1,1K
Lekki mus czekoladowo-kawowy
Bardzo prosty i szybki do przygotowania deser, który został zjedzony tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć, gdy się dobrze schłodził. A warto zostawić go w lodówce chociaż na godzinę, aby stężał i nabrał odpowiedniej konsystencji. Lekki mus czekoladowo-kawowy jest naprawdę przepyszny. Na spodzie są herbatniki wymieszane z łyżką Amaretto, a mus dodatkowo ozdobiony jest bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Zachęcam, żeby podać go z włoskimi wiśniami Amarena w syropie. Rewelacja!
Lekki mus czekoladowo-kawowy - wskazówki
Śmietanka do musu i bitej śmietany powinna być dobrze schłodzona.
Czekolada – Gorzka 60-80 % i mleczna.
Amaretto – Do musu czekoladowo-kawowego Amaretto pasuje doskonale, ale jeśli nie macie na nie ochoty, wymieszajcie herbatniki z łyżką mocnej kawy.
Ubitą śmietankę mieszamy z roztopioną czekoladą bardzo delikatnie i z wyczuciem, ale dość energicznie, aby nie powstały grudki czekolady. Trzeba ją wmieszać szpatułką już bardzo ostrożnie, aby piana za bardzo nie opadła i nie było smug.
Przepis na 4 porcje.
Lekki mus czekoladowo-kawowy - przechowywanie
Deserki przechowywać w lodówce, można zabezpieczyć je folią spożywczą i będą dobre do 2 dni.
Smacznego!
LEKKI MUS CZEKOLADOWO-KAWOWY
Joanna | chocololo.plPyszny mus czekoladowo-kawowy, herbatniki wymieszane z łyżką Amaretto, bita śmietana i wiórki czekoladowe.Przepis na 4 porcje.
SKŁADNIKI
Składniki na spód
- 40 g herbatników
- 1 łyżka Amaretto
Składniki na mus
- 100 ml śmietanki 36%
- 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 60 g czekolady mlecznej
- 40 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżeczki kawy instant (płaskie; lub 2 saszetki po 2 g)
Składniki na bitą śmietanę
- 80 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 10 g cukru pudru
Dodatkowo
- wiórki czekoladowe do ozdoby
PRZYGOTOWANIE
- Przygotować pucharki na deser. Herbatniki posiekać i wymieszać z Amaretto, następnie wysypać równo do pucharków.
- Śmietankę (100 ml) wlać do garnuszka, wsypać kawę i wymieszać, podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamana na kostki czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia i odłożyć do ostudzenia.
- Czekoladę przelać do większej miski. W osobnej ubić śmietankę (150ml) na gęstą i puszystą masę. Delikatnie, szpatułką wmieszać ją do czekolady. Mus nałożyć po równo do pucharków i schować je do lodówki.
- Przygotować bitą śmietanę. W misce ubić śmietankę z cukrem pudrem i wyłożyć ją po równo na mus czekoladowo-kawowy. Schłodzić desery min. 1 godzinę.
- Posypać wiórkami przed podaniem.
Słowo kluczowe deser, deser czekoladowy, mus czekoladowo-kawowy, mus czekoladowy