Popękane ciasteczka “chocolate crinkles”

Ciasto zaraz po przygotowaniu trzeba schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny, ale najlepiej zostawić je na noc.
Po uformowaniu kuleczek i obtoczeniu w cukrze pudrze, można od razu układać je na blaszce do pieczenia w odstępach i włożyć do nagrzanego piekarnika. Jednak polecam najpierw je uformować, obtoczyć w cukrze pudrze i odłożyć na tackę/talerz czy blaszkę i ponownie schłodzić. Dopiero po drugim chłodzeniu i obtoczeniu w cukrze ułożyć je na blaszce już do pieczenia. To sprawi, że będą ładniej trzymać kształt, a dwukrotnie obtoczone w cukrze będą mieć ładne pęknięcia.
Z podanych składników wychodzą dwie blaszki ciastek. Można je upiec razem lub zostawić porcję uformowanych kulek w lodówce, aby czekały na swoją kolej pieczenia.
Czekolada – Gorzka, najlepiej 60-80%.
Kawa instant – Podkreśli czekoladowy smak, ale nie jest niezbędna. Choć nie ukrywam, że warto dodać.
Przepis na ok. 20 ciasteczek.
Ciasteczka najlepiej schować do szczelnego pojemnika i przechowywać w temperaturze pokojowej do 4 dni.
Ciastka dobrze się mrożą, można zawinąć po kilka sztuk w folię spożywczą, mrozić do 3 miesięcy. Później wystarczy na 15 minut wyciągnąć ciastka z zamrażarki i gotowe.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.