Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym

  • 21 września 2022
ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym
ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym
Total
29
Shares
9
0
20

Ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym

Kiedy w domu zostaje kilka dojrzałych bananów koniecznie trzeba zrobić ciasto bananowe. Żeby nie było nudno, zawsze przygotowuję je odrobinę inaczej. Teraz padło na ciasto bananowe z maślanym kremem czekoladowo-orzechowym. Wyszło pyszne. Samo ciasto jest miękkie, wilgotne i puszyste, bardzo proste do przygotowania. Jeśli macie ochotę to dorzućcie do ciasta trochę czekoladowych groszków lub posiekanej czekolady. 70-80 gram wystarczy. A jak nie macie ochoty na krem maślany, ciasto będzie przepyszne posmarowane domową nutellą.
ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym

Ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym - wskazówki

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Banany – Dojrzałe banany, z brązowymi plamami na skórce. Są bardziej słodkie i mniej mączne.

Jogurt – Najlepiej gęsty i tłusty np. typu greckiego. Można też użyć kwaśnej śmietany 18% w kubeczku.


Składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej.

Czekolada – Najlepiej gorzka między 60-80%.

Masło orzechowe – Gładkie lub crunchy, masło orzechowe w 100% z orzechów, bez dodatków.

Przepis na blaszkę 20×20 cm.

ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym

Ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym - przechowywanie

Przechowywać w lodówce do 2 dni, w pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą. Ciasto najlepiej smakuje w dniu pieczenia, zaraz po ostudzeniu i posmarowaniu kremem. Schłodzone dobrze jest wyjąć ok. 15-20 minut przed podaniem, ciasto ociepli się i krem zrobi się delikatniejszy.

ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym

Smacznego!

ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym

CIASTO BANANOWE Z KREMEM CZEKOLADOWO-ORZECHOWYM

Joanna | chocololo.pl
Miękkie ciasto bananowe z maślanym kremem czekoladowo-orzechowym.
Przepis na blaszkę 20x20 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 banany (260 g już po obraniu)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru drobnego
  • 240 g mąki pszennej
  • 100 g jogurtu (w temp. pokojowej)
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Składniki na krem

  • 100 g masła (w temp. pokojowej, miękkie)
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g masła orzechowego
  • 50 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo

  • plasterki banana (do ozdoby)
  • odrobina posiekanych orzechów i wiórków czekoladowych (do ozdoby)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do ostygnięcia.
  • Do miski przesiać mąkę, proszek i sodę, wsypać cukier i wymieszać. Odłożyć.
  • W drugiej misce rozgnieść banany na papkę, dodać jajka, masło i jogurt. Wymieszać dokładnie. Wsypać suche składniki i ponownie wymieszać.
  • Ciasto przelać do formy, wyrównać i piec ok. 40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostawić do wystudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystudzenia, ma być w temperaturze pokojowej, ale wciąż płynna.
  • Do miski dać masło i masło orzechowe. Miksować (końcówki do ubijania) przez minutę aż składniki się połączą, następnie przesiać do nich cukier puder i ubijać ok. 3-4 minuty aż całość będzie puszysta.
  • Powoli wlewać do kremu ostudzoną czekoladę i ubijać jeszcze 1 minutę.
  • Ciasto posmarować kremem i ozdobić posiekanymi orzechami, plasterkami banana i wiórkami czekolady.

Zobacz także:

bananowe ciasto czekoladowe (orkiszowe)
bananowe ciasto czekoladowe (orkiszowe)
muffinki bananowe z czekoladą
muffinki bananowe z czekoladą
bananowy tort straciatella
bananowy tort straciatella

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
29
Shares
Udostępnij 9
Przypnij 20
Tweet 0
Podobne składniki
  • banany
  • jogurt
  • masło orzechowe
Poprzedni artykuł
zawijane bułeczki z nutellą
  • CIASTA
  • Ciasta drożdżowe
  • PRZEPISY

Zawijane bułeczki z Nutellą

  • 18 września 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami

  • 23 września 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.