Kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie
Najbardziej kruche i pyszne ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie. Znikają ekspresowo. Przygotowanie ich jest proste, choć trzeba trochę poczekać z pieczeniem. Zawinięte w rulonik muszą poleżeć w lodówce, dobrze się schłodzić i pochłonąć jak najwięcej pomarańczowego aromatu. Później kroimy je w plasterki i pieczemy, a gdy ostygną i nabiorą wyjątkowej kruchości, zanurzamy je w czekoladzie. Pyszności!
Kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie - wskazówki
Masło, żółtka jaj i alkohol powinny być w temperaturze pokojowej.
Skórka z pomarańczy – Najlepiej, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Alkohol – Wysokoprocentowy, dodałam whisky, ale może być też np. wódka czy rum. Jeśli z jakiś przyczyn nie chcecie wykorzystywać alkoholu to można go pominąć. Nic nie trzeba dawać w jego miejsce.
Czekolada – Najlepiej gorzka lub wymieszajcie gorzką z mleczną w proporcji pół na pół. Sama mleczna może być zbyt słodka. Ja użyłam deserowej – mlecznej dostępnej w niektórych sklepach.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki, musi się dobrze schłodzić. Minimum 3 godziny, ale najlepiej zostawić je na noc w lodówce. Dobrze się uformuje i przegryzie aromatem pomarańczowej skórki.
Kiedy ciasto się schłodzi kroimy je w plasterki o grubości 0,7-1 cm grubości. Jeśli zrobicie cieńsze to czas pieczenia trzeba skrócić o ok. 2-3 minuty. Obserwować ciasteczka, mają się zrumienić na brzegach. Jeśli grubsze, to wtedy czas trzeba wydłużyć, ale ciastka mogą się zrumienić, a być w środku miękkie.
Przepis na ok. 18 ciasteczek.
Kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie - przechowywanie
Polane czekoladą ciasteczka przechowywać w lodówce (z lodówki są bardzo dobre), w szczelnym pojemniku, do 4-5 dni.
Bez czekolady mogą pozostać w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku do 7 dni.
Ciasteczka pomarańczowe można mrozić upieczone, także te polane czekoladą. Wystarczy zawinąć w folię spożywczą po kilka ciastek lub schować je do szczelnego pojemnika spożywczego.
Smacznego!
Przepis na kruche ciastka pomarańczowe w gorzkiej czekoladzie:
KRUCHE CIASTECZKA POMARAŃCZOWE W CZEKOLADZIE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 100 g masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
- 200 g mąki pszennej
- 2 żółtka (w temp. pokojowej)
- 80 g cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 30 ml alkoholu np. wódki
- skórka otarta z dużej pomarańczy
- 50 g czekolady gorzkiej
PRZYGOTOWANIE
- W misce utrzeć (mikser; końcówki do ubijania) masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
- Dodawać kolejno po żółtku, ciągle miksując. Następnie dodać skórkę pomarańczy.
- Miksując na najmniejszych obrotach dodać przesianą mąkę, pod koniec miksowania wlać alkohol. Nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia składników i uzyskania delikatnie puszystego ciasta.
- Ciasto będzie delikatne i miękkie. Bardzo ostrożnie przenieść je na wcześniej przygotowany kawałek folii spożywczej formując z niego wałeczek (średnica 5-6 cm). Uformowany wałeczek zawinąć w folię i schować do lodówki na min. 3 godziny, najlepiej na noc.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C (góra-dół), blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Schłodzony wałeczek pokroić ostrym nożem na plasterki o grubość 0,7-1 cm. Ułożyć je na blaszce w odstępach (ciastka urosną; podzielić pieczenie na 2 tury). Pozostałe plasterki zostawić na drugą turę pieczenia i schować do lodówki.
- Ciastka piec 15 minut, nabiorą koloru i delikatnie zrumienią się im boki. Następnie wyjąć z piekarnika i zostawić na blaszce na 5 minut. Po tym czasie przenieść je na kratkę do całkowitego wystudzenia.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, zanurzać w niej do połowy schłodzone ciasteczka. Nadmiar czekolady ze spodu ciastek zebrać nożem. Układać ciastka spodem z mniejszą ilością czekolady na tacy/talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. Zostawić do zastygnięcia czekolady.
- Pozostałą czekoladę (jeśli zostanie) przełożyć do woreczka cukierniczego i na już przestudzonej warstwie czekolady zrobić ozdobne paseczki.
8 komentarzy
Można pominąć alkohol?
Można pominąć. Mogą być tylko odrobinę mniej kruche.
ciasteczka są wyśmienite!!
Dzień dobry, czy ciasto można rozwałkować i wykrawać ciasteczka foremkami?
Dzień dobry, niestety nie próbowałam z tego ciasta wykrajać ciastek. Mogłyby wyjść z tych proporcji ale nie ucierane w temp. pokojowej, bo mogłyby urosnąć i stracić kształt (no chyba, że będą wycinane kółka:)). Można zagnieść zimne składniki, tak jak na kruche ciasto i po schłodzeniu rozwałkować. Pozdrawiam serdecznie:)
Czy to ciasto mozna zamrozic?
Można surowe (najlepiej już pokrojone na plasterki, więc wcześniej trzeba je trochę schłodzić) i upieczone też 🙂
Ciastka są przepyszne jeszcze nie z czekoladą a już parę zjedzonych. Proponuję zrobić od razu z podwójnej porcji.