Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

  • 14 marca 2023
czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Total
57
Shares
0
0
57

Czekoladowe babeczki z kajamakiem i kremem

Mięciutkie i delikatne babeczki czekoladowe z kajmakiem i kremem ze śmietanki i mascarpone. Ozdobione czekoladowymi jajeczkami, ponieważ przygotowałam je z myślą o nadchodzących świętach, ale na pewno będę je robić też na inne okazje. Babeczki są proste do przygotowania, nadziane masą kajmakową i oblane odrobiną czekolady. Na wierzchu krem, który  trochę przypomina gniazdko. Do dekoracji wspomniane jajka i suszone kwiaty Gomfreny.
czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Mleko – W temperaturze pokojowej, może być zwykłe 2%, ale nada się też roślinne np.  migdałowe lub ryżowe.

Kawa –  1 łyżeczka kawy instant, bez dodatków typu 2w1.  

Ciasto na czekoladowe babeczki będzie dość rzadkie, nie mieszajcie go za długo, tylko do połączenia składników.

Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez noc w lodówce.

Przepis na 12-14 babeczek.

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem - przechowywanie

Przechowywać babeczki w szczelnym pojemniku, żeby krem nie nabrał niechcianych zapachów z lodówki. Spożyć do 2-3 dni. Przed podaniem wyjąć z lodówki na ok. 15-20 minut. Babeczki zmiękną i krem się delikatnie ociepli.

Same babeczki (bez kremu) można przechowywać w pojemniku w temperaturze pokojowej.

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

Smacznego!

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

CZEKOLADOWE BABECZKI Z KAJMAKIEM I KREMEM

Joanna | chocololo.pl
Mięciutkie i delikatne babeczki czekoladowe z kajmakiem i kremem ze śmietanki i mascarpone. Przepis na 12-14 babeczek.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 180 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 80 ml oleju
  • 240 ml mleka
  • 1 łyżeczka kawy
  • 160 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Nadzienie

  • 12-14 łyżeczek masy kajmakowej

Polewa

  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka oleju

Składniki na krem

  • 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 10 g cukru pudru
  • jajeczka do dekoracji

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
  • Mleko podgrzać aby było letnie i rozpuścić w nim kawę. Zostawić do ostudzenia.
  • Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem i sodą. Odłożyć.
  • Do miski wbić jajka, wsypać cukier, wlać olej i mleko. Wymieszać dokładnie. Przesiać suche składniki do mokrych składników i wymieszać krótko, tylko do połączenia.
  • Ciasto przelać (będzie dość płynne) do przygotowanych papilotek do ¾ wysokości. Piec ok. 20-25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Nadziewanie babeczek

  • Z wystudzonych babeczek należy wydrążyć odrobinę miąższu ze środka. Powinien postać wąski dołek (średnica ok. 1,5 cm), sięgający do połowy babeczki. Przy wydrążaniu należy pamiętać, żeby zostawić wierzch (skórkę z wierzchu) aby przykryć wypełniony dołek.
  • Każdy wydrążony dołek wypełnić kajmakiem i przykryć pozostałym ciastem.

Przygotowanie polewy

  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z olejem i wymieszać. Babeczki polać czekoladą (rozsmarować ją dokładnie na całym wierzchu babeczek) i schować je na chwilę do lodówki, aby polewa zastygła.

Przygotowanie kremu

  • W misce zmiksować krótko (dosłownie kilka sekund, do połączenia) mascarpone i przesiany cukier puder. Wlać śmietankę i miksować (mikser; końcówki do ubijania) do powstania gęstego, puszystego kremu (1-2 minuty).
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjna tylką i ozdobić babeczki.

Zobacz także:

babeczki czekoladowe z kremem kokosowym
babeczki czekoladowe z kremem kokosowym
babeczki Ferrero Rocher
babeczki Ferrero Rocher
babeczki czekoladowe z malinowym nadzieniem
babeczki czekoladowe z malinowym nadzieniem

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
57
Shares
Udostępnij 0
Przypnij 57
Tweet 0
Podobne składniki
  • kajmak
  • kakao
  • mascarpone
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

  • 7 marca 2023
Zobacz przepis
Następny artykuł
ucierane ciasto czekoladowe z bananami
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

  • 18 marca 2023
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

orzechowe ciasteczka z serduszkiem
Zobacz przepis

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności