Proste kruche ciasteczka z czekoladą

Ciasto – Można przygotować w malakserze, wystarczy krótko zmiksować wszystkie składniki oprócz czekolady, którą należy dodać później (tak jak w przepisie).
Można pominąć wkładanie ciasta na 30 minut do lodówki, ale należy wtedy użyć dobrze schłodzonego masła. Trzeba też szybko wyrobić ciasto i pamiętać, że może ono odrobinę bardziej się rozlać podczas pieczenia, dlatego warto układając kulki ciasta na blaszce zostawiać większy odstęp.
Masło orzechowe – Można użyć zarówno masła gładkiego (smooth) jak i z kawałkami orzechów, także masła domowej roboty. Pasować będzie też masło np. z orzechów laskowych.
Cukier – Brązowy cukier nadaje lekko karmelowy smak, stąd połączenie cukrów w przepisie. Można użyć tylko brązowego, lub tylko białego.
Surowe ciasto można przechowywać w lodówce do 2 dni, zamrożone do kilku miesięcy (3-4). Upieczone ciasteczka, zamknięte w szczelnym pojemniku można przechowywać do 7 dni.
Pyszne, bezglutenowe ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną. Zaraz po upieczeniu są chrupkie z zewnątrz, w środku mokre, o lekko ciągnącej konsystencji. Po prostu rewelacyjne.
Kruche i smaczne ciasteczka z orzechami, rodzynkami i czekoladą. Dzięki połączeniu mąki pszennej i ryżowej są bardziej lekkie i sypkie. Można jednak zrobić je w całości z mąki pszennej i będą równie pyszne.
Jesienne i aromatyczne, bezglutenowe ciasteczka dyniowe z czekoladą. Są miękkie i puszyste, pachnące cynamonem. No i ten piękny pomarańczowy kolor, który poprawi humor nawet w najpochmurniejszy dzień.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
1 komentarz
Rewelacyjne ciasteczka! Bardzo polecam 🙂 ja robię zawsze podwójną porcję