Strona główna PRZEPISYOKAZJEBoże Narodzenie Kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie

Kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie

przez Joanna | Chocololo
kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie

Kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie

Najbardziej kruche i pyszne ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie. Znikają ekspresowo. Przygotowanie ich jest proste, choć trzeba trochę poczekać z pieczeniem. Zawinięte w rulonik muszą poleżeć w lodówce, dobrze się schłodzić i pochłonąć jak najwięcej pomarańczowego aromatu. Później kroimy je w plasterki i pieczemy, a gdy ostygną i nabiorą wyjątkowej kruchości, zanurzamy je w czekoladzie. Pyszności!
kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie

Kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie - wskazówki

Masło, żółtka jaj i alkohol powinny być w temperaturze pokojowej.

Skórka z pomarańczy – Najlepiej, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Alkohol – Wysokoprocentowy, dodałam whisky, ale może być też np. wódka czy rum.

Czekolada – Najlepiej gorzka lub wymieszajcie gorzką z mleczną w proporcji pół na pół. Sama mleczna może być zbyt słodka. Ja użyłam deserowej – mlecznej dostępnej w niektórych sklepach.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki, musi się dobrze schłodzić. Minimum 3 godziny, ale najlepiej zostawić je na noc w lodówce. Dobrze się uformuje i przegryzie aromatem pomarańczowej skórki.

Kiedy ciasto się schłodzi kroimy je w plasterki o grubości 0,7-1 cm grubości. Jeśli zrobicie cieńsze to czas pieczenia trzeba skrócić o ok. 2-3 minuty. Obserwować ciasteczka, mają się zrumienić na brzegach. Jeśli grubsze, to wtedy czas trzeba wydłużyć, ale ciastka mogą się zrumienić, a być w środku miękkie.

Przepis na ok. 18 ciasteczek.

kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie
kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie

Kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie - przechowywanie

Polane czekoladą ciasteczka przechowywać w lodówce (z lodówki są bardzo dobre), w szczelnym pojemniku, do 4-5 dni.

Bez czekolady mogą pozostać w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku do 7 dni.

kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie

Smacznego!

kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie

KRUCHE CIASTECZKA POMARAŃCZOWE W CZEKOLADZIE

Joanna | chocololo.pl
Najbardziej kruche i pyszne ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie.
Przepis na ok. 18 ciasteczek.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

  • 100 g masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 żółtka (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 30 ml alkoholu np. wódki
  • skórka otarta z dużej pomarańczy
  • 50 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • W misce utrzeć (mikser; końcówki do ubijania) masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  • Dodawać kolejno po żółtku, ciągle miksując. Następnie dodać skórkę pomarańczy.
  • Miksując na najmniejszych obrotach dodać przesianą mąkę, pod koniec miksowania wlać alkohol. Nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia składników i uzyskania delikatnie puszystego ciasta.
  • Ciasto będzie delikatne i miękkie. Bardzo ostrożnie przenieść je na wcześniej przygotowany kawałek folii spożywczej formując z niego wałeczek (średnica 5-6 cm). Uformowany wałeczek zawinąć w folię i schować do lodówki na min. 3 godziny, najlepiej na noc.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C, blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Schłodzony wałeczek pokroić ostrym nożem na plasterki o grubość 0,7-1 cm. Ułożyć je na blaszce w odstępach (ciastka urosną; podzielić pieczenie na 2 tury). Pozostałe plasterki zostawić na drugą turę pieczenia i schować do lodówki.
  • Ciastka piec 15 minut, nabiorą koloru i delikatnie zrumienią się im boki. Następnie wyjąć z piekarnika i zostawić na blaszce na 5 minut. Po tym czasie przenieść je na kratkę do całkowitego wystudzenia.
  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, zanurzać w niej do połowy schłodzone ciasteczka. Nadmiar czekolady ze spodu ciastek zebrać nożem. Układać ciastka spodem z mniejszą ilością czekolady na tacy/talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. Zostawić do zastygnięcia czekolady.
  • Pozostałą czekoladę (jeśli zostanie) przełożyć do woreczka cukierniczego i na już przestudzonej warstwie czekolady zrobić ozdobne paseczki.

Zobacz także:

pomarańczowe ciastka brownie
pomarańczowe ciastka brownie
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
Pomarańczowe ciasteczka Cantucci z czekoladą
Pomarańczowe ciasteczka Cantucci z czekoladą

Obserwuj Chocololo:

You may also like

8 komentarzy

Karolina 8 lutego 2022 - 13:54

Można pominąć alkohol?

Reply
Joanna | Chocololo 8 lutego 2022 - 14:21

Można pominąć. Mogą być tylko odrobinę mniej kruche.

Reply
paula 19 lutego 2022 - 12:27

5 stars
ciasteczka są wyśmienite!!

Reply
Małgosia 28 lutego 2023 - 11:56

Dzień dobry, czy ciasto można rozwałkować i wykrawać ciasteczka foremkami?

Reply
Joanna | Chocololo 28 lutego 2023 - 15:01

Dzień dobry, niestety nie próbowałam z tego ciasta wykrajać ciastek. Mogłyby wyjść z tych proporcji ale nie ucierane w temp. pokojowej, bo mogłyby urosnąć i stracić kształt (no chyba, że będą wycinane kółka:)). Można zagnieść zimne składniki, tak jak na kruche ciasto i po schłodzeniu rozwałkować. Pozdrawiam serdecznie:)

Reply
Gosia 22 listopada 2023 - 02:44

Czy to ciasto mozna zamrozic?

Reply
Joanna | Chocololo 22 listopada 2023 - 13:27

Można surowe (najlepiej już pokrojone na plasterki, więc wcześniej trzeba je trochę schłodzić) i upieczone też 🙂

Reply
Katarzyna 22 grudnia 2023 - 11:12

Ciastka są przepyszne jeszcze nie z czekoladą a już parę zjedzonych. Proponuję zrobić od razu z podwójnej porcji.

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo