Strona główna PRZEPISYOKAZJEBoże Narodzenie Kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa

przez Joanna | Chocololo
kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową? Bardzo prosto i w dalszej części wszystkiego się dowiecie. Kandyzowana skórka przydaje się do wielu deserów i wypieków, szczególnie świątecznych. Możecie ją wykorzystać do czekoladowych ciast, serników lub posypać nią makowiec, pączki. Co roku przygotowuję skórkę na początku grudnia i wykorzystuje ją na Święta do masy makowej lub sernika posypując jego czekoladową polewę. Czasem dodaję ją też do herbaty. Nie przepadam za skórką w syropie, lubię jak jest dość sypka i łatwo można odmierzyć właściwą ilość do ciasta. Taki jest ten przepis.
kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa - wskazówki

Pomarańcze – Wybierzcie pomarańcze z grubą, pomarszczoną skórką. Najlepiej, żeby były bio ze względu na wszelkie woski i pestycydy. Chociaż przyznam, że zdarza mi się robić skórkę po prostu z pomarańczy dostępnych w najbliższym warzywniaku.

Trzeba je dobrze wyszorować, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Nacinamy ją na krzyż na głębokość skórki i ściągamy ją. Później ćwiartki kroimy skórki jeszcze raz wzdłuż na pół.  Filetujemy, czyli usuwamy białą część, która jest gorzka. Można ją usunąć całą i zostawić cieniutką skórkę, ale mi np. ta gorycz nie przeszkadza i zostawiam odrobinę białej części, żeby skórki nie były za cienkie.

Gdy pokroicie je w paski, to jeszcze podgotujemy je 10-15 minut.

Skórki pomarańczowe smażymy w garnuszku ok. 40 do 60 minut na niewielkim ogniu. Zbyt długie smażenie może spowodować scukrzenie skórki lub sprawić, że będzie twarda. Na 3 pomarańcze 40 minut w zupełności powinno wystarczyć. Skórka zrobi się błyszcząca i szklista.

Usmażone skórki wykładamy na kratkę do studzenia i zostawiamy do wysuszenia na noc i kroimy w kostkę. Przekładamy ją do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

Przepis na ok. 250 g gotowej kandyzowanej skórki pomarańczowej.

kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa - przechowywanie

Skórkę pomarańczową przechowujemy w lodówce w słoiczku nawet do 2 miesięcy.

kandyzowana skórka pomarańczowa

Smacznego!

kandyzowana skórka pomarańczowa

KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA

Joanna | chocololo.pl
Kandyzowana skórka pomarańczowa do ciast i deserów. Niezastąpiona do świątecznych wypieków.
Przepis na ok. 250 g gotowej skórki.

SKŁADNIKI
  

  • 3 duże pomarańcze
  • 220 g cukru (szklanka)
  • 125 ml wody (½ szklanki)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Pomarańcze wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Naciąć skórkę wzdłuż na krzyż i ściągnąć ją. Przekroić ćwiartki skórki na pół i usunąć białą, wewnętrzną część.
  • Skórki pokroić na paski, włożyć do garnuszka, zalać wodą tak, żeby zakryła skórki i zagotować. Gotować 10 minut i odsączyć na sicie.
  • Skórki z powrotem włożyć do garnuszka, wlać pół szklanki wody i wsypać cukier. Gotować na małym ogniu mieszając ciągle, aż cukier się rozpuści. Skórki zaczną się smażyć. Zostawić je na na niewielkim ogniu lekko bulgoczące i przemieszać co 10 minut. Skórki smażyć 40 minut, powinny być szkliste i błyszczące.
  • Przygotować kratkę do studzenia, pod spód położyć folię (jakby kapał syrop). Paski skórki układać w odstępach na kratce i zostawić na 6-12 godzin do wysuszenia.
  • Po tym czasie skórki pokroić na kosteczki, przełożyć do słoika.
Słowo kluczowe boże narodzenie, pomarańcze, skórka pomarańczowa, święta

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo