Czekoladowy chlebek bananowy

To naprawdę łatwy do przygotowania przepis, składniki mogą być prosto z lodówki.
Banany – Dojrzałe banany, z brązowymi plamami na skórce. Są bardziej słodkie i mniej mączne.
Maślanka – Jeśli nie macie maślanki, można zastąpić ją np. jogurtem naturalnym.
Cukier brązowy – Polecam brązowy, ale oczywiście można go zastąpić białym cukrem.
Czekolada – Najlepiej gorzka między 60-80%.
Moja forma była dość wysoka i chlebek też wyszedł wysoki. Można upiec ciasto w większej formie (keksowej). Pamiętajcie, że chlebek będzie niższy i będzie piec się krócej. Chlebek pieczemy do suchego patyczka.
Przepis na formę keksówkę 22×11 cm. (wymiary spodu 20×10)
Przechowywać w pojemniku lub zabezpieczony folią spożywczą, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 3 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Rewelacyjny
Dziękuję:)
Przepis petarda!!!
Robiłam już kilka razy – w formie chlebka i muffinek.
Najlepszy chlebek bananowy. Dziękuję za przepis ☺️
Bardzo mi miło, dziękuję za komentarz! 🙂
Czy można zastąpić zwykłą mąkę, mąką kokosową?
Niestety, w tym przepisie nie. Na blogu jest przepis na Mocno czekoladowe ciasto bananowe. Są w nim inne proporcje składników i mąka kokosowa wymieszana 50:50 z mąką bezglutenową. Można je także upiec w keksówce. Pozdrawiam 🙂