Strona główna PRZEPISY Budyń czekoladowy

Budyń czekoladowy

przez Joanna | Chocololo
budyń czekoladowy

Budyń czekoladowy

Na chłodne dni i niezbyt przyjemną pogodę jest sposób – domowy budyń czekoladowy. Ciepły, aksamitny i głęboko czekoladowy. Najlepszy z pysznymi dodatkami. U mnie były to pianki marshmallow i odrobina posiekanej czekolady, ale budyń będzie smakować wybornie z bitą śmietaną, owocami np. z podsmażonymi na patelni śliwkami z cynamonem. Zresztą bez dodatków też jest pyszny. Domowy budyń robi się ekspresowo, a smaku do kupnego nawet nie da się porównać.
budyń czekoladowy

Budyń czekoladowy - wskazówki

Dobrze oddzielcie żółtka od białek.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Zamiast cukru waniliowego można użyć ekstraktu waniliowego lub np. migdałowego. Budyń będzie mieć piękny aromat.

Trudno mi określić ile porcji budyniu wychodzi, bo wychodzi tyle na ile go podzielicie 😉 U mnie były to 2 pucharki, ale jakby nie być tak łakomym, to 4 niewielkie salaterki by wyszły. Przyjmijmy więc 4 porcje.

Przepis na 4 małe porcje.

budyń czekoladowy

Budyń czekoladowy - przechowywanie

Budyń jemy od razu lub po wystygnięciu. Można zostawić go w lodówce, w pucharku i zabezpieczony folią spożywczą. Będzie dobry do 3 dni.

budyń czekoladowy

Smacznego!

budyń czekoladowy

BUDYŃ CZEKOLADOWY

Joanna | chocololo.pl
Aksamitny i głęboko czekoladowy domowy budyń .
Przepis na 4 małe porcje.

SKŁADNIKI
  

  • 500 ml mleka
  • 25 g cukru
  • 1 op. cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 żółtka
  • 25 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 15 g masła
  • 10 g kakao

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do miski wlać 250 ml mleka, wsypać skrobię ziemniaczaną i żółtka. Dokładnie wymieszać i odłożyć.
  • Czekoladę posiekać i odłożyć.
  • Do garnuszka wlać drugą część mleka (250ml), doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Wsypać cukier, cukier waniliowy, kakao i masło. Wymieszać aż masło się rozpuści i powstanie jednolity płyn. Postawić garnuszek na małym ogniu, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia.
  • Mleko z żółtkami i skrobią wymieszać jeszcze raz i powoli wlewać do czekoladowej części. Cały czas energicznie mieszać. Gaz ustawić na średni i podgrzewać całość, ciągle mieszając aż zgęstnieje i budyń będzie aksamitny.
  • Gotowy budyń od razu przelać do pucharków.

Zobacz także:

czekoladowy budyń ryżowy
czekoladowy budyń ryżowy
tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
czekoladowa gruszotka z budyniem
czekoladowa gruszotka z budyniem

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo