Strona główna PRZEPISYCIASTA Ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą

Ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą

przez Joanna | Chocololo
ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą

Ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą

Mięciutkie i puszyste, ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą. Posypane cukrowo-cynamonową posypką, która fajnie się zapieka, tworząc chrupką skorupkę. Jeśli macie składniki w temperaturze pokojowej, to przygotujecie ciasto bardzo szybko, w dodatku można je kroić jeszcze ciepłe.  Spróbowałam ciepłego i już po ostudzeniu, w obu przypadkach było przepyszne. Jeśli macie ochotę, polecam z gałką waniliowych lodów. Cudo!
ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą

Ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą - wskazówki

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Masło – Można pokroić je w kostkę i zostawić na talerzu, żeby szybciej nabrało temperatury pokojowej.

Jabłka – Do ciasta potrzeba 650 g jabłek. To ok. 4 nieduże jabłka. Trzeba je obrać i pokroić w kostkę o wymiarach ok. 1×1 cm.

Cukier brązowy – Do posypania ciasta polecam cukier brązowy, który jest delikatnie karmelowy. Jeśli nie macie akurat brązowego, można go zastąpić białym cukrem.

Ciasto wyjdzie gęste, trzeba równomiernie rozsmarować je w blaszce i posypać cukrem z cynamonem. Ciasto nie rośnie wysokie.

Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).

ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą

Ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą - przechowywanie

Można przechowywać w formie, przykryte czystą ściereczką, będzie dobre do 2 dni.

ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą
ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą

Smacznego!

ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą

UCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Mięciutkie i puszyste ciasto z jabłkami i białą czekoladą. Posypane cukrowo-cynamonową posypką, która fajnie się zapieka, tworząc chrupką skorupkę.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).

SKŁADNIKI
  

  • 150 g masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 650 g jabłek
  • 120 g białej czekolady

Składniki na posypkę

  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę ok. 1x1cm i odłożyć. Białą czekoladę pokroić w kostkę i również odłożyć.
    W miseczce przygotować posypkę. Wymieszać cukier brązowy z cynamonem i odłożyć.
  • W misce utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (zajmie to 3-4 minuty). Następnie miksując na małych obrotach wbić jajko, gdy się wmiesza wbić kolejne. Skończyć miksować gdy składniki się połączą.
  • Do masy przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać całość dokładnie szpatułką. Powstanie gęste ciasto. Wsypać do niego jabłka i czekoladę. Ponownie wymieszać.
  • Ciasto wyłożyć do blaszki i rozsmarować równo. Posypać całość równomiernie posypką i włożyć do piekarnika.
  • Piec 40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i zostawić do ostudzenia. Można kroić jeszcze ciepłe, ale nie gorące.

Zobacz także:

ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem
ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem
ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką
ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką
karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo