Strona główna PRZEPISYCIASTECZKA Proste kruche ciasteczka z czekoladą

Proste kruche ciasteczka z czekoladą

przez Joanna | Chocololo
proste kruche ciasteczka z czekoladą

Proste kruche ciasteczka z czekoladą

Proste i bardzo smaczne kruche ciasteczka z dodatkiem czekolady. Idealne kiedy nie ma się ochoty na skomplikowane wypieki, ale coś dobrego by się zjadło. Przygotowanie ich jest naprawdę łatwe i szybkie.
proste kruche ciasteczka z czekoladą

Kruche ciasteczka z czekoladą - wskazówki

Ciasto – Można przygotować w malakserze, wystarczy krótko zmiksować wszystkie składniki oprócz czekolady, którą należy dodać później (tak jak w przepisie).

Można pominąć wkładanie ciasta na 30 minut do lodówki, ale należy wtedy użyć dobrze schłodzonego masła. Trzeba też szybko wyrobić ciasto i pamiętać, że może ono odrobinę bardziej się rozlać podczas pieczenia, dlatego warto układając kulki ciasta na blaszce zostawiać większy odstęp.

Masło orzechowe – Można użyć zarówno masła gładkiego (smooth) jak i z kawałkami orzechów, także masła domowej roboty. Pasować będzie też masło np. z orzechów laskowych.

Cukier – Brązowy cukier nadaje lekko karmelowy smak, stąd połączenie cukrów w przepisie. Można użyć tylko brązowego, lub tylko białego.

Przepis na ok. 14 ciasteczek.

proste kruche ciasteczka z czekoladą

Kruche ciasteczka z czekoladą - przechowywanie

Surowe ciasto można przechowywać w lodówce do 2 dni, zamrożone do kilku miesięcy (3-4). Upieczone ciasteczka, zamknięte w szczelnym pojemniku można przechowywać do 7 dni.

proste kruche ciasteczka z czekoladą

Smacznego!

proste kruche ciasteczka z czekoladą

PROSTE KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Proste i bardzo smaczne kruche ciasteczka z dodatkiem czekolady. Idealne kiedy nie ma się ochoty na skomplikowane wypieki, ale coś dobrego by się zjadło. Przygotowanie ich jest naprawdę łatwe i szybkie.

SKŁADNIKI
  

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g masła (zimnego)
  • 50 g masła orzechowego
  • 30 g cukru białego
  • 30 g cukru brązowego
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g czekolady mlecznej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną, kukurydzianą, cukry, sól i wymieszać składniki.
  • Dodać pokrojone w kostkę masło, żółtko i masło orzechowe,szybko zagnieść ciasto. Tylko do połączenia wszystkich składników, nie dłużej.
  • Pokroić w kostkę czekoladę deserową, wmieszać do ciasta. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski i wstawić na 30 minut do lodówki.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę mleczną pokroić kosteczki. Z ciasta formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego (ok. 40 gram jedna), układać na blaszce i delikatnie spłaszczać. Zachowywać odstęp, ciastka podczas pieczenia trochę rosną.
  • Na wierzch ciastek powciskać pokrojoną mleczną czekoladę. Piec 15-17 minut, aż ciastka się zrumienią.
  • Po wyjęciu z piekarnika zostawić ciastka na blaszce przez 5-10 minut, po tym czasie powinny stwardnieć na tyle, by przenieść je na kratkę. Zostawić do wystudzenia.
Keyword ciasteczka, czekolada, masło orzechowe

Zobacz także:

ciasteczka z kawałkami czekolady
ciasteczka z kawałkami czekolady
kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie
kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie
ciasteczka czekoladowe nadziewane masłem orzechowym
ciasteczka czekoladowe nadziewane masłem orzechowym

You may also like

3 komentarze

Aneta 11 stycznia 2023 - 19:12

Rewelacyjne ciasteczka! Bardzo polecam 🙂 ja robię zawsze podwójną porcję

Reply
Magdalena 22 listopada 2023 - 14:23

A nie trzeba dodać nic do wyrastania ciastek? Proszek do pieczenia albo sodę oczyszczoną?

Reply
Joanna | Chocololo 22 listopada 2023 - 15:55

Nie trzeba, one trochę urosną, ale powinny zachować kształt. Pozdrawiam 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo