Proste kruche ciasteczka z czekoladą
Proste i bardzo smaczne kruche ciasteczka z dodatkiem czekolady. Idealne kiedy nie ma się ochoty na skomplikowane wypieki, ale coś dobrego by się zjadło. Przygotowanie ich jest naprawdę łatwe i szybkie.

Kruche ciasteczka z czekoladą - wskazówki
Ciasto – Można przygotować w malakserze, wystarczy krótko zmiksować wszystkie składniki oprócz czekolady, którą należy dodać później (tak jak w przepisie).
Można pominąć wkładanie ciasta na 30 minut do lodówki, ale należy wtedy użyć dobrze schłodzonego masła. Trzeba też szybko wyrobić ciasto i pamiętać, że może ono odrobinę bardziej się rozlać podczas pieczenia, dlatego warto układając kulki ciasta na blaszce zostawiać większy odstęp.
Masło orzechowe – Można użyć zarówno masła gładkiego (smooth) jak i z kawałkami orzechów, także masła domowej roboty. Pasować będzie też masło np. z orzechów laskowych.
Cukier – Brązowy cukier nadaje lekko karmelowy smak, stąd połączenie cukrów w przepisie. Można użyć tylko brązowego, lub tylko białego.
Przepis na ok. 14 ciasteczek.

Kruche ciasteczka z czekoladą - przechowywanie
Surowe ciasto można przechowywać w lodówce do 2 dni, zamrożone do kilku miesięcy (3-4). Upieczone ciasteczka, zamknięte w szczelnym pojemniku można przechowywać do 7 dni.

Smacznego!

PROSTE KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g masła (zimnego)
- 50 g masła orzechowego
- 30 g cukru białego
- 30 g cukru brązowego
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 100 g czekolady deserowej
- 50 g czekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE
- Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną, kukurydzianą, cukry, sól i wymieszać składniki.
- Dodać pokrojone w kostkę masło, żółtko i masło orzechowe,szybko zagnieść ciasto. Tylko do połączenia wszystkich składników, nie dłużej.
- Pokroić w kostkę czekoladę deserową, wmieszać do ciasta. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski i wstawić na 30 minut do lodówki.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Czekoladę mleczną pokroić kosteczki. Z ciasta formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego (ok. 40 gram jedna), układać na blaszce i delikatnie spłaszczać. Zachowywać odstęp, ciastka podczas pieczenia trochę rosną.
- Na wierzch ciastek powciskać pokrojoną mleczną czekoladę. Piec 15-17 minut, aż ciastka się zrumienią.
- Po wyjęciu z piekarnika zostawić ciastka na blaszce przez 5-10 minut, po tym czasie powinny stwardnieć na tyle, by przenieść je na kratkę. Zostawić do wystudzenia.
1 komentarz
Rewelacyjne ciasteczka! Bardzo polecam 🙂 ja robię zawsze podwójną porcję