Deserki z białą czekoladą i brzoskwiniami

Deserki z białą czekoladą i brzoskwiniami

Deserki, a może nawet desery, ponieważ to całkiem spore pucharki. Lekki krem z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi w połączeniu z kakaowym biszkoptem i słodkimi brzoskwiniami z puszki powinien przypaść Wam do gustu. Mi wyszły tylko trzy porcje, ale spokojnie byłyby 4 mniejsze gdyby nie łakomstwo. No ale czuję się usprawiedliwiona, ponieważ  deserki z białą czekoladą i brzoskwiniami są naprawdę przepyszne. Krem trzeba zacząć przygotowywać odrobinę wcześniej i rozpuścić białą czekoladę w śmietance i dobrze schłodzić. Można to zrobić wieczorem, przed dniem przygotowywania deseru lub z samego rana jeśli chcecie przygotować go wieczorem. We wskazówkach jeszcze o tym wspomnę. Szykujcie pucharki!
deserki z białą czekoladą i brzoskwiniami

Deserki z białą czekoladą i brzoskwiniami - wskazówki

Biszkopt – Sama użyłam kakaowego ciasta do metrowca, ale idealny będzie też kakaowy biszkopt genueński. Potrzeba ok. 100-120 gram takiego biszkoptu.

Można wykorzystać też zwykłe, okrągłe biszkopty lub Ladyfingers/savoiardi. Te drugie to włoskie biszkopty, bardziej suche, więc fajnie chłoną Malibu.  Żeby nadać im czekoladowego smaku, warto dodać łyżeczkę lub dwie kakao i wymieszać je z biszkoptem przed dodaniem płynów.

W zależności od użytych biszkoptów lub Waszego biszkoptu i tego jaki jest wilgotny, możecie dodać łyżeczkę więcej lub mniej Malibu/syropu z brzoskwiń.

Malibu – Można nasączyć biszkopt także Amaretto, a w wersji dać w to miejsce więcej syropu z brzoskwiń.

Krem z białej czekolady.

Przygotowanie kremu nie jest trudne, ale trzeba wcześniej rozpuścić czekoladę w śmietance i porządnie schłodzić w lodówce, aby krem dobrze się ubił.

Masę po ostudzeniu chowamy do lodówki na ok. 12 godzin, więc warto przygotować ją wieczorem, a następnego dnia krem. Można też zrobić masę z samego rana a wieczorem krem i deserki.

Krem przygotowujemy zaraz przed przygotowywaniem deserków, nie wcześniej.

Wiórki kokosowe – Można pominąć jeśli nie lubicie. Krem będzie mniej gęsty.

Brzoskwinie – Owoce w lekkim syropie, mogą być z puszki lub słoika. Wykorzystałam połowę puszki (dużej ok. 800 g z zalewą), ale spokojnie można w nich upchać trochę więcej owoców. Latem możecie zamiast brzoskwiń dać swoje ulubione owoce: maliny, truskawki. Można dać też banany lub wymieszać banany z brzoskwiniami. Jak lubicie.

Przepis na 3-4 porcje. U mnie wyszły 3 spore pucharki.

deserki z białą czekoladą i brzoskwiniami

Deserki z białą czekoladą i brzoskwiniami - przechowywanie

Deser jest gotowy po 1,5-2 godzinach w lodówce. Może w niej pozostać do 2-3 dni, zabezpieczony folią spożywczą. Przed podaniem można zostawić go na 15 minut aby lekko się ocieplił

deserki z białą czekoladą i brzoskwiniami

Smacznego!

deserki z białą czekoladą i brzoskwiniami

DESERKI Z BRZOSKWINIAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Pucharki wypełnione czekoladowym biszkoptem, delikatnie kokosowym kremem z białej czekolady i kawałkami brzoskwiń.
Przepis na 3-4 porcje.

SKŁADNIKI
  

  • 120 g biszkoptu kakaowego/babki czekoladowej
  • 2 łyżki syropu z brzoskwiń
  • 2 łyżki Malibu (opcjonalnie)

Składniki na krem

  • 250 ml śmietanki 36%
  • 120 g białej czekolady
  • 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 30 g wiórków kokosowych

Dodatkowo

  • ½ puszki brzoskwiń (ok. 225 g po odsączeniu, może być też więcej)
  • wiórki kokosowe lub czekoladowe (do posypania)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Dzień przed przygotowaniem deserków trzeba zacząć przygotowywać krem. Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i wrzucić czekoladę połamaną na kostki. Po chwili wymieszać do rozpuszczenia czekolady.
  • Gdy śmietanka z czekoladą ostygnie, schować ją do lodówki na noc (ok. 12 godzin). Powinna się dobrze schłodzić.

Przygotowanie deserków

  • Przygotować pucharki. Biszkopt dokładnie pokruszyć w misce i wymieszać z syropem z brzoskwiń i Malibu. Odłożyć.
  • Brzoskwinie odsączyć z zalewy, lekko odcisnąć ręcznikiem papierowym z jej nadmiaru. Pokroić je w niedużą kostkę i odłożyć.
  • Przygotowanie kremu. Do miski dać schłodzone mascarpone, zmiksować je dosłownie przez chwilę (kilka sekund). Do mascarpone dodać schłodzoną przez noc śmietanę z czekoladą. Ubijać masę mikserem do powstania puszystego kremu (ok. 2 minuty), następnie wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wmieszać je szpatułką do kremu.
  • Na dno pucharków wyłożyć trochę biszkoptu, dać część brzoskwiń i część kremu. Następnie znów brzoskwinie, biszkopt, brzoskwinie i krem na końcu.
  • Ozdobić deserki wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi. Można na wierzchu ułożyć plasterki brzoskwiń.
  • Deser warto schłodzić w lodówce jeszcze przez 1-2 godziny.
Słowo kluczowe biała czekolada, brzoskwinie, deser, kokos, krem, wiórki kokosowe

Zobacz także:

deserki z musem czekoladowo-kawowym i Amaretto
deserki z musem czekoladowo-kawowym i Amaretto
deserki z musem z białej czekolady i malinami
deserki z musem z białej czekolady i malinami
lekki mus czekoladowo-kawowy
lekki mus czekoladowo-kawowy
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo