Rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą

Rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą

Maślane, krucho-drożdżowe rogaliki z czekoladowym nadzieniem. Nadzienie trochę inspirowane cinnamon rolls, czyli drożdżowymi, zawijanymi bułeczkami cynamonowymi, które już pojawiły się na blogu. Oczywiście w wersji czekoladowej, tak jak rogaliki. W rogalikach znajdziecie zmiksowane masło z cukrem, cynamonem, kakao i posiekaną czekoladą. Ładnie się zawijają, są mięciutkie w środku, kruche na zewnątrz. To dzięki połączeniu maślanego ciasta z kwaśną śmietaną i drożdżami. Idealne do kawy.
rogaliki krucho drożdżowe z czekoladą

Rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą - wskazówki

Ciasto.

Masło i jajka do ciasta powinny być zimne, prosto z lodówki.

Śmietana – kwaśna śmietana 18%, w kubeczki. Może być w temperaturze pokojowej (nawet lepiej jakby była), chociaż nie jest to konieczne.

Śmietanę z drożdżami i cukrem umieszczamy w miseczce i mieszamy dokładnie. Do większej miski nalewamy ciepłą wodę i wkładamy do niej miseczkę ze śmietaną. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 15 minut i mieszamy od czasu do czasu.

Czekolada – Gorzka, najlepiej 60-80%.

Ciasto można na początku wyrobić w malakserze do połączenia składników, następnie zagnieść ręcznie. Oczywiście można od początku do końca wyrobić ciasto ręcznie.

Przed krojeniem trójkątów i po posmarowaniu nadzieniem rozwałkowałam ciasto na szeroki prostokąt (ok 40x15cm). Jeśli wolicie można rozwałkować ciasto na okrąg i pokroić w trójkąty jak pizzę, posmarowane wcześniej nadzieniem oczywiście. Tak też napisałam w przepisie.

Nadzienie.

Masło do nadzienia powinno być w temperaturze pokojowej. Wtedy ładnie rozetrze się z czekoladą i cukrem.

Jeśli nie macie malaksera (lub takiego specjalnego młynka do blendera ręcznego) żeby zmielić wszystko na pastę, zetrzyjcie czekoladę na drobnych oczkach i po prostu rozetrzyjcie w  miseczce z masłem, kakao, cynamonem i cukrem.

Cukier – Polecam brązowy przez jego lekko karmelowy smak, jednak można użyć zwykłego cukru.

Przepis na ok. 20 rogalików.

rogaliki krucho drożdżowe zawijanie
rogaliki krucho drożdżowe zawijanie

Rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą - przechowywanie

Zabezpieczone rogaliki, w szczelnym pojemniku, można przechowywać w temperaturze pokojowej. Będą dobre przez ok. 3-4 dni.

Rogaliki można mrozić po upieczeniu.

rogaliki krucho drożdżowe z czekoladą
rogaliki krucho drożdżowe z czekoladą

Smacznego!

rogaliki krucho drożdżowe z czekoladą

ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Maślane, krucho-drożdżowe rogaliki z czekoladowym nadzieniem.
Przepis na ok. 20 rogalików.
5 from 2 votes

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła (zimnego)
  • 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 jajko (zimne)
  • 20 g cukru
  • 100 g śmietany kwaśnej 18%

Składniki na nadzienie

  • 50 g cukru brązowego
  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła (miękkiego)
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu (płaska)

Dodatkowo

  • jajko do posmarowania
  • cukier do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Śmietanę dać do miseczki, wsypać drożdże i cukier, wymieszać dokładnie. Miseczkę włożyć do większej, wypełnionej ciepłą wodą. Przykryć całość ściereczką i zostawić na 15 minut.
  • Do malaksera wsypać mąkę, dodać jajko, pokrojone w kostkę masło, cukier waniliowy i przygotowane drożdże. Zmiksować wszystko do powstania jednolitego ciasta. Przenieść je do miski i ręcznie wyrabiać ok. 6-7 minut.
  • Z ciasta uformować kulę, włożyć ją do miski. Miskę przykryć folią spożywczą lub ściereczką i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Przygotowanie nadzienia

  • Czekoladę posiekać. Wrzucić ją do malaksera z masłem, cukrem, kakao i cynamonem. Ucierać do powstania jednolitej masy (cukier pozostanie bez zmian; nie rozpuści się ani nie utrze).

Przygotowanie rogalików

  • Dwie blachy (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem.
  • Ciasto zagnieść i podzielić na dwie części. Uformować z nich kulki.
  • Na podsypanej mąką stolnicy/blacie rozwałkować ciasto na okrąg o grubości ok. 5 mm. Rozsmarować na nim nadzienie, zostawiając bez nadzienia 1 cm od brzegu.
  • Pokroić okrąg na trójkąty jak pizzę. Powinno wyjść 10-12 trójkątów. Zawinąć je w rogaliki i ułożyć w odstępach na przygotowanej blaszce. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Tak samo przygotować drugą część ciasta.
  • W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni C.
  • Każdą blachę piec osobno. Przed pieczeniem posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piec ok. 15 minut aż ładnie urosną i zarumienią się na złoto.
Słowo kluczowe cynamon, czekolada gorzka, kakao, rogaliki

Zobacz także:

bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym 8
bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
kruchy placek z nutellą i malinami
kruchy placek z nutellą i malinami

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




5 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
5
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x