Ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Masło – Można pokroić je w kostkę i zostawić na talerzu, żeby szybciej nabrało temperatury pokojowej.
Jabłka – Do ciasta potrzeba 650 g jabłek. To ok. 4 nieduże jabłka. Trzeba je obrać i pokroić w kostkę o wymiarach ok. 1×1 cm.
Cukier brązowy – Do posypania ciasta polecam cukier brązowy, który jest delikatnie karmelowy. Jeśli nie macie akurat brązowego, można go zastąpić białym cukrem.
Ciasto wyjdzie gęste, trzeba równomiernie rozsmarować je w blaszce i posypać cukrem z cynamonem. Ciasto nie rośnie wysokie.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).
Można przechowywać w formie, przykryte czystą ściereczką, będzie dobre do 2 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.