Czekoladowe ciasto na maślance
Jedno z najprostszych do przygotowania ciast – czekoladowe ciasto na maślance. Mięciutkie, puszyste, praktycznie rozpływa się w ustach. Polane dodatkową porcją czekolady. To takie ciasto, kiedy chce nam się domowego, czekoladowego ciacha, ale nie chcemy zbyt dużo stać w kuchni. Tutaj mieszamy składniki w temperaturze pokojowej, pieczemy i po przestudzeniu możemy je polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem i kroić. Gorąco polecam, proste i pyszne!

Czekoladowe ciasto na maślance - wskazówki
Ciasto jest naprawdę proste do przygotowania, należy pamiętać żeby jajka i maślanka były w temperaturze pokojowej.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Maślanka – Powinna być w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć ten proces można kubeczek, albo butelkę z maślanką włożyć do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut. Zamieszać od czasu do czasu i wymienić wodę jakby ostygła.
Kawa – Można użyć świeżo parzonej kawy lub zalać wrzątkiem instant (1 łyżeczkę płaską/saszetkę).
Czekolada do polania – Warto użyć gorzkiej czekolady między 60-80%, ewentualnie wymieszać pół na pół z mleczną.
Użyłam czekoladowej posypki do ozdoby ciasta, ale można je posypać np. pieczonymi, posiekanymi orzechami. Będzie pysznie.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).

Czekoladowe ciasto na maślance - przechowywanie
W temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku lub formie (w której było pieczone) zabezpieczone folią spożywczą. Będzie dobre przez 3-4 dni.


Smacznego!

CZEKOLADOWE CIASTO NA MAŚLANCE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 240 ml maślanki (w temp. pokojowej)
- 4 jajka (w temp. pokojowej)
- 150 ml oleju
- 80 ml ciepłej kawy
- 250 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 50 g kakao
- 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na polewę
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 ml śmietanki 36%
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
- W misce wymieszać dokładnie mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać składniki do większej miski. Wsypać do nich cukier, cukier waniliowy i wymieszać wszystko.
- Do drugiej miski wbić jajka, wlać maślankę i olej, wymieszać do połączenia składników. Następnie wlać ciepłą kawę i energicznie wymieszać.
- Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać dokładnie. Mieszać do dokładnego połączenia składników, ale nie dłużej.
- Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
- Czekoladę posiekać, włożyć ją do miseczki. Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia i wlać ją do czekolady. Wymieszać do powstania gęstej polewy. Polać ciasto czekoladą, rozsmarować ją równomiernie. Gdy polewa trochę przestygnie można je kroić.