Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • Boże Narodzenie
  • CIASTECZKA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Popękane ciasteczka “chocolate crinkles”

  • 3 listopada 2022
popękane ciasteczka chocolate crinkles
popękane ciasteczka chocolate crinkles
Total
16
Shares
1
0
15

Popękane ciasteczka “chocolate crinkles”

Chocolate crinkle cookies to popękane czekoladowe ciasteczka, które wypiekane są w okresie zimowo-świątecznym w USA. Mocno kakaowe, delikatne w środku i obtoczone w cukrze pudrze przed pieczeniem. Podczas pieczenia rosną, a cukier idealnie uwydatnia ciemne pęknięcia. Wyglądają jak pokryte śniegiem. Bardzo smaczne, piekłam je pierwszy, ale na pewno nie ostatni raz.
popękane ciasteczka chocolate crinkles

Popękane ciasteczka “chocolate crinkles”- wskazówki

Ciasto zaraz po przygotowaniu trzeba schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny, ale najlepiej zostawić je na noc.

Po uformowaniu kuleczek i obtoczeniu w cukrze pudrze, można od razu układać je na blaszce do pieczenia w odstępach i włożyć do nagrzanego piekarnika. Jednak polecam najpierw je uformować, obtoczyć w cukrze pudrze i odłożyć na tackę/talerz czy blaszkę i ponownie schłodzić. Dopiero po drugim chłodzeniu i obtoczeniu w cukrze ułożyć je na blaszce już do pieczenia. To sprawi, że będą ładniej trzymać kształt, a dwukrotnie obtoczone w cukrze będą mieć ładne pęknięcia.

Z podanych składników wychodzą dwie blaszki ciastek. Można je upiec razem lub zostawić porcję uformowanych kulek w lodówce, aby czekały na swoją kolej pieczenia.

Czekolada – Gorzka, najlepiej 60-80%.

Kawa instant – Podkreśli czekoladowy smak, ale nie jest niezbędna. Choć nie ukrywam, że warto dodać.

Przepis na ok. 20 ciasteczek.

popękane ciasteczka chocolate crinkles
popękane ciasteczka chocolate crinkles

Popękane ciasteczka “chocolate crinkles” - przechowywanie

Ciasteczka najlepiej schować do szczelnego pojemnika i przechowywać w temperaturze pokojowej do 4 dni.

Ciastka dobrze się mrożą,  można zawinąć po kilka sztuk w folię spożywczą, mrozić do 3 miesięcy. Później wystarczy na 15 minut wyciągnąć ciastka z zamrażarki i gotowe.

popękane ciasteczka chocolate crinkles

Smacznego!

popękane ciasteczka chocolate crinkles

POPĘKANE CIASTECZKA "CHOCOLATE CRINKLES"

Joanna | chocololo.pl
Chocolate crinkle cookies to popękane czekoladowe ciasteczka, mocno kakaowe i obtoczone w cukrze pudrze przed pieczeniem.
Przepis na ok. 20 ciasteczek.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 2 jajka
  • 130 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 150 g cukru drobnego
  • 60 ml oleju
  • 1 op cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka kawy instant (opcjonalnie)
  • 100 g czekolady gorzkiej

Do obtoczenia

  • ⅓ szklanki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE
 

  • Czekoladę posiekać i odłożyć.
  • W misce wymieszać olej, kakao, kawę, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli, dodać jajka i dokładnie wymieszać składniki.
  • Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać całość dodając pod koniec czekoladę. Schłodzić ciasto w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.
  • Blaszkę/tacę wyłożyć papierem do pieczenia. Cukier puder wsypać do miseczki. Ze schłodzonego ciasta formować niewielkie kulki, obtaczać je w cukrze pudrze i odkładać na blaszkę. Ponownie schłodzić ok. 20 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Blachę (lub dwie) wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone kulki jeszcze raz obtoczyć w cukrze pudrze i odkładać na blaszkę w sporych odstępach.
  • Piec 10-12 minut, aż ciasteczka ładnie popękają i urosną. Po wyjęciu z piekarnika poczekać 4-5 minut i przenieść je na kratkę do studzenia.

Zobacz także:

kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie
kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie
pomarańczowe ciastka brownie
pomarańczowe ciastka brownie
ciasteczka z czereśniami i czekoladą
ciasteczka z czereśniami i czekoladą

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
16
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 15
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
Poprzedni artykuł
ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą

  • 31 października 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
czekoladowy torcik orzechowo-musowy
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Czekoladowy torcik orzechowo-musowy

  • 8 listopada 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności