Świąteczny budyń czekoladowo-piernikowy

Świąteczny budyń czekoladowo-piernikowy

Aksamitny budyń czekoladowo-piernikowy to będzie świąteczny hit. Deser jest przepyszny, sam budyń jest idealnie gęsty, czekoladowy z dodatkiem przyprawy piernikowej i cynamonu. Podany z pierniczkami i bitą śmietaną… Rewelacja. Do ozdoby wykorzystałam cukrowe, biało-czerwone  laski. Pokruszone wyglądają super świątecznie. Nie zabrakło odrobiny czekoladowych wiórków. Można go jeść na ciepło i na zimno. Bardzo smaczny deser!
świąteczny budyń czekoladowo-piernikowy

Świąteczny budyń czekoladowo-piernikowy - wskazówki

Deser jest bardzo prosty do przygotowania. Zrobicie go ekspresowo.

Czekolada – Gorzka czekolada o zawartości kakao 80%.

Pierniczki – Mogą być z lukrem lub bez.

Trzeba energicznie mieszać budyń podczas wlewania mieszanki mleka, mąki ziemniaczanej i żółtek. Podgrzewać na małym ogniu i mieszać, aby powoli sobie gęstniał. Dzięki temu będzie gładki i aksamitny.

Śmietanka – Dobrze schłodzona tłusta śmietanka 36%.

Mascapone – Dobrze schłodzone mascarpone. Można je pominąć i po prostu ubić śmietankę. Z mascarpone jest bardziej gęsta i stabilna.

Przepis na 4 małe porcje.

świąteczny budyń czekoladowo-piernikowy

Świąteczny budyń czekoladowo-piernikowy - przechowywanie

Budyń jemy od razu lub po całkowitym wystygnięciu. Można zostawić go w lodówce, w pucharku i zabezpieczony folią spożywczą. Będzie dobry do 2 dni.

świąteczny budyń czekoladowo-piernikowy
świąteczny budyń czekoladowo-piernikowy

Smacznego!

świąteczny budyń czekoladowo-piernikowy

ŚWIĄTECZNY BUDYŃ CZEKOLADOWO-PIERNIKOWY

Joanna | chocololo.pl
Aksamitny budyń czekoladowy z przyprawą piernikową, pierniczkami i bitą śmietaną.
Przepis na 4 porcje.

SKŁADNIKI
  

Składniki na budyń

  • 400 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 2 żółtka
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 15 g kakao
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 40 g cukru
  • ½ łyżeczki przyprawy piernikowej
  • ½ łyżeczki cynamonu

Dodatkowo

  • 100-120 g pierników
  • 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 15 g cukru pudru
  • 50 g mascarpone (dobrze schłodzonego; opcjonalnie)
  • wiórki czekoladowe do dekoracji

PRZYGOTOWANIE
 

  • Pierniczki pokroić i ułożyć na dnie 4 pucharków.
  • 250 ml mleka dokładnie wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Odłożyć. Czekoladę posiekać, również odłożyć.
  • 150 ml mleka i 100 ml śmietanki zagotować z przyprawą i cynamonem. Zdjąć z ognia, wsypać kakao i cukier, wymieszać dokładnie. Postawić znów na małym ogniu i wsypać posiekaną czekoladę. Mieszać do roztopienia czekolady.
  • Mleko z żółtkami i skrobią wymieszać jeszcze raz i powoli wlewać do czekoladowej części. Cały czas energicznie mieszać. Gaz ustawić na mały/średni i podgrzewać całość, ciągle energicznie mieszając, aż zgęstnieje i budyń będzie aksamitny.
  • Budyń nalać po równo do przygotowanych pucharków. Zostawić do lekkiego ostudzenia.
  • W misce ubić schłodzoną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem na puszysty, gęsty krem. Wyłożyć go na budyń. Posypać wiórkami czekolady.
Słowo kluczowe biała czekolada, bita śmietana, budyń, cynamon, pierniczki

Zobacz także:

budyń czekoladowy
budyń czekoladowy
lekki mus czekoladowo-kawowy
lekki mus czekoladowo-kawowy
lava cake, czyli fondant czekoladowy
lava cake, czyli fondant czekoladowy
1 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo