Strona główna PRZEPISYBABECZKI I MUFFINKI Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

przez Joanna | Chocololo
czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

Czekoladowe babeczki z kajamakiem i kremem

Mięciutkie i delikatne babeczki czekoladowe z kajmakiem i kremem ze śmietanki i mascarpone. Ozdobione czekoladowymi jajeczkami, ponieważ przygotowałam je z myślą o nadchodzących świętach, ale na pewno będę je robić też na inne okazje. Babeczki są proste do przygotowania, nadziane masą kajmakową i oblane odrobiną czekolady. Na wierzchu krem, który  trochę przypomina gniazdko. Do dekoracji wspomniane jajka i suszone kwiaty Gomfreny.
czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem - wskazówki

Jajka Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Mleko – W temperaturze pokojowej, może być zwykłe 2%, ale nada się też roślinne np.  migdałowe lub ryżowe.

Kawa –  1 łyżeczka kawy instant, bez dodatków typu 2w1.  

Ciasto na czekoladowe babeczki będzie dość rzadkie, nie mieszajcie go za długo, tylko do połączenia składników.

Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez noc w lodówce.

Przepis na 12-14 babeczek.

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem - przechowywanie

Przechowywać babeczki w szczelnym pojemniku, żeby krem nie nabrał niechcianych zapachów z lodówki. Spożyć do 2-3 dni. Przed podaniem wyjąć z lodówki na ok. 15-20 minut. Babeczki zmiękną i krem się delikatnie ociepli.

Same babeczki (bez kremu) można przechowywać w pojemniku w temperaturze pokojowej.

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

Smacznego!

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

CZEKOLADOWE BABECZKI Z KAJMAKIEM I KREMEM

Joanna | chocololo.pl
Mięciutkie i delikatne babeczki czekoladowe z kajmakiem i kremem ze śmietanki i mascarpone. Przepis na 12-14 babeczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 180 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 80 ml oleju
  • 240 ml mleka
  • 1 łyżeczka kawy
  • 160 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Nadzienie

  • 12-14 łyżeczek masy kajmakowej

Polewa

  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka oleju

Składniki na krem

  • 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 10 g cukru pudru
  • jajeczka do dekoracji

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
  • Mleko podgrzać aby było letnie i rozpuścić w nim kawę. Zostawić do ostudzenia.
  • Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem i sodą. Odłożyć.
  • Do miski wbić jajka, wsypać cukier, wlać olej i mleko. Wymieszać dokładnie. Przesiać suche składniki do mokrych składników i wymieszać krótko, tylko do połączenia.
  • Ciasto przelać (będzie dość płynne) do przygotowanych papilotek do ¾ wysokości. Piec ok. 20-25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Nadziewanie babeczek

  • Z wystudzonych babeczek należy wydrążyć odrobinę miąższu ze środka. Powinien postać wąski dołek (średnica ok. 1,5 cm), sięgający do połowy babeczki. Przy wydrążaniu należy pamiętać, żeby zostawić wierzch (skórkę z wierzchu) aby przykryć wypełniony dołek.
  • Każdy wydrążony dołek wypełnić kajmakiem i przykryć pozostałym ciastem.

Przygotowanie polewy

  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z olejem i wymieszać. Babeczki polać czekoladą (rozsmarować ją dokładnie na całym wierzchu babeczek) i schować je na chwilę do lodówki, aby polewa zastygła.

Przygotowanie kremu

  • W misce zmiksować krótko (dosłownie kilka sekund, do połączenia) mascarpone i przesiany cukier puder. Wlać śmietankę i miksować (mikser; końcówki do ubijania) do powstania gęstego, puszystego kremu (1-2 minuty).
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjna tylką i ozdobić babeczki.

Zobacz także:

babeczki czekoladowe z kremem kokosowym
babeczki czekoladowe z kremem kokosowym
babeczki Ferrero Rocher
babeczki Ferrero Rocher
babeczki czekoladowe z malinowym nadzieniem
babeczki czekoladowe z malinowym nadzieniem

Obserwuj Chocololo:

You may also like

2 komentarze

Dulce 3 kwietnia 2023 - 10:34

Czy do kremu nie można dodać żelatyny lub fix?

Reply
Joanna | Chocololo 3 kwietnia 2023 - 12:48

Myślę że nie ma potrzeby dodawać żelatyny lub fixu, krem jest z mascarpone i jest całkiem gęsty i stabilny. Chyba, że chce go Pani jeszcze bardziej usztywnić, to można spróbować 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo