Lava cake, czyli fondant czekoladowy
Perfekcyjnie czekoladowy deser z płynnym wnętrzem, które wypływa zaraz po pierwszym wbiciu widelczyka. Ten deser to lava cake, czyli fondant czekoladowy. Szybki do przygotowania, podany jest od razu po upieczeniu i smakuje wyśmienicie z różnymi dodatkami. Można go podać z lodami, bitą śmietaną, owocami… Jak lubicie. Sama przetestowałam go ze wszystkimi tymi dodatkami. Koniecznie zajrzyjcie do wskazówek. Fondant czekoladowy piekłam ze składników w różnych proporcjach, ostatecznie moją ulubioną wersję zostawiam na końcu w formie przepisu do wydrukowania. Polecam gorąco, ten deser skradnie serca wszystkich miłośników czekolady!
Lava cake, czyli fondant czekoladowy - wskazówki
Składniki na fondant czekoladowy.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Fondant czekoladowy piekłam w 2 wersjach:
– 2 całe jajka – Ta wersja ma bardziej płynny środek.
– 1 całe jajko + 1 żółtko – Tu ciasto było gęstsze, a po pieczeniu środek był bardziej lepki. Miał świetną konsystencję, dla mnie intensywniej czekoladową.
Czekolada – Do tego deser użyjcie czekolady o zawartości kakao min. 60%. Sama wykorzystałam czekoladę 74%. Im większa zawartość kakao, tym ciastko będzie bardziej czekoladowe. Środek też będzie nieco gęstszy.
W przypadku czekolady przygotowałam fondant w 2 wersjach:
– sama gorzka czekolada 74% – Zdecydowanie wygrała ta wersja. Jest bardziej treściwa, super czekoladowa.
– czekolada gorzka 74% i mleczna (pół na pół) – Środek nieco bardziej płynny, ciastko jaśniejsze i mniej czekoladowe. Trzeba pamiętać, żeby dać mniej cukru.
Jak upiec Lava cake?
Przygotowanie kokilek jest ważne. Nie trzeba ich wysypywać mąką, ale trzeba porządnie nasmarować masłem. To zupełnie wystarczy.
Jeśli jednak chcecie użyć mąki, nic nie stoi na przeszkodzie. Można też wysypać kokilki kakao, pamiętając, że ciastko po wyjęciu będzie ciemniejsze (takie jak na zdjęciu z lodami). Oczywiście przed tym nasmarujcie je masłem.
Pieczenie Lava cake.
Jak już rozgrzejemy piekarnik do 200 stopni C i przygotowane kokilki napełnimy ciastem, przychodzi moment pieczenia. Kluczowy dla płynnego środka.
Z każdym piekarnikiem jest inaczej i pieczenie może trwać u Was krócej lub dłużej o np. 1 minutę. U mnie 9 minut to idealny czas na upieczenie lava cake w kokilkach o pojemności 150 ml, średnicy 8 cm i wysokości 5 cm.
Jeśli macie nieco szersze kokilki, pieczcie fondant chwilę krócej np. o minutę. Jeśli wyższe, czas trzeba wydłużyć. Także w aluminiowej foremce pieczenie może się skrócić.
Jemy od razu. Z czasem masa w środku gęstnieje i nie jest już płynna.
Przepis na 2 porcje deseru w kokilkach o pojemności 150 ml, średnicy 8 cm i wysokości 5 cm.
Smacznego!
LAVA CAKE, CZYLI FONDANT CZEKOLADOWY
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 1 żółtko (w temp. pokojowej)
- 50 g masła
- 30 g cukru pudru
- 15 g mąki pszennej
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. 2 kokilki (150 ml pojemności) wysmarować porządnie masłem.
- Czekoladę posiekać lub drobno połamać. Włożyć do miski.
- Masło rozpuścić w małym garnuszku i gorącym zalać posiekaną czekoladę. Po chwili wymieszać do rozpuszczenia i odstawić. Czekolada powinna ostygnąć, ale pozostać płynna.
- W misce zmiksować (krótko; można też trzepaczką) jajko, żółtko, szczyptę soli i cukier puder. Składniki powinny dobrze się połączyć, a całość może odrobinę się spienić.
- Powoli, miksując na najmniejszych obrotach wlewać ostudzoną czekoladę. Gdy składniki się połączą, przesiać do nich mąkę i delikatnie wymieszać. Ciastem napełnić przygotowane kokilki.
- Piec 9 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić na minutę. Po tym czasie przejechać nożem przy bokach i wyjąć ciastko na talerzyk. Najlepiej przyłożyć talerzyk z góry do kokilki i sprytnie obrócić.
- Fondant podawać z ulubionymi dodatkami.