Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Mleko – W temperaturze pokojowej, może być zwykłe 2%, ale nada się też roślinne np. migdałowe lub ryżowe.
Kawa – 1 łyżeczka kawy instant, bez dodatków typu 2w1.
Ciasto na czekoladowe babeczki będzie dość rzadkie, nie mieszajcie go za długo, tylko do połączenia składników.
Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez noc w lodówce.
Przepis na 12-14 babeczek.
Przechowywać babeczki w szczelnym pojemniku, żeby krem nie nabrał niechcianych zapachów z lodówki. Spożyć do 2-3 dni. Przed podaniem wyjąć z lodówki na ok. 15-20 minut. Babeczki zmiękną i krem się delikatnie ociepli.
Same babeczki (bez kremu) można przechowywać w pojemniku w temperaturze pokojowej.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.