Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą

  • 31 października 2022
ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą
ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą
Total
84
Shares
34
0
50

Ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą

Mięciutkie i puszyste, ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą. Posypane cukrowo-cynamonową posypką, która fajnie się zapieka, tworząc chrupką skorupkę. Jeśli macie składniki w temperaturze pokojowej, to przygotujecie ciasto bardzo szybko, w dodatku można je kroić jeszcze ciepłe.  Spróbowałam ciepłego i już po ostudzeniu, w obu przypadkach było przepyszne. Jeśli macie ochotę, polecam z gałką waniliowych lodów. Cudo!
ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą

Ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą - wskazówki

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Masło – Można pokroić je w kostkę i zostawić na talerzu, żeby szybciej nabrało temperatury pokojowej.

Jabłka – Do ciasta potrzeba 650 g jabłek. To ok. 4 nieduże jabłka. Trzeba je obrać i pokroić w kostkę o wymiarach ok. 1×1 cm.

Cukier brązowy – Do posypania ciasta polecam cukier brązowy, który jest delikatnie karmelowy. Jeśli nie macie akurat brązowego, można go zastąpić białym cukrem.

Ciasto wyjdzie gęste, trzeba równomiernie rozsmarować je w blaszce i posypać cukrem z cynamonem. Ciasto nie rośnie wysokie.

Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).

ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą

Ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą - przechowywanie

Można przechowywać w formie, przykryte czystą ściereczką, będzie dobre do 2 dni.

ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą
ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą

Smacznego!

ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą

UCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Mięciutkie i puszyste ciasto z jabłkami i białą czekoladą. Posypane cukrowo-cynamonową posypką, która fajnie się zapieka, tworząc chrupką skorupkę.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 150 g masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 650 g jabłek
  • 120 g białej czekolady

Składniki na posypkę

  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę ok. 1x1cm i odłożyć. Białą czekoladę pokroić w kostkę i również odłożyć.
    W miseczce przygotować posypkę. Wymieszać cukier brązowy z cynamonem i odłożyć.
  • W misce utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (zajmie to 3-4 minuty). Następnie miksując na małych obrotach wbić jajko, gdy się wmiesza wbić kolejne. Skończyć miksować gdy składniki się połączą.
  • Do masy przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać całość dokładnie szpatułką. Powstanie gęste ciasto. Wsypać do niego jabłka i czekoladę. Ponownie wymieszać.
  • Ciasto wyłożyć do blaszki i rozsmarować równo. Posypać całość równomiernie posypką i włożyć do piekarnika.
  • Piec 40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i zostawić do ostudzenia. Można kroić jeszcze ciepłe, ale nie gorące.

Zobacz także:

ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem
ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem
ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką
ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką
karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
84
Shares
Udostępnij 34
Przypnij 50
Tweet 0
Podobne składniki
  • biała czekolada
  • cynamon
Poprzedni artykuł
łaciate ciasto czekoladowo-pomarańczowe
  • BABKI
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Łaciate ciasto czekoladowo-pomarańczowe

  • 27 października 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
popękane ciasteczka chocolate crinkles
  • Boże Narodzenie
  • CIASTECZKA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Popękane ciasteczka “chocolate crinkles”

  • 3 listopada 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności