Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

Herbatniki – Zwykłe, maślane herbatniki z ząbkami.
Precelki – Małe precelki, solone.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Twaróg powinien być w temperaturze pokojowej.
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.
Śmietanka, którą ubijamy do musu, powinna być dobrze schłodzona.
Użyłam uniwersalnej żelatyny w proszku.
Aby żelatyna dobrze „zadziała” i masy ładnie stężały, trzeba najpierw zalać ją odpowiednią ilością wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut . Następnie żelatynę podgrzewamy w niewielkim garnuszku na małym gazie. Ostrożnie, napęczniała żelatyna stanie się płynna. Trzeba ją podgrzać aż będzie ciepła, ale nie zagotować. Inaczej straci żelujące właściwości.
Przepis na tortownicę średnicy 20 cm.
Sernik przechowywać w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Lubię dobrze zjeść.
Zrobiłam – okej, natomiast po pierwsze warstwa serowa wymaga więcej żelatyny lub innego zagęszczacza, ponieważ jest dosyć mocno chwiejąca się i ciężko jest pokroić ciasto, zwłaszcza że warstwa czekoladowa jest dosyć ciężka. Druga rzecz, to jest to baaaardzo słodkie ciasto, więc nie dla każdego.
Przykro mi, że sernik nie spełnił do końca Pani oczekiwań. Muszę jednak napisać, że 3 łyżeczki żelatyny (12 gram) zupełnie wystarcza na usztywnienie takiej ilości składników i sernik powinien kroić się dobrze. Chwiejąca się masa oznacza, że coś na etapie przygotowania poszło nie tak. Może źle odmierzone składniki, inny ser lub przygotowanie żelatyny. Mus czekoladowy nie powinien być ciężki, obie masy mają praktycznie taką samą konsystencję. Cieszę się jednak, że skorzystała Pani z przepisu! Pozdrawiam 🙂
Zrobiłam, ciasto wyborne ,bardzo syte więc jeden kawałek zdecydowanie wystarczy. Przepyszne
Super! Bardzo się cieszę, że sernik smakował 🙂
A ja będę dopiero robić ale mam pytanie jak tak idealnie pokroić ciasto
Ja kroiłam letnim (wcześniej zamoczonym w letniej wodzie) nożem, za każdym razem jak kroję kawałek to wycieram go do czysta. Poza tym mus lekko się rozmazał, na niektórych kawałkach trochę bardziej 🙂
Po prostu boski
Wspaniały przepis, instrukcja jest tak czytelna, że trudno coś zepsuć 😉 Mus jest delikatny jak chmurka, ale nie miałam problemów z pokrojeniem. Za to pokruszył mi się herbatnikowy spód.
Bardzo dziękuję za komentarz i cieszę się, że sernik smakował:)
Czy mozna nie dodawać kajmaku? czy proporcje wtedy sie zmienia?
Zmieni się smak, konsystencja i objętość. Także nie będzie słodki. Kajmak w tym serniku to jeden z kluczowych składników 🙂 Może podmienić masę serową na taką z białą czekoladą? Np. Tarta sernikowa byłaby super, trzeba tylko dodać żelatynę (2 łyżeczki na 30 ml wody), ponieważ masa serowa będzie wyższa.
Bardzo dobry sernik. Faktycznie dodałam wszystko jak w przepisie i na pewno nie był tak bardzo “sztywny” – dodałabym więcej żelatyny. Poza tym – smak i konsystencja nie z tej ziemi!
Super! Bardzo się cieszę, że smakował 🙂