Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • Boże Narodzenie
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Kandyzowane pomarańcze w czekoladzie

  • 13 grudnia 2022
kandyzowane pomarańcze w czekoladzie
kandyzowane pomarańcze w czekoladzie
Total
37
Shares
29
0
8

Kandyzowane pomarańcze w czekoladzie

Idealna świąteczna i słodka przekąska, czyli kandyzowane pomarańcze w czekoladzie. Nie tylko można je zjeść same, ale nadają się też do ozdoby świątecznych wypieków lub na prezent. Przed przygotowaniem warto zajrzeć do wskazówek. Pomarańcze robiłam dwukrotnie z inną ilością wody dodanej do cukru. To drobna zmiana, ale opisałam tam krótko czym się różniły. Zawsze można spróbować obu wersji i wybrać swoją ulubioną. W każdym przypadku wyszły smaczne, ale zanurzone w czekoladzie…rewelacyjne.
kandyzowane pomarańcze w czekoladzie

Kandyzowane pomarańcze w czekoladzie - wskazówki

Pomarańcze – Najlepiej wybrać nieduże pomarańcze z cienką skórką. Przed krojeniem na plasterki koniecznie dobrze je wyszorujcie i sparzcie wrzątkiem.

Zbyt cienkie plasterki mogą się rozpadać podczas gotowania w syropie, najlepiej pokroić je w plastry ok. 5 mm.

Syrop, w którym gotowane są pomarańcze będzie stopniowo gęstniał. Obracajcie plastry pomarańczy co 10-15 minut, żeby równomiernie się karmelizowały.


Pomarańcze przygotowałam dwa razy. Za pierwszym razem użyłam proporcji dokładnie takich, jakie podałam w przepisie na dole strony (100 ml wody, 100g cukru i dodatki). Drugim razem dodałam tylko 50 ml wody. Wszystkie proporcje podane są na przygotowanie jednej pomarańczy.

100 ml wody i 100 g cukru – Pomarańcza gotowana w takim syropie była słodka, ładnie przezroczysta i miała miękką skórkę. Nie była jednak bardzo błyszcząca, a warstwa syropu, która na niej została była dość cienka. Była bardzo smaczna i można było zjeść ją ze skórką.

50 ml wody 100 g cukru – Pomarańcza była ładnie błyszcząca i szklista, syrop był gęstszy, zostało go więcej na plasterkach. Trzeba je częściej obracać i pilnować. Są słodsze, mają soczystszy kolor. Jednak mają twardszą skórkę, lekko gumową.

W obu przypadkach pomarańcze wyszły naprawdę pycha, więc jeśli chcecie możecie przetestować oba warianty. Zdecydowałam się na podanie tego z większą ilością wody, przede wszystkim ze względu na skórkę, która nie wszystkim może odpowiadać, choć na pewno znajdzie też swoich wielbicieli.

Zwiększcie proporcjonalnie ilość składników do ilości pomarańczy, jaką chcecie przygotować.

Czekolada – Najlepiej gorzka 80%.


Przechowywanie.

Kandyzowane pomarańcze przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce. Bez czekolady  spokojnie mogą w niej pozostać dwa tygodnie, a nawet więcej.  Pomarańcze z czekoladą przechowywać tak samo, ale krócej do 7-10 dni.

kandyzowane pomarańcze w czekoladzie

Smacznego!

kandyzowane pomarańcze w czekoladzie

KANDYZOWANE POMARAŃCZE W CZEKOLADZIE

Joanna | chocololo.pl
Idealna świąteczna i słodka przekąska, czyli kandyzowane pomarańcze w czekoladzie.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 1 pomarańcza
  • 100 ml wody
  • 100 g cukru
  • 2 goździki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 60-70 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Pomarańczę dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem, następnie pokroić na plasterki o grubości ok. 5 mm.
  • W rondlu zagotować wodę z cukrem i goździkami, wymieszać aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać sok z cytryny i plasterki pomarańczy.
  • Gotować plasterki na małym ogniu, przewracając je co 10-15 minut na drugą stronę. Gotować przez ok. godzinę, aż staną się przezroczyste.
  • Gdy plastry będą gotowe, przełożyć je na kratkę do studzenia i zostawić na 24 godziny, aby przeschły.
  • Po tym czasie plastry można przekroić na pół. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, zanurzać w niej pomarańcze i odkładać na talerz/tacę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pomarańcze schować do lodówki.

Zobacz także:

kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie
kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie
pomarańczowe ciastka brownie
pomarańczowe ciastka brownie
łaciate ciasto czekoladowo-pomarańczowe
łaciate ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
37
Shares
Udostępnij 29
Przypnij 8
Tweet 0
Poprzedni artykuł
świąteczne ciasteczka czekoladowe z żurawiną
  • Boże Narodzenie
  • CIASTECZKA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Świąteczne ciasteczka czekoladowe z żurawiną

  • 8 grudnia 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
sernik czekoladowo-kawowy
  • Boże Narodzenie
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone
  • Wielkanoc

Sernik czekoladowo-kawowy

  • 15 grudnia 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności