Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • Boże Narodzenie
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie

  • 3 lutego 2022
kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie
kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie
Total
1K
Shares
1
0
1K

Kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie

Najbardziej kruche i pyszne ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie. Znikają ekspresowo. Przygotowanie ich jest proste, choć trzeba trochę poczekać z pieczeniem. Zawinięte w rulonik muszą poleżeć w lodówce, dobrze się schłodzić i pochłonąć jak najwięcej pomarańczowego aromatu. Później kroimy je w plasterki i pieczemy, a gdy ostygną i nabiorą wyjątkowej kruchości, zanurzamy je w czekoladzie. Pyszności!
kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie

Kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie - wskazówki

Masło, żółtka jaj i alkohol powinny być w temperaturze pokojowej.

Skórka z pomarańczy – Najlepiej, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Alkohol – Wysokoprocentowy, dodałam whisky, ale może być też np. wódka czy rum.

Czekolada – Najlepiej gorzka lub wymieszajcie gorzką z mleczną w proporcji pół na pół. Sama mleczna może być zbyt słodka. Ja użyłam deserowej – mlecznej dostępnej w niektórych sklepach.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki, musi się dobrze schłodzić. Minimum 3 godziny, ale najlepiej zostawić je na noc w lodówce. Dobrze się uformuje i przegryzie aromatem pomarańczowej skórki.

Kiedy ciasto się schłodzi kroimy je w plasterki o grubości 0,7-1 cm grubości. Jeśli zrobicie cieńsze to czas pieczenia trzeba skrócić o ok. 2-3 minuty. Obserwować ciasteczka, mają się zrumienić na brzegach. Jeśli grubsze, to wtedy czas trzeba wydłużyć, ale ciastka mogą się zrumienić, a być w środku miękkie.

Przepis na ok. 18 ciasteczek.

kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie
kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie

Kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie - przechowywanie

Polane czekoladą ciasteczka przechowywać w lodówce (z lodówki są bardzo dobre), w szczelnym pojemniku, do 4-5 dni.

Bez czekolady mogą pozostać w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku do 7 dni.

kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie

Smacznego!

kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie

KRUCHE CIASTECZKA POMARAŃCZOWE W CZEKOLADZIE

Joanna | chocololo.pl
Najbardziej kruche i pyszne ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie.
Przepis na ok. 18 ciasteczek.
5 from 1 vote
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 100 g masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 żółtka (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 30 ml alkoholu np. wódki
  • skórka otarta z dużej pomarańczy
  • 50 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • W misce utrzeć (mikser; końcówki do ubijania) masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  • Dodawać kolejno po żółtku, ciągle miksując. Następnie dodać skórkę pomarańczy.
  • Miksując na najmniejszych obrotach dodać przesianą mąkę, pod koniec miksowania wlać alkohol. Nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia składników i uzyskania delikatnie puszystego ciasta.
  • Ciasto będzie delikatne i miękkie. Bardzo ostrożnie przenieść je na wcześniej przygotowany kawałek folii spożywczej formując z niego wałeczek (średnica 5-6 cm). Uformowany wałeczek zawinąć w folię i schować do lodówki na min. 3 godziny, najlepiej na noc.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C, blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Schłodzony wałeczek pokroić ostrym nożem na plasterki o grubość 0,7-1 cm. Ułożyć je na blaszce w odstępach (ciastka urosną; podzielić pieczenie na 2 tury). Pozostałe plasterki zostawić na drugą turę pieczenia i schować do lodówki.
  • Ciastka piec 15 minut, nabiorą koloru i delikatnie zrumienią się im boki. Następnie wyjąć z piekarnika i zostawić na blaszce na 5 minut. Po tym czasie przenieść je na kratkę do całkowitego wystudzenia.
  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, zanurzać w niej do połowy schłodzone ciasteczka. Nadmiar czekolady ze spodu ciastek zebrać nożem. Układać ciastka spodem z mniejszą ilością czekolady na tacy/talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. Zostawić do zastygnięcia czekolady.
  • Pozostałą czekoladę (jeśli zostanie) przełożyć do woreczka cukierniczego i na już przestudzonej warstwie czekolady zrobić ozdobne paseczki.

Zobacz także:

pomarańczowe ciastka brownie
pomarańczowe ciastka brownie
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
Pomarańczowe ciasteczka Cantucci z czekoladą
Pomarańczowe ciasteczka Cantucci z czekoladą

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
1K
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 1K
Tweet 0
Podobne składniki
  • pomarańcze
Poprzedni artykuł
oponki serowe w czekoladzie
  • CIASTA
  • Ciasta drożdżowe
  • PRZEPISY

Oponki serowe w czekoladzie

  • 1 lutego 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
brownie z masą kajmakową
  • BROWNIE
  • PRZEPISY

Brownie z masą kajmakową

  • 8 lutego 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

  1. Karolina pisze:
    8 lutego 2022 o 13:54

    Można pominąć alkohol?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      8 lutego 2022 o 14:21

      Można pominąć. Mogą być tylko odrobinę mniej kruche.

      Odpowiedz
  2. paula pisze:
    19 lutego 2022 o 12:27

    5 stars
    ciasteczka są wyśmienite!!

    Odpowiedz
  3. Małgosia pisze:
    28 lutego 2023 o 11:56

    Dzień dobry, czy ciasto można rozwałkować i wykrawać ciasteczka foremkami?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      28 lutego 2023 o 15:01

      Dzień dobry, niestety nie próbowałam z tego ciasta wykrajać ciastek. Mogłyby wyjść z tych proporcji ale nie ucierane w temp. pokojowej, bo mogłyby urosnąć i stracić kształt (no chyba, że będą wycinane kółka:)). Można zagnieść zimne składniki, tak jak na kruche ciasto i po schłodzeniu rozwałkować. Pozdrawiam serdecznie:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności