Ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Banany – Dojrzałe banany, z brązowymi plamami na skórce. Są bardziej słodkie i mniej mączne.
Jogurt – Najlepiej gęsty i tłusty np. typu greckiego. Można też użyć kwaśnej śmietany 18% w kubeczku.
Składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekolada – Najlepiej gorzka między 60-80%.
Masło orzechowe – Gładkie lub crunchy, masło orzechowe w 100% z orzechów, bez dodatków.
Przepis na blaszkę 20×20 cm.
Przechowywać w lodówce do 2 dni, w pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą. Ciasto najlepiej smakuje w dniu pieczenia, zaraz po ostudzeniu i posmarowaniu kremem. Schłodzone dobrze jest wyjąć ok. 15-20 minut przed podaniem, ciasto ociepli się i krem zrobi się delikatniejszy.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.