Tort czekoladowo-bananowy z kremem orzechowym

Tort czekoladowo-bananowy z kremem orzechowym

Słodki i pyszny tort czekoladowo-bananowy to połączenie czekoladowego ciasta bananowego i kremu z masła orzechowego i mascarpone. Do tego plasterki banana pomiędzy warstwami. Po prosu rewelacja. Musiałam zrobić krem orzechowy odkąd zobaczyłam to cudo, ale pozmieniałam trochę składniki w ramach eksperymentu. Udanego! Tort polany jest sosem krówkowym, zresztą to właśnie krówkami słodzony jest krem orzechowy. Do lekkich nie należy to fakt, ale… no właśnie, jak mu się oprzeć?
tort czekoladowo bananowy z kremem orzechowym 1aaa

Tort czekoladowo-bananowy z kremem orzechowym - wskazówki

Ciasto – Ciasto jest proste w przygotowaniu. Należy pamiętać, że w trakcie pieczenia wyrośnie z górką, którą trzeba będzie ściąć. Można ją pokruszyć i ozdobić tort, albo po prostu zjeść. Ponadto:

– Do ciasta najlepiej użyć czekolady gorzkiej 80%, smak będzie intensywnie czekoladowy.

– Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z porcji już odmierzonej do ciasta) mąki i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.

Banany – Do ciasta najlepiej użyć bananów bardzo dojrzałych, z licznymi brązowymi plamkami. Do przełożenia dobrze użyć bananów mniej dojrzałych, żółtych ale słodkich. Dłużej zachowają świeżość i kolor.

Krem – Wszystkie składniki na krem (w tym już rozpuszczone ze śmietanką krówki) powinny być dobrze schłodzone, min. 6 godzin w lodówce. Zimna masa krówkowa i masło orzechowe mogą wydawać się zbyt gęste i twarde, ale takie mają być (tylko nie jak kamień, muszą w końcu dać się zmiksować). Po zmiksowaniu wszystkich składników powstanie gęsty, zwarty krem.

Masło orzechowe – Masło z orzechów ziemnych. Jeżeli na wierzchu jest olej to dobrze go odlać. Krem będzie gęstszy. Można użyć masła orzechowego gładkiego lub z kawałkami orzechów.

tort czekoladowo bananowy z kremem orzechowym 1

Tort czekoladowo-bananowy z kremem orzechowym - przechowywanie

Tort należy przechowywać w lodówce, w specjalnym pojemniku na tort lub zabezpieczony folią, aby nie przeszedł innymi zapachami. Najlepiej spożyć go w ciągu 2-3 dni od momentu złożenia. Nie jest konieczne wcześniejsze wyjmowanie go  z lodówki przed podaniem, aby nabrał temperatury. Ciężkie, czekoladowe ciasto i gęsty, zimny krem idealnie do siebie pasują, mają bogatą konsystencję i dobrze się kroją.

tort czekoladowo bananowy z kremem orzechowym 2
Smacznego!
tort czekoladowo bananowy z kremem orzechowym 1aa

TORT CZEKOLADOWO-BANANOWY Z KREMEM ORZECHOWYM

Joanna | chocololo.pl
Słodki i pyszny tort czekoladowo-bananowy to połączenie czekoladowego ciasta bananowego i kremu z masła orzechowego i mascarpone. Do tego plasterki banana pomiędzy warstwami. Po prosu rewelacja.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto czekoladowe (tortownica 18 cm)

  • 2 banany (mocno dojrzałe)
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g migdałów mielonych
  • 20 g kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady (80% kakao)
  • 70 g cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 60 g oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 400 g mascarpone
  • 250 g masło orzechowe
  • 150 g krówek (kruchych)
  • 80 ml śmietanki kremówki 36%

Dodatkowo

  • 2 banany (do środka)
  • 50 g krówek (kruchych)
  • 2 łyżeczki masła
  • 50 g orzechów w karmelu (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Papier powinien wystawać 2-3 cm ponad rant formy.
  • W garnuszku z grubym dnem lub w kąpieli wodnej podgrzać olej kokosowy i wrzucić połamaną czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści wymieszać i jak powstanie gładka, jednolita masa zdjąć z ognia. Do masy czekoladowej wsypać cukier i wymieszać, odstawić do ostudzenia, ale zamieszać od czasu do czasu.
  • W dużej misce rozgnieść banany na papkę, wbić jajka i wymieszać. Następnie, ciągle mieszając dolewać ostudzoną masę czekoladową.
  • Do miski z mokrymi składnikami wsypać przesianą mąkę z kakao, mielone migdały, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i przelać do formy. Wyrównać wierzch i piec 40-45 minut, lub do suchego patyczka.
  • Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić w formie do całkowitego ostudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Do garnuszka z grubym dnem wlać śmietankę i dodać połamane krówki. Podgrzewać na małym ogniu, pilnując i mieszając, aby powstał gładki sos bez grudek. Zdjąć z ognia, ostudzić i schłodzić w lodówce min. 6 godzin.
  • Schłodzone składniki: mascarpone, sos krówkowy i masło orzechowe, przełożyć do miski. Zmiksować (mikserem z końcówkami do ubijania) na krem. Zajmie to ok. 2 minuty. Nie ubijać dłużej, składniki muszą się tylko dobrze połączyć i delikatnie napowietrzyć.

Składanie tortu

  • Ciasto czekoladowe przeciąć na 3 równe blaty. Górkę z wierzchu ściąć i odłożyć. Położyć pierwszy blat (np. na paterze, talerzu, specjalnym podkładzie), można założyć na niego rant tortownicy, jeżeli chcemy pomóc sobie równo złożyć tort.
  • Krem podzielić na 3 części - 2 równe do przełożenia tortu i 1 mniejsza na wierzch i ewentualnie do wyrównania boków.
  • Na pierwszym blacie rozsmarować cienką warstwę kremu, ułożyć na nim plasterki banana i przykryć kolejną (już większą) warstwą kremu, wyrównać go. Położyć kolejny blat i powtórzyć czynność.
  • Na wierzchu rozsmarować pozostały krem.

Dekoracja tortu

  • W garnuszku roztopić 2 łyżeczki masła, dodać połamane krówki. Pilnować i mieszać aby powstał gładki sos, jeżeli będzie zbyt gęsty można dodać łyżeczkę śmietanki. Odstawić do wystudzenia, ale żeby sos pozostał płynny.
  • Polać wierzch tortu sosem krówkowym przy brzegach, jeżeli ma spływać po bokach. Posypać pokruszonym ciastem i orzechami w karmelu.
  • Tort przed krojeniem schłodzić w lodówce przez kilka godzin (3-4; najlepiej przez noc).

Zobacz także:

tort czekoladowo-malinowy

TORT CZEKOLADOWO-MALINOWY BEZGLUTENOWY

Torcik powinien zachwycić wielbicieli czekolady i malin. Mocno czekoladowe ciasto w połączeniu z lekkim kremem malinowym to poezja. Mąkę pszenną zastąpiłam mieszanką mielonych migdałów i mąki bezglutenowej, dlatego będzie on odpowiedni dla osób na diecie bez glutenu.

odwrócone ciasto bananowe czekoladowe z karmelem

ODWRÓCONE CIASTO BANANOWE Z KARMELEM

Odwrócone ciasto bananowe z karmelem i oczywiście z kakao. Pyszne, wilgotne i podwójnie bananowe, bo oprócz bananów, które są zanurzone w karmelu, znajdują się one także w cieście. W składzie zamiast mąki pszennej, jest mąka ryżowa więc mogą się nim zajadać osoby na diecie bezglutenowej.

ciastka czekoladowo bananowe bezglutenowe 1

CIASTECZKA BANANOWO-CZEKOLADOWE

Ciasteczka bananowo-czekoladowe są miękkie, syte i pożywne. Nadadzą się na śniadanie, ale można też zabrać je ze sobą do pracy lub szkoły. W tym przepisie użyłam mąki ryżowej pełnoziarnistej i mielonych migdałów, będą więc idealne dla osób unikających glutenu.

Obserwuj Chocololo:

1 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




6 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
6
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x