Strona główna PRZEPISYOKAZJEBoże Narodzenie Popękane ciasteczka „chocolate crinkles”

Popękane ciasteczka „chocolate crinkles”

przez Joanna | Chocololo
popękane ciasteczka chocolate crinkles

Popękane ciasteczka “chocolate crinkles”

Chocolate crinkle cookies to popękane czekoladowe ciasteczka, które wypiekane są w okresie zimowo-świątecznym w USA. Mocno kakaowe, delikatne w środku i obtoczone w cukrze pudrze przed pieczeniem. Podczas pieczenia rosną, a cukier idealnie uwydatnia ciemne pęknięcia. Wyglądają jak pokryte śniegiem. Bardzo smaczne, piekłam je pierwszy, ale na pewno nie ostatni raz.
popękane ciasteczka chocolate crinkles

Popękane ciasteczka “chocolate crinkles”- wskazówki

Ciasto zaraz po przygotowaniu trzeba schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny, ale najlepiej zostawić je na noc.

Po uformowaniu kuleczek i obtoczeniu w cukrze pudrze, można od razu układać je na blaszce do pieczenia w odstępach i włożyć do nagrzanego piekarnika. Jednak polecam najpierw je uformować, obtoczyć w cukrze pudrze i odłożyć na tackę/talerz czy blaszkę i ponownie schłodzić. Dopiero po drugim chłodzeniu i obtoczeniu w cukrze ułożyć je na blaszce już do pieczenia. To sprawi, że będą ładniej trzymać kształt, a dwukrotnie obtoczone w cukrze będą mieć ładne pęknięcia.

Z podanych składników wychodzą dwie blaszki ciastek. Można je upiec razem lub zostawić porcję uformowanych kulek w lodówce, aby czekały na swoją kolej pieczenia.

Czekolada – Gorzka, najlepiej 60-80%.

Kawa instant – Podkreśli czekoladowy smak, ale nie jest niezbędna. Choć nie ukrywam, że warto dodać.

Przepis na ok. 20 ciasteczek.

popękane ciasteczka chocolate crinkles
popękane ciasteczka chocolate crinkles

Popękane ciasteczka “chocolate crinkles” - przechowywanie

Ciasteczka najlepiej schować do szczelnego pojemnika i przechowywać w temperaturze pokojowej do 4 dni.

Ciastka dobrze się mrożą,  można zawinąć po kilka sztuk w folię spożywczą, mrozić do 3 miesięcy. Później wystarczy na 15 minut wyciągnąć ciastka z zamrażarki i gotowe.

popękane ciasteczka chocolate crinkles

Smacznego!

popękane ciasteczka chocolate crinkles

POPĘKANE CIASTECZKA "CHOCOLATE CRINKLES"

Joanna | chocololo.pl
Chocolate crinkle cookies to popękane czekoladowe ciasteczka, mocno kakaowe i obtoczone w cukrze pudrze przed pieczeniem.
Przepis na ok. 20 ciasteczek.

SKŁADNIKI
  

  • 2 jajka
  • 130 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 150 g cukru drobnego
  • 60 ml oleju
  • 1 op cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka kawy instant (opcjonalnie)
  • 100 g czekolady gorzkiej

Do obtoczenia

  • szklanki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE
 

  • Czekoladę posiekać i odłożyć.
  • W misce wymieszać olej, kakao, kawę, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli, dodać jajka i dokładnie wymieszać składniki.
  • Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać całość dodając pod koniec czekoladę. Schłodzić ciasto w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.
  • Blaszkę/tacę wyłożyć papierem do pieczenia. Cukier puder wsypać do miseczki. Ze schłodzonego ciasta formować niewielkie kulki, obtaczać je w cukrze pudrze i odkładać na blaszkę. Ponownie schłodzić ok. 20 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Blachę (lub dwie) wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone kulki jeszcze raz obtoczyć w cukrze pudrze i odkładać na blaszkę w sporych odstępach.
  • Piec 10-12 minut, aż ciasteczka ładnie popękają i urosną. Po wyjęciu z piekarnika poczekać 4-5 minut i przenieść je na kratkę do studzenia.

Zobacz także:

kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie
kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie
pomarańczowe ciastka brownie
pomarańczowe ciastka brownie
ciasteczka z czereśniami i czekoladą
ciasteczka z czereśniami i czekoladą

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo