Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • CIASTA
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Tort czekoladowo-malinowy bezglutenowy

  • 17 sierpnia 2020
tort czekoladowo-malinowy
tort czekoladowo-malinowy bezglutenowy
Total
39
Shares
0
0
39
Torcik powinien zachwycić wielbicieli czekolady i malin. Mocno czekoladowe ciasto w połączeniu z lekkim kremem malinowym to poezja. Idealny na urodziny lub zwykły podwieczorek. Mąkę pszenną zastąpiłam mieszanką mielonych migdałów i mąki bezglutenowej, dlatego będzie on odpowiedni dla osób na diecie bez glutenu.

Składniki na ciasto czekoladowe (okrągła blaszka 18 cm):

– 100 g czekolady gorzkiej

– 80 g masła

– 125 ml mleka (użyłam migdałowego)

– 2 jajka

– 0,5 szklanki cukru brązowego

– 80 g mąki bezglutenowej (użyłam Schar mix-B)

– 60 g mielonych migdałów (mąki migdałowej)

– 40 g kakao

– 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem malinowy:

– 250 g malin

– 250 g serka mascarpone

– 100 g białej czekolady

– 1 łyżka cukru

– 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

– 100 g gorzkiej czekolady

– 60 ml śmietanki 30 %

– 250 g malin (do przybrania i do środka tortu)

Przygotowanie ciasta:

Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.

Do garnuszka z grubym dnem, lub do miski w kąpieli wodnej wlać mleko i dać masło. Podgrzać do rozpuszczenia masła, dodać połamaną gorzką czekoladę, mieszać aż się rozpuści. Dodać cukier, wymieszać i przelać do dużej miski, poczekać aż ostygnie.

W międzyczasie przesiać mąkę z kakao, sodą i proszkiem.

Do przestudzonej masy czekoladowej dodać rozbełtane jajka, wymieszać. Dodać przesianą mąkę z kakao i mąkę migdałową, dobrze wymieszać. Wylać na blaszkę.

Piec ok 30-35 minut, lub do suchego patyczka. Schłodzić na kratce.

Przygotowanie kremu:

Umyte maliny wsypać na małą patelnię lub do rondelka, wsypać łyżkę cukru i podgrzewać aż maliny się rozpadną i puszczą sok (ok 5 minut). Maliny przetrzeć przez sito do miseczki. Pestki wyrzucić, powstały sos malinowy przelać z powrotem na patelnię, podgrzewając dodać łyżeczkę skrobi (najlepiej przesiać nad malinami), ciągle mieszać aż sos zgęstnieje (ok. 2 minuty), zdjąć z palnika, wystudzić i schłodzić w lodówce.

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia. Jednak powinna pozostać płynna.

W misce umieścić schłodzony serek mascarpone i schłodzony sos malinowy. Miksować chwilę mikserem z końcówkami do ubijania jajek. Wlewać powoli schłodzoną białą czekoladę i miksować ok minuty.

Przygotowanie tortu:

Umyć i osuszyć połowę malin. Ciasto czekoladowe przekroić na trzy równe blaty. Trzeba być delikatnym, ciasto może się trochę kruszyć. Dolny blat ułożyć na paterze, talerzu lub innej podkładce. Założyć rant blaszki. Dzięki temu równo złożymy tort i całość ładnie zastygnie. Wyłożyć ½ kremu na blat, wyrównać, poukładać połowę z przygotowanych malin. Na krem położyć drugi blat i powtórzyć czynność. Górny blat lekko docisnąć. Razem z rantem schłodzić tort w lodówce przez min. 4 godziny, najlepiej przez noc.

Umyć i osuszyć pozostałe maliny. W kąpieli wodnej zagrzać śmietankę i wsypać gorzką czekoladę, dobrze wymieszać aż czekolada się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.

Wyjąć tort z lodówki, ściągnąć rant, wyrównać boki tortu nożem. Polać tort wystudzoną czekoladą ze śmietanką, udekorować malinami.

Smacznego!
tort czekoladowo-malinowy 1
tort czekoladowo malinowy
Total
39
Shares
Udostępnij 0
Przypnij 39
Tweet 0
Podobne składniki
  • bezglutenowe
  • maliny
  • mascarpone
  • migdały
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
brownie ze śliwkami i białą czekoladą
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Brownie ze śliwkami i białą czekoladą

  • 14 sierpnia 2020
Zobacz przepis
Następny artykuł
sernik z biała czekoladą na kruchym spodzie
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone

Sernik z białą czekoladą na kruchym spodzie

  • 19 sierpnia 2020
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.