Strona główna PRZEPISYOKAZJEBoże Narodzenie Pomarańczowe brownie z orzechami włoskimi

Pomarańczowe brownie z orzechami włoskimi

przez Joanna | Chocololo
pomarańczowe brownie z orzechami włoskimi

Pomarańczowe brownie z orzechami włoskimi

Brownie w przepysznym, aromatycznym i chrupiącym wydaniu. Może upieczecie je na Święta? Pomarańczowe brownie z orzechami włoskimi jest rewelacyjne. Mocno czuć pomarańczową skórkę, orzechy chrupią, a w tle czuć nutę cynamonu. Wszystko w małej, wybitnie czekoladowej kosteczce. Ciasto jest maziste, lekko gliniaste, słodkie i dokładnie takie jakie powinno być brownie. Na pewno zjecie więcej niż jedną kostkę, od tego brownie nie można się oderwać. Wiem, sprawdziłam.  
pomarańczowe brownie z orzechami włoskimi

Pomarańczowe brownie z orzechami włoskimi - wskazówki

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej ok. 80% i czekolada mleczna.

Skórka z pomarańczy – Najlepiej wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Cukier – Jeśli nie macie brązowego, można żyć białego cukru.

Orzechy – Włoskie, ponieważ mają charakterystyczny smak. Razem z cynamonem i pomarańczą brownie jest bardzo świąteczne. Można je wymienić na orzechy pekan, ale brownie będzie z nimi smakować trochę inaczej, więc lepiej pomieszać lub jak ja, kilkoma posypać wierzch przed pieczeniem.

Ciasta nie piec zbyt długo bo będzie za suche. Wystarczy tyle ile w przepisie.

Przepis na formę 20×20 cm.

pomarańczowe brownie z orzechami włoskimi
pomarańczowe brownie z orzechami włoskimi

Pomarańczowe brownie z orzechami włoskimi - przechowywanie

Ciasto najlepiej przechowywać w pojemniku na żywność, lub zabezpieczone folią spożywczą. Może być przechowywanie w temperaturze pokojowej i w lodówce. Najlepiej spożyć do 3-4 dni, ale w lodówce brownie może być dłużej, tak do 5-6 dni.

Pomarańczowe brownie można też mrozić. Najlepiej pokroić je na kwadraciki i mrozić po kilka sztuk np. zawinięte w folię spożywczą. W zamrażarce brownie może spędzić do 3 miesięcy.

pomarańczowe brownie z orzechami włoskimi
pomarańczowe brownie z orzechami włoskimi

Smacznego!

pomarańczowe brownie z orzechami włoskimi

POMARAŃCZOWE BROWNIE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI

Joanna | chocololo.pl
Maksymalnie czekoladowe brownie ze skórką pomarańczową, cynamonem i orzechami.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 140 g cukru brązowego
  • 85 g mąki pszennej
  • 100 g orzechów włoskich
  • skórka otarta z dużej pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • garść orzechów włoskich do posypania (mogą być też orzechy pekan)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C. Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę gorzką i mleczną połamać na kawałki i włożyć do miski. Masło roztopić, gorącym zalać czekoladę i po minucie wymieszać na gładki sos. Odstawić do ostudzenia, czekolada ma pozostać płynna.
  • Orzechy włoskie z grubsza posiekać i odłożyć. Mąkę wymieszać z cynamonem i odłożyć.
  • W misce ubić jajka z cukrem i solą na jasną i puszystą pianę. Powoli, miksując na małych obrotach wlewać czekoladę. Skończyć jak tylko składniki się połączą.
  • Do masy dodać skórkę pomarańczową i przesiać mąkę z cynamonem. Wymieszać wszystko delikatnie rózgą kuchenną, na końcu wmieszać orzechy.
  • Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i posypać orzechami (część można posiekać lub połamać). Piec 30 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika zostawić do dokładnego wystudzenia i pokroić na kwadraciki.
Słowo kluczowe brownie, ciasto, ciasto czekoladowe, cynamon, orzechy, pomarańcze

Zobacz także:

brownie idealne
brownie idealne
pomarańczowe brownie z bezą
pomarańczowe brownie z bezą
brownie chrupiący orzech
brownie chrupiący orzech

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo