Strona główna PRZEPISYCIASTA Czekoladowy chlebek bananowy

Czekoladowy chlebek bananowy

przez Joanna | Chocololo
czekoladowy chlebek bananowy

Czekoladowy chlebek bananowy

Dwa bardzo dojrzałe banany w koszyku na stole sygnalizowały swoimi brązowymi plamami, że są wystarczająco słodkie i można zrobić z nich chlebek. Jest i on. Chlebek czekoladowy, mięciutki i puchaty. Z kawałkami gorzkiej czekolady, a że czekolady nigdy dość, to jeszcze posypany odrobiną groszków czekoladowych. Takiego na blogu jeszcze nie było. Musicie spróbować tego chlebka, a jeśli lubicie masło orzechowe, koniecznie posmarujcie nim choć jedną, grubą kromkę. Ale dobre!
czekoladowy chlebek bananowy

Czekoladowy chlebek bananowy - wskazówki

To naprawdę łatwy do przygotowania przepis, składniki mogą być prosto z lodówki.

Banany – Dojrzałe banany, z brązowymi plamami na skórce. Są bardziej słodkie i mniej mączne.

Maślanka – Jeśli nie macie maślanki, można zastąpić ją np. jogurtem naturalnym.

Cukier brązowy – Polecam brązowy, ale oczywiście można go zastąpić białym cukrem.

Czekolada – Najlepiej gorzka między 60-80%.

Moja forma była dość wysoka i chlebek też wyszedł wysoki. Można upiec ciasto w większej formie (keksowej). Pamiętajcie, że chlebek będzie niższy i będzie piec się krócej. Chlebek pieczemy do suchego patyczka.

Przepis na formę keksówkę 22×11 cm. (wymiary spodu 20×10)

czekoladowy chlebek bananowy

Czekoladowy chlebek bananowy - przechowywanie

Przechowywać w pojemniku lub zabezpieczony folią spożywczą, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 3 dni.

czekoladowy chlebek bananowy

Smacznego!

czekoladowy chlebek bananowy

CZEKOLADOWY CHLEBEK BANANOWY

Joanna | chocololo.pl
Chlebek czekoladowy, mięciutki, puchaty z kawałkami czekolady.
Przepis na formę keksówkę 22×11 cm.
5 from 2 votes

SKŁADNIKI
  

  • 2 banany dojrzałe (ok. 260 g po obraniu)
  • 2 jajka
  • 100 ml maślanki
  • 120 g cukru brązowego
  • 60 ml oleju
  • 220 g mąki pszennej
  • 35 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 100 g czekolady gorzkiej (posiekanej lub czekoladowych groszków)
  • odrobina czekolady lub czekoladowych groszków do posypania (ok. 25 g)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek i sodę. Odłożyć.
  • Do dużej miski włożyć obrane ze skórki banany i rozgnieść je widelcem na papkę. Wbić do nich jajka, wlać maślankę i olej, wsypać cukier i dokładnie wymieszać.
  • Przesiać mieszankę mąki i kakao do mokrych składników. Wymieszać i pod koniec wmieszać delikatnie szpatułką posiekaną czekoladę.
  • Ciasto przełożyć do formy, wyrównać, posypać czekoladą i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec 45-55 minut, do suchego patyczka.

Zobacz także:

ciasto dyniowe z czekoladą
ciasto dyniowe z czekoladą
wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)
wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)
ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym
ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym

Obserwuj Chocololo:

You may also like

9 komentarzy

Ania 29 listopada 2022 - 17:15

Rewelacyjny

Reply
Joanna | Chocololo 29 listopada 2022 - 18:36

Dziękuję:)

Reply
Asia 29 listopada 2022 - 23:31

Przepis petarda!!!
Robiłam już kilka razy – w formie chlebka i muffinek.
Najlepszy chlebek bananowy. Dziękuję za przepis ☺️

Reply
Joanna | Chocololo 30 listopada 2022 - 10:55

Bardzo mi miło, dziękuję za komentarz! 🙂

Reply
Ula 20 marca 2023 - 11:44

Czy można zastąpić zwykłą mąkę, mąką kokosową?

Reply
Joanna | Chocololo 20 marca 2023 - 13:08

Niestety, w tym przepisie nie. Na blogu jest przepis na Mocno czekoladowe ciasto bananowe. Są w nim inne proporcje składników i mąka kokosowa wymieszana 50:50 z mąką bezglutenową. Można je także upiec w keksówce. Pozdrawiam 🙂

Reply
Małgorzata 11 maja 2023 - 08:51

5 gwiazdek
Wyszło super! Polecam

Reply
Aniaaas 15 lipca 2023 - 21:47

Piekłam już kilka razy za każdym razem rewelacja, ale ostatnio ki jie wyrósł

Reply
Agnieszka 25 lipca 2024 - 16:27

5 gwiazdek
Dziś robiłam – wyszedł mięciutki, pyszny, super wyrósł. Nie miałam maślanki, zamiast niej użyłam jogurtu naturalnego. Polecam!!

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo