Rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą
Maślane, krucho-drożdżowe rogaliki z czekoladowym nadzieniem. Nadzienie trochę inspirowane cinnamon rolls, czyli drożdżowymi, zawijanymi bułeczkami cynamonowymi, które już pojawiły się na blogu. Oczywiście w wersji czekoladowej, tak jak rogaliki. W rogalikach znajdziecie zmiksowane masło z cukrem, cynamonem, kakao i posiekaną czekoladą. Ładnie się zawijają, są mięciutkie w środku, kruche na zewnątrz. To dzięki połączeniu maślanego ciasta z kwaśną śmietaną i drożdżami. Idealne do kawy.
Rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą - wskazówki
Ciasto.
Masło i jajka do ciasta powinny być zimne, prosto z lodówki.
Śmietana – kwaśna śmietana 18%, w kubeczki. Może być w temperaturze pokojowej (nawet lepiej jakby była), chociaż nie jest to konieczne.
Śmietanę z drożdżami i cukrem umieszczamy w miseczce i mieszamy dokładnie. Do większej miski nalewamy ciepłą wodę i wkładamy do niej miseczkę ze śmietaną. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 15 minut i mieszamy od czasu do czasu.
Czekolada – Gorzka, najlepiej 60-80%.
Ciasto można na początku wyrobić w malakserze do połączenia składników, następnie zagnieść ręcznie. Oczywiście można od początku do końca wyrobić ciasto ręcznie.
Przed krojeniem trójkątów i po posmarowaniu nadzieniem rozwałkowałam ciasto na szeroki prostokąt (ok 40x15cm). Jeśli wolicie można rozwałkować ciasto na okrąg i pokroić w trójkąty jak pizzę, posmarowane wcześniej nadzieniem oczywiście. Tak też napisałam w przepisie.
Nadzienie.
Masło do nadzienia powinno być w temperaturze pokojowej. Wtedy ładnie rozetrze się z czekoladą i cukrem.
Jeśli nie macie malaksera (lub takiego specjalnego młynka do blendera ręcznego) żeby zmielić wszystko na pastę, zetrzyjcie czekoladę na drobnych oczkach i po prostu rozetrzyjcie w miseczce z masłem, kakao, cynamonem i cukrem.
Cukier – Polecam brązowy przez jego lekko karmelowy smak, jednak można użyć zwykłego cukru.
Przepis na ok. 20 rogalików.
Rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą - przechowywanie
Zabezpieczone rogaliki, w szczelnym pojemniku, można przechowywać w temperaturze pokojowej. Będą dobre przez ok. 3-4 dni.
Rogaliki można mrozić po upieczeniu.
Smacznego!
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 120 g masła (zimnego)
- 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 7 g drożdży suszonych
- 1 jajko (zimne)
- 20 g cukru
- 100 g śmietany kwaśnej 18%
Składniki na nadzienie
- 50 g cukru brązowego
- 70 g czekolady gorzkiej
- 50 g masła (miękkiego)
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu (płaska)
Dodatkowo
- jajko do posmarowania
- cukier do posypania
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Śmietanę dać do miseczki, wsypać drożdże i cukier, wymieszać dokładnie. Miseczkę włożyć do większej, wypełnionej ciepłą wodą. Przykryć całość ściereczką i zostawić na 15 minut.
- Do malaksera wsypać mąkę, dodać jajko, pokrojone w kostkę masło, cukier waniliowy i przygotowane drożdże. Zmiksować wszystko do powstania jednolitego ciasta. Przenieść je do miski i ręcznie wyrabiać ok. 6-7 minut.
- Z ciasta uformować kulę, włożyć ją do miski. Miskę przykryć folią spożywczą lub ściereczką i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Przygotowanie nadzienia
- Czekoladę posiekać. Wrzucić ją do malaksera z masłem, cukrem, kakao i cynamonem. Ucierać do powstania jednolitej masy (cukier pozostanie bez zmian; nie rozpuści się ani nie utrze).
Przygotowanie rogalików
- Dwie blachy (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem.
- Ciasto zagnieść i podzielić na dwie części. Uformować z nich kulki.
- Na podsypanej mąką stolnicy/blacie rozwałkować ciasto na okrąg o grubości ok. 5 mm. Rozsmarować na nim nadzienie, zostawiając bez nadzienia 1 cm od brzegu.
- Pokroić okrąg na trójkąty jak pizzę. Powinno wyjść 10-12 trójkątów. Zawinąć je w rogaliki i ułożyć w odstępach na przygotowanej blaszce. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Tak samo przygotować drugą część ciasta.
- W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni C.
- Każdą blachę piec osobno. Przed pieczeniem posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piec ok. 15 minut aż ładnie urosną i zarumienią się na złoto.