Strona główna PRZEPISYOKAZJEBoże Narodzenie Świąteczne ciasteczka czekoladowe z żurawiną

Świąteczne ciasteczka czekoladowe z żurawiną

przez Joanna | Chocololo
świąteczne ciasteczka czekoladowe z żurawiną

Świąteczne ciasteczka czekoladowe z żurawiną

Jeśli pamiętacie i lubicie kruche ciasteczka pomarańczowe, to świąteczne ciasteczka czekoladowe z żurawiną są właśnie dla Was. A jeśli nie znacie… i tak koniecznie sprawdźcie ten przepis. A jest naprawdę prosty i pyszny. Ciasta są kruche, pachną pomarańczą i odrobinę cynamonem. Zanurzone do połowy w czekoladzie i posypane orzechami wyglądają i smakują wspaniale.
świąteczne ciasteczka czekoladowe z żurawiną

Świąteczne ciasteczka czekoladowe z żurawiną - wskazówki

Masło i żółtka jaj powinny być w temperaturze pokojowej.

Skórka z pomarańczy – Najlepiej, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Czekolada – Najlepiej gorzka lub wymieszajcie gorzką z mleczną w proporcji pół na pół. Sama mleczna może być zbyt słodka. Ja użyłam deserowej – mlecznej dostępnej w niektórych sklepach.

Żurawina – Suszona, słodzona żurawina. Może być słodzona cukrem trzcinowym lub sokiem jabłkowym.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki, musi się dobrze schłodzić. Minimum 3 godziny, ale najlepiej zostawić je na noc w lodówce. Dobrze się uformuje i przegryzie aromatem pomarańczowej skórki.

Jeśli chcesz zobaczyć dokładnie, jak ma wyglądać taki wałeczek, zajrzyj do przepisu na ciastka pomarańczowe, są tam zdjęcia.

Kiedy ciasto się schłodzi kroimy je w plasterki o grubości 0,7-1 cm grubości. Jeśli zrobicie cieńsze to czas pieczenia trzeba skrócić o ok. 2-3 minuty. Obserwować ciasteczka, mają się zrumienić na brzegach. Jeśli grubsze, to wtedy czas trzeba wydłużyć, ale ciastka mogą się zrumienić, a być w środku miękkie.

Przepis na ok. 20 ciasteczek.

świąteczne ciasteczka czekoladowe z żurawiną

Świąteczne ciasteczka czekoladowe z żurawiną - przechowywanie

Polane czekoladą ciasteczka przechowywać w lodówce (z lodówki są bardzo dobre), w szczelnym pojemniku, do 4-5 dni.

Bez czekolady mogą pozostać w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku do 7 dni.

świąteczne ciasteczka czekoladowe z żurawiną

Smacznego!

świąteczne ciasteczka czekoladowe z żurawiną

ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z ŻURAWINĄ

Joanna | chocololo.pl
Kruche, czekoladowe ciasteczka z żurawiną, skórką pomarańczową i cynamonem.
Przepis na ok. 20 ciasteczek.

SKŁADNIKI
  

  • 100 g masła (miękkiego)
  • 180 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 2 żółtka (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru pudru
  • 80 g żurawiny suszonej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • skórka otarta z dużej pomarańczy
  • 50-60 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE
 

  • Mąkę wymieszać z kakao i cynamonem, odłożyć.
  • W misce utrzeć (mikser; końcówki do ubijania) masło z cukrem pudrem.
  • Dodawać kolejno po żółtku, ciągle miksując. Następnie dodać skórkę z pomarańczy.
  • Miksując na najmniejszych obrotach dodać mąkę z kakao i cynamonem. Miksować do połączenia się składników. Ciasto powinno być jednolite, lekko puszyste. Wmieszać do niego żurawinę.
  • Ciasto będzie delikatne i miękkie. Bardzo ostrożnie przenieść je na wcześniej przygotowany kawałek folii spożywczej formując z niego wałeczek (średnica 5-6 cm). Uformowany wałeczek zawinąć w folię i schować do lodówki na min. 3 godziny, najlepiej na noc.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C, blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Schłodzony wałeczek pokroić ostrym nożem na plasterki o grubość 0,7-1 cm. Ułożyć je na blaszce w odstępach (ciastka trochę urosną; podzielić pieczenie na 2 tury). Pozostałe plasterki zostawić na drugą turę pieczenia i schować do lodówki.
  • Ciastka piec 15 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i zostawić na blaszce na 5 minut. Po tym czasie przenieść je na kratkę do całkowitego wystudzenia.
  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, zanurzać w niej ciasteczka do połowy. Nadmiar czekolady ze spodu ciastek zebrać nożem. Układać ciastka spodem z mniejszą ilością czekolady na tacy/talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. Posypać orzechami i zostawić do zastygnięcia czekolady.

Zobacz także:

kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie
kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie
popękane ciasteczka chocolate crinkles
popękane ciasteczka chocolate crinkles
pomarańczowe ciastka brownie
pomarańczowe ciastka brownie

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo