernik z białą czekoladą
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone
  • Wielkanoc

Sernik z białą czekoladą

  • 8 marca 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

  1. Olga pisze:
    21 kwietnia 2022 o 17:49

    Właśnie zrobiłam to ciasto i jest genialne! Robiłam je jednocześnie rozmawiając przez telefon, takie jest proste. W smaku niesamowite – miekkie, czekoladowe, wilgotne. Polalam rozpuszczona czekolada. Dziękuję za przepis 🙂

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      21 kwietnia 2022 o 18:44

      Bardzo mi miło 🙂 Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  2. Sylwia pisze:
    16 sierpnia 2022 o 16:33

    Świetny przepis 🙂 robię to ciasto często. Znika w 2 dni. Domownicy, w tym dzieciaki są zachwycone smakiem 🙂

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      16 sierpnia 2022 o 17:39

      Bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  3. Ela pisze:
    13 listopada 2022 o 12:36

    Upiekłam. Wyszedł bardzo dobry.

    Odpowiedz
  4. Patrycja pisze:
    12 grudnia 2022 o 19:14

    Czy ciasto, można upiec w tortownicy?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      12 grudnia 2022 o 20:52

      Jasne, na podaną ilość składników potrzebna będzie większa tortownica, tak 28 cm będzie ok.

      Odpowiedz
  5. Karola pisze:
    22 marca 2023 o 16:02

    5 stars
    Fajne, wilgotne, miękkie ciasto 🙂 szukałam jakiegoś przepisu do wykorzystania otwartej maślanki i ten przepis sprawdził się idealnie!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności