Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • 31 grudnia 2022
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Total
11
Shares
2
0
9

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

Ciasto czekoladowe w sam raz dla wszystkich kochających słodycze. Pyszne, mięciutkie ciasto czekoladowe, krem z dodatkiem popularnego kremu orzechowo-czekoladowego i mini pianki marshmallow. To jest dopiero słodkie połączenie! Odkąd upiekłam szwedzkie ciasto KÄRLEKSMUMS, ciągle mam ochotę, żeby je do czegoś wykorzystać. Niewysokie, intensywnie czekoladowe, mokre wręcz lepkie. Stworzone do podania z pysznym kremem i różnymi dodatkami. Zamiast pianek możecie posypać je pieczonymi, obranymi ze skórek orzechami laskowymi, ulubionymi ciasteczkami, a latem świeżymi owocami. Rewelacja.
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Kawa – Do ciasta zaparzcie mocne espresso. Można też wykorzystać kawę instant. Wystarczy 1 łyżeczka (saszetka po 2g). Nie trzeba jej zaparzać w wodzie, można po prostu wsypać ją do mleka (wtedy dajcie 100 ml mleka) i masła podczas podgrzewania i wymieszać do rozpuszczenia.


Mascaropne powinno być z zimne, prosto z lodówki.

Nutella powinna być w temperaturze pokojowej.

Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.

Przepis na formę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).

ciasto czekoladowe z nutellą i piankami

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami - przechowywanie

W temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku lub formie (w której było pieczone) zabezpieczone folią spożywczą. Będzie dobre przez 3-4 dni.

ciasto czekoladowe z nutellą i piankami

Smacznego!

ciasto czekoladowe z nutellą i piankami

CIASTO CZEKOLADOWE Z NUTELLĄ I PIANKAMI

Joanna | chocololo.pl
Pyszne, mięciutkie ciasto czekoladowe, krem z dodatkiem popularnego kremu orzechowo-czekoladowego i mini pianki marshmallow.
Przepis na formę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu25×21).
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 100 g masła
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 50 ml mleka
  • 50 ml espresso
  • 120 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 160 g cukru
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 250 g mascarpone (zimnego)
  • 250 g nutelli
  • 120 ml śmietanki 36% (zimnej)
  • 15 g kakao

Dodatkowo

  • pianki marshmallow

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać razem mleko, masło i espresso. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia i odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • W misce dobrze ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka, kawy i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto wylać do formy, wyrównać i piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.

Przygotowanie kremu

  • Do miski włożyć serek mascarpone i nutellę, wymieszać dokładnie i delikatnie szpatułką (nie mikserem).
  • Do miski przesiać kakao, wlać śmietankę. Ubić całość mikserem (końcówki do ubijania) przez chwilę do uzyskania gęstego, lekko puszystego kremu.
  • Ubity krem wmieszać delikatnie szpatułką do mascarpone z nutellą.
  • Krem rozsmarować równomiernie na cieście. Posypać wierzch piankami i schłodzić ciasto minimum 2 godziny w lodówce.

Zobacz także:

Kärleksmums, szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe
Kärleksmums, szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe
budyń czekoladowy
budyń czekoladowy
kostka pomarańczowo-czekoladowa
kostka pomarańczowo-czekoladowa

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
11
Shares
Udostępnij 2
Przypnij 9
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
  • mascarpone
  • nutella
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
paluszki bezowe w czekoladzie
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • 29 grudnia 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej
  • PORADY

Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?

  • 5 stycznia 2023
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022
pierniczki czekoladowe
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTECZKA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Pierniczki czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 18 grudnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności