Deserki z białą czekoladą i brzoskwiniami
Deserki, a może nawet desery, ponieważ to całkiem spore pucharki. Lekki krem z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi w połączeniu z kakaowym biszkoptem i słodkimi brzoskwiniami z puszki powinien przypaść Wam do gustu. Mi wyszły tylko trzy porcje, ale spokojnie byłyby 4 mniejsze gdyby nie łakomstwo. No ale czuję się usprawiedliwiona, ponieważ deserki z białą czekoladą i brzoskwiniami są naprawdę przepyszne. Krem trzeba zacząć przygotowywać odrobinę wcześniej i rozpuścić białą czekoladę w śmietance i dobrze schłodzić. Można to zrobić wieczorem, przed dniem przygotowywania deseru lub z samego rana jeśli chcecie przygotować go wieczorem. We wskazówkach jeszcze o tym wspomnę. Szykujcie pucharki!
Deserki z białą czekoladą i brzoskwiniami - wskazówki
Biszkopt – Sama użyłam kakaowego ciasta do metrowca, ale idealny będzie też kakaowy biszkopt genueński. Potrzeba ok. 100-120 gram takiego biszkoptu.
Można wykorzystać też zwykłe, okrągłe biszkopty lub Ladyfingers/savoiardi. Te drugie to włoskie biszkopty, bardziej suche, więc fajnie chłoną Malibu. Żeby nadać im czekoladowego smaku, warto dodać łyżeczkę lub dwie kakao i wymieszać je z biszkoptem przed dodaniem płynów.
W zależności od użytych biszkoptów lub Waszego biszkoptu i tego jaki jest wilgotny, możecie dodać łyżeczkę więcej lub mniej Malibu/syropu z brzoskwiń.
Malibu – Można nasączyć biszkopt także Amaretto, a w wersji dać w to miejsce więcej syropu z brzoskwiń.
Krem z białej czekolady.
Przygotowanie kremu nie jest trudne, ale trzeba wcześniej rozpuścić czekoladę w śmietance i porządnie schłodzić w lodówce, aby krem dobrze się ubił.
Masę po ostudzeniu chowamy do lodówki na ok. 12 godzin, więc warto przygotować ją wieczorem, a następnego dnia krem. Można też zrobić masę z samego rana a wieczorem krem i deserki.
Krem przygotowujemy zaraz przed przygotowywaniem deserków, nie wcześniej.
Wiórki kokosowe – Można pominąć jeśli nie lubicie. Krem będzie mniej gęsty.
Brzoskwinie – Owoce w lekkim syropie, mogą być z puszki lub słoika. Wykorzystałam połowę puszki (dużej ok. 800 g z zalewą), ale spokojnie można w nich upchać trochę więcej owoców. Latem możecie zamiast brzoskwiń dać swoje ulubione owoce: maliny, truskawki. Można dać też banany lub wymieszać banany z brzoskwiniami. Jak lubicie.
Przepis na 3-4 porcje. U mnie wyszły 3 spore pucharki.
Deserki z białą czekoladą i brzoskwiniami - przechowywanie
Deser jest gotowy po 1,5-2 godzinach w lodówce. Może w niej pozostać do 2-3 dni, zabezpieczony folią spożywczą. Przed podaniem można zostawić go na 15 minut aby lekko się ocieplił
Smacznego!
DESERKI Z BRZOSKWINIAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 120 g biszkoptu kakaowego/babki czekoladowej
- 2 łyżki syropu z brzoskwiń
- 2 łyżki Malibu (opcjonalnie)
Składniki na krem
- 250 ml śmietanki 36%
- 120 g białej czekolady
- 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 30 g wiórków kokosowych
Dodatkowo
- ½ puszki brzoskwiń (ok. 225 g po odsączeniu, może być też więcej)
- wiórki kokosowe lub czekoladowe (do posypania)
PRZYGOTOWANIE
- Dzień przed przygotowaniem deserków trzeba zacząć przygotowywać krem. Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i wrzucić czekoladę połamaną na kostki. Po chwili wymieszać do rozpuszczenia czekolady.
- Gdy śmietanka z czekoladą ostygnie, schować ją do lodówki na noc (ok. 12 godzin). Powinna się dobrze schłodzić.
Przygotowanie deserków
- Przygotować pucharki. Biszkopt dokładnie pokruszyć w misce i wymieszać z syropem z brzoskwiń i Malibu. Odłożyć.
- Brzoskwinie odsączyć z zalewy, lekko odcisnąć ręcznikiem papierowym z jej nadmiaru. Pokroić je w niedużą kostkę i odłożyć.
- Przygotowanie kremu. Do miski dać schłodzone mascarpone, zmiksować je dosłownie przez chwilę (kilka sekund). Do mascarpone dodać schłodzoną przez noc śmietanę z czekoladą. Ubijać masę mikserem do powstania puszystego kremu (ok. 2 minuty), następnie wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wmieszać je szpatułką do kremu.
- Na dno pucharków wyłożyć trochę biszkoptu, dać część brzoskwiń i część kremu. Następnie znów brzoskwinie, biszkopt, brzoskwinie i krem na końcu.
- Ozdobić deserki wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi. Można na wierzchu ułożyć plasterki brzoskwiń.
- Deser warto schłodzić w lodówce jeszcze przez 1-2 godziny.