Ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Czekoladowo-bananowa wersja ucieranego ciasta z jabłkami i białą czekoladą. Ucierane ciasto czekoladowe jest miękkie, wilgotne i posypane cukrowo-cynamonową posypką, która zapieka się podczas pieczenia. Szybkie do przygotowania, idealne na deser, a najlepsze jeszcze ciepłe podane z lodami czekoladowymi.
Ucierane ciasto czekoladowe z bananami - wskazówki
Jajka – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Masło – Można pokroić je w kostkę i zostawić na talerzu, żeby szybciej nabrało temperatury pokojowej.
Jogurt – Naturalny jogurt w temperaturze pokojowej. Można go zastąpić maślanką lub kwaśną śmietana.
Ciasto wyjdzie gęste, trzeba równomiernie rozsmarować je w blaszce i posypać cukrem z cynamonem. Ciasto nie rośnie wysokie.
Do ciasta można wmieszać kawałki gorzkiej czekolady, jeśli chcecie, żeby było jeszcze bardziej czekoladowe. 80 g czekolady gorzkiej, posiekanej trzeba wmieszać razem z bananami.
Ucieranego ciasta nie piec zbyt długo, ponieważ będzie za suche. 35-40 minut powinno wystarczyć.
Przepis na formę 20×20 cm.
Ucierane ciasto czekoladowe z bananami - przechowywanie
Można przechowywać w formie, przykryte czystą ściereczką, będzie dobre do 2 dni.
Smacznego!
UCIERANE CIASTO CZEKOLADOWE Z BANANAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 100 g masła (miękkiego)
- 1 duże jajko (w temp. pokojowej)
- 50 g jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
- 70 g cukru drobnego
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 180 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 banany dojrzałe (ok. 220 g po obraniu)
Posypka
- 1 łyżka cukru brązowego
- ½ łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W miseczce przygotować posypkę. Wymieszać cukier brązowy z cynamonem i odłożyć.
- W większej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i również odłożyć. Banany obrać ze skórek, pokroić na grube plasterki (ok. 5-7mm) i odłożyć.
- Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (zajmie to 3-4 minuty). Następnie miksując na małych obrotach wbić jajko, gdy się wmiesza dodać jogurt. Miksować krótko, do połączenia składników.
- Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Wymieszać całość szpatułką aż powstanie gęste ciasto. Dodać do niego banany (banany trochę się rozpadną; dlatego trzeba je pokroić w grubsze plasterki) i wymieszać.
- Ciasto przenieść do formy i równomiernie rozsmarować. Posypać przygotowaną wcześniej cynamonową posypką. Włożyć do piekarnika i piec 35-40 minut, do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do przestygnięcia. Można kroić jeszcze ciepłe, ale nie gorące.