2,6K
Czekoladowy chlebek bananowy
Dwa bardzo dojrzałe banany w koszyku na stole sygnalizowały swoimi brązowymi plamami, że są wystarczająco słodkie i można zrobić z nich chlebek. Jest i on. Chlebek czekoladowy, mięciutki i puchaty. Z kawałkami gorzkiej czekolady, a że czekolady nigdy dość, to jeszcze posypany odrobiną groszków czekoladowych. Takiego na blogu jeszcze nie było. Musicie spróbować tego chlebka, a jeśli lubicie masło orzechowe, koniecznie posmarujcie nim choć jedną, grubą kromkę. Ale dobre!
Czekoladowy chlebek bananowy - wskazówki
To naprawdę łatwy do przygotowania przepis, składniki mogą być prosto z lodówki.
Banany – Dojrzałe banany, z brązowymi plamami na skórce. Są bardziej słodkie i mniej mączne.
Maślanka – Jeśli nie macie maślanki, można zastąpić ją np. jogurtem naturalnym.
Cukier brązowy – Polecam brązowy, ale oczywiście można go zastąpić białym cukrem.
Czekolada – Najlepiej gorzka między 60-80%.
Moja forma była dość wysoka i chlebek też wyszedł wysoki. Można upiec ciasto w większej formie (keksowej). Pamiętajcie, że chlebek będzie niższy i będzie piec się krócej. Chlebek pieczemy do suchego patyczka.
Przepis na formę keksówkę 22×11 cm. (wymiary spodu 20×10)
Czekoladowy chlebek bananowy - przechowywanie
Przechowywać w pojemniku lub zabezpieczony folią spożywczą, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 3 dni.
Smacznego!
CZEKOLADOWY CHLEBEK BANANOWY
Joanna | chocololo.plChlebek czekoladowy, mięciutki, puchaty z kawałkami czekolady.Przepis na formę keksówkę 22×11 cm.
5 from 2 votes
SKŁADNIKI
- 2 banany dojrzałe (ok. 260 g po obraniu)
- 2 jajka
- 100 ml maślanki
- 120 g cukru brązowego
- 60 ml oleju
- 220 g mąki pszennej
- 35 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 100 g czekolady gorzkiej (posiekanej lub czekoladowych groszków)
- odrobina czekolady lub czekoladowych groszków do posypania (ok. 25 g)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek i sodę. Odłożyć.
- Do dużej miski włożyć obrane ze skórki banany i rozgnieść je widelcem na papkę. Wbić do nich jajka, wlać maślankę i olej, wsypać cukier i dokładnie wymieszać.
- Przesiać mieszankę mąki i kakao do mokrych składników. Wymieszać i pod koniec wmieszać delikatnie szpatułką posiekaną czekoladę.
- Ciasto przełożyć do formy, wyrównać, posypać czekoladą i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec 45-55 minut, do suchego patyczka.