Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami

  • 27 października 2020
bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami
bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami
Total
29
Shares
15
0
14

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami

Lekkie i bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami, które można jeść prawie bez wyrzutów sumienia. Znika kawałek po kawałku. Jest miękkie, puszyste i aromatyczne. Jeżeli jesteście na diecie i chcecie zgrzeszyć, to tylko z takim ciastem.
bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami 1aa

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami - wskazówki

Gruszki – Powinny być słodkie, dojrzałe, ale nie za miękkie. Jeżeli mają zbyt dużo soku można go odlać, a do miski z pokrojonymi gruszkami wsypać łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać. Następnie dodać do ciasta.

Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki ryżowej i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.

Mleko – Można użyć dowolnego mleka roślinnego (ryżowego, migdałowego itp., mleczko kokosowe może być zbyt gęste – zależy jaką ma zawartość tłuszczu).

Czekolada – Może być dowolna gorzka czekolada, ale najlepsza będzie czekolada gorzka 80%.

Ciasto – Podczas sprawdzania czy ciasto jest upieczone (metodą suchego patyczka), należy pamiętać, że może się ono wydawać mokre przez owoce.

Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać gorzką czekoladą.

Ilość składników podana jest na keksówkę 20×11 cm.

bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami 1

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami - przechowywanie

Ciasto przechowywać w temperaturze pokojowej, zjeść do 2 dni.

bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami 1a
Smacznego!
bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami

BEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI

Joanna | chocololo.pl
Lekkie i bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami, które można jeść prawie bez wyrzutów sumienia.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 100 g migdałów mielonych
  • 60 g mąki ryżowej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 20 g kakao
  • 70 g cukru kokosowego
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka roślinnego
  • 60 g oleju kokosowego
  • 2 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 gruszki (ok. 450 g po obraniu i pokrojeniu)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Keksówkę nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku lub w kąpieli wodnej rozpuścić olej kokosowy, dodać połamaną czekoladę i wymieszać na gładki sos gdy się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać cukier i wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
  • Białka oddzielić od żółtek. W misce wymieszać żółtka z mlekiem. Dodać przesianą mąkę ryżową, mielone migdały, kakao, cynamon, siemię, sodę i proszek. Wymieszać szpatułką, ciasto będzie gęste.
  • Do ciasta, ciągle mieszając wlewać stopniowo masę czekoladową.
  • Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dodać gruszki do ciasta i delikatnie wymieszać.
  • Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie rózgą kuchenną lub szpatułką wmieszać pianę do ciasta.
  • Ciasto przelać do przygotowanej formy. Piec ok. 45-50 minut, lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić w formie przez 15-20 minut i można przenieść na kratkę.

Zobacz także:

odwrócone ciasto bananowe czekoladowe z karmelem

ODWRÓCONE CIASTO BANANOWE Z KARMELEM

Odwrócone ciasto bananowe z karmelem i oczywiście z kakao. Pyszne, wilgotne i podwójnie bananowe, bo oprócz bananów, które są zanurzone w karmelu, znajdują się one także w cieście. W składzie zamiast mąki pszennej, jest mąka ryżowa więc mogą się nim zajadać osoby na diecie bezglutenowej.

mocno czekoladowe ciasto bananowe z kokosem 1

MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO BANANOWE

Mocno czekoladowe, bezglutenowe ciasto bananowe z dodatkiem kokosa. Jest ciężkie, lepkie i bardzo aromatyczne. Podczas pieczenia cały dom wypełnia się jego aromatem, nic tylko parzyć kawę lub herbatę i zajadać. Tym bardziej teraz, gdy nadeszła jesień i dni są coraz chłodniejsze, a my potrzebujemy trochę więcej słodyczy.

tarta rustykalna z czekoladą i gruszkami

TARTA RUSTYKALNA Z CZEKOLADĄ I GRUSZKAMI

Kruche, delikatne ciasto i soczyste nadzienie z gruszek, czekolady i orzechów włoskich. Do tego aromat cynamonu i powstaje pyszna tarta rustykalna, czyli tarta Galette. Do jej wykonania nie potrzeba specjalnej formy, piecze się ją bezpośrednio na blaszce zawijając brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło.

Obserwuj Chocololo:

Instagram

Pinterest

Total
29
Shares
Udostępnij 15
Przypnij 14
Tweet 0
Podobne składniki
  • bezglutenowe
  • cynamon
  • gruszki
  • kakao
  • migdały
Poprzedni artykuł
tort czekoladowo bananowy z kremem orzechowym
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Tort czekoladowo-bananowy z kremem orzechowym

  • 24 października 2020
Zobacz przepis
Następny artykuł
czekoladowo-pomarańczowe ciasto z kremem cynamonowym 1
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Czekoladowo-pomarańczowe ciasto z kremem cynamonowym

  • 29 października 2020
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności