Sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Bardzo delikatny, lekki i puszysty sernik kajmakowy z musem czekoladowym. Konsystencja masy serowej również jest delikatnie musowa, słodka i subtelnie karmelowa dzięki masie kajmakowej. Do tego czekoladowy mus pasuje po prostu idealnie. Słodycz przełamują słone precelki dodane do spodu, ale na wierzchu też połóżcie kilka. Sernik kajmakowy na zimno, więc nic nie pieczemy, ale dobrze schładzamy. Myślę, ze w tym serniku można się zakochać.
Sernik kajmakowy z musem czekoladowym - wskazówki
Spód.
Herbatniki – Zwykłe, maślane herbatniki z ząbkami.
Precelki – Małe precelki, solone.
Masa serowa.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Twaróg powinien być w temperaturze pokojowej.
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.
Mus czekoladowy.
Śmietanka, którą ubijamy do musu, powinna być dobrze schłodzona.
Użyłam uniwersalnej żelatyny w proszku.
Aby żelatyna dobrze „zadziała” i masy ładnie stężały, trzeba najpierw zalać ją odpowiednią ilością wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut . Następnie żelatynę podgrzewamy w niewielkim garnuszku na małym gazie. Ostrożnie, napęczniała żelatyna stanie się płynna. Trzeba ją podgrzać aż będzie ciepła, ale nie zagotować. Inaczej straci żelujące właściwości.
Przepis na tortownicę średnicy 20 cm.
Sernik kajmakowy z musem czekoladowym - przechowywanie
Sernik przechowywać w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.
Smacznego!
SERNIK KAJMAKOWY Z MUSEM CZEKOLADOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 100 g herbatników
- 50 g precelków
- 60 g masła
- 1 łyżka kakao
Składniki na masę serową
- 450 g twarogu trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 300 g masy kajmakowej (w temp. pokojowej)
- 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 3 łyżeczki żelatyny + 40 ml zimnej wody
Składniki na mus czekoladowy
- 100 ml śmietanki 36%
- 60 g czekolady gorzkiej
- 60 g czekolady mlecznej
- 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 1 łyżeczka żelatyny + 20 ml zimnej wody
Składniki na polewę
- 60 ml śmietanki 36%
- 30 g czekolady gorzkiej
- 30 g czekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Do boków można użyć folii rantowej zamiast papieru.
- Masło roztopić w rondelku i odstawić do lekkiego ostudzenia.
- Połamane herbatnik i precle umieścić w malakserze, wsypać kakao i zmiksować aż powstaną okruszki. Wsypać je do miski.
- Do herbatników dodać masło, wymieszać dokładnie, aż nabiorą konsystencji mokrego piasku. Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotowanie masy serowej
- Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie żelatynę podgrzać w garnuszku i odstawić do ostudzenia, powinna pozostać płynna.
- W misce zmiksować (można zblendować) twaróg i masę kajmakową. Powoli, ciągle miksując wlewać ostudzoną żelatynę.
- W osobnej misce ubić śmietankę na puszystą, gęstą masę. Śmietankę delikatnie wmieszać do masy serowej przy pomocy szpatułki. Wyłożyć masę serową na przygotowany spód i wyrównać. Schłodzić godzinę.
Przygotowanie musu czekoladowego
- Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut.
- Śmietankę (100 ml) podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z ognia. Podgrzać żelatynę aż zrobi się płynna i ciepła. Dodać ją do śmietanki i wymieszać. Do śmietanki z żelatyną dodać połamaną na kostki czekoladę i wymieszać aż się rozpuści.
- Jeśli śmietana bardzo się ochłodzi i czekolada nie będzie się topić, trzeba ją odrobinę podgrzać na małym ogniu, mieszając, aby czekolada się rozpuściła i uważając by nie podgrzała zbyt mocno.
- Rozpuszczoną czekoladę zostawić do ostygnięcia, powinna pozostać jednak płynna.
- Śmietankę (200 ml dobrze schłodzonej) ubić na puszystą, gęstą masę i delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać ją do czekolady. Mus wylać na lekko schłodzoną masę serową. I włożyć do lodówki. Sernik schłodzić min. 6 godzin, najlepiej przez noc.
Przygotowanie polewy
- Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamane czekolady i wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić do ochłodzenia i letnią polewą polać sernik. Wyrównać i schłodzić jeszcze godzinę.