Strona główna PRZEPISYDesery Lekki mus czekoladowo-kawowy

Lekki mus czekoladowo-kawowy

przez Joanna | Chocololo
lekki mus czekoladowo-kawowy

Lekki mus czekoladowo-kawowy

Bardzo prosty i szybki do przygotowania deser, który został zjedzony tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć, gdy się dobrze schłodził. A warto zostawić go w lodówce chociaż na godzinę, aby stężał i nabrał odpowiedniej konsystencji. Lekki mus czekoladowo-kawowy jest naprawdę przepyszny. Na spodzie są herbatniki wymieszane z łyżką Amaretto, a mus dodatkowo ozdobiony jest bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Zachęcam, żeby podać go z włoskimi wiśniami Amarena w syropie. Rewelacja!
lekki mus czekoladowo-kawowy

Lekki mus czekoladowo-kawowy - wskazówki

Śmietanka do musu i bitej śmietany powinna być dobrze schłodzona.

Czekolada – Gorzka 60-80 % i mleczna.

Amaretto – Do  musu czekoladowo-kawowego Amaretto pasuje doskonale, ale jeśli nie macie na nie ochoty, wymieszajcie herbatniki z łyżką mocnej kawy.

Ubitą śmietankę mieszamy z roztopioną czekoladą bardzo delikatnie i z wyczuciem, ale dość energicznie, aby nie powstały grudki czekolady. Trzeba ją wmieszać szpatułką już bardzo ostrożnie, aby piana za bardzo nie opadła i nie było smug.

Przepis na 4 porcje.

lekki mus czekoladowo-kawowy

Lekki mus czekoladowo-kawowy - przechowywanie

Deserki przechowywać w lodówce, można zabezpieczyć je folią spożywczą i będą dobre do 2 dni.

lekki mus czekoladowo-kawowy

Smacznego!

lekki mus czekoladowo-kawowy

LEKKI MUS CZEKOLADOWO-KAWOWY

Joanna | chocololo.pl
Pyszny mus czekoladowo-kawowy, herbatniki wymieszane z łyżką Amaretto, bita śmietana i wiórki czekoladowe.
Przepis na 4 porcje.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 40 g herbatników
  • 1 łyżka Amaretto

Składniki na mus

  • 100 ml śmietanki 36%
  • 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżeczki kawy instant (płaskie; lub 2 saszetki po 2 g)

Składniki na bitą śmietanę

  • 80 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 10 g cukru pudru

Dodatkowo

  • wiórki czekoladowe do ozdoby

PRZYGOTOWANIE
 

  • Przygotować pucharki na deser. Herbatniki posiekać i wymieszać z Amaretto, następnie wysypać równo do pucharków.
  • Śmietankę (100 ml) wlać do garnuszka, wsypać kawę i wymieszać, podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamana na kostki czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia i odłożyć do ostudzenia.
  • Czekoladę przelać do większej miski. W osobnej ubić śmietankę (150ml) na gęstą i puszystą masę. Delikatnie, szpatułką wmieszać ją do czekolady. Mus nałożyć po równo do pucharków i schować je do lodówki.
  • Przygotować bitą śmietanę. W misce ubić śmietankę z cukrem pudrem i wyłożyć ją po równo na mus czekoladowo-kawowy. Schłodzić desery min. 1 godzinę.
  • Posypać wiórkami przed podaniem.

Zobacz także:

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
budyń czekoladowy
budyń czekoladowy
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo