Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • Boże Narodzenie
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone

Sernik z pierniczkami i musem czekoladowym

  • 6 grudnia 2022
sernik z pierniczkami i musem czekoladowym
sernik z pierniczkami i musem czekoladowym
Total
90
Shares
17
0
73

Sernik z pierniczkami i musem czekoladowym

Mam nadzieję, że sernik z pierniczkami i musem czekoladowym Was zachwyci, bo jest naprawdę wyjątkowy. Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej, na czekoladowo-piernikowym spodzie. Masa serowa z białą czekoladą i skórką pomarańczy jest przepyszna i delikatna. To na niej rozsmarowane są gęste powidła śliwkowe, na których układamy pierniczki. A to jeszcze nie koniec, bo na wierzchu znajduje się gęsty, wręcz truflowy mus czekoladowy.  Bardzo udane, świąteczne połączenie. Zniknie ze stołu ekspresowo.
sernik z pierniczkami i musem czekoladowym

Sernik z pierniczkami i musem czekoladowym - wskazówki

Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej.

Pieczony w kąpieli wodnej wychodzi równy, praktycznie taki sam jak w momencie włożenia go do piekarnika. Ładnie się ścina i jest delikatny.

Trzeba więc przygotować większą blachę na wodę, taką w której zmieści się tortownica, w której będzie sam sernik.


Przygotowanie tortownicy – Kawałek papieru do pieczenia położyć na dno tortownicy i zapiąć obręcz, tak żeby papier wystawał dookoła. Następnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową (dno i boki), dwukrotnie i dokładnie, żeby do środka nie dostawała się woda w trakcie pieczenia.

Masa serowa.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Pomarańcze – Dobrze wybrać pomarańczę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej zetrzeć. Pomarańczę należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Składniki na masę serową można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.

Mus czekoladowy.

Czekolada – gorzka 60-70%  i mleczna dobrej jakości.

Śmietankę 36% należy dobrze schłodzić przed ubijaniem, najlepiej zostawić ją na noc w lodówce.

Łączenie czekolady z ubitą śmietaną – Do czekolady najlepiej wmieszać najpierw sporą łyżkę ubitej śmietany. Energicznie i szybko, żeby czekolada stała się luźniejsza, nie obawiamy się, że śmietana opadnie. Po chwili wmieszać kolejną, także szybko i energicznie.

Gdy się połączą i masa będzie już luźniejsza/rzadsza, wtedy dodać ją do reszty ubitej śmietany i  już bardzo delikatnie, przy pomocy szpatułki wymieszać ze sobą składniki. Uważać żeby piana nie opadła i nie było smug.


Pierniczki – Mogą być w czekoladzie lub bez.

Przepis na tortownicę 20 cm.

sernik z pierniczkami i musem czekoladowym

Sernik z pierniczkami i musem czekoladowym - przechowywanie

Sernik przechowywać w pojemniku lub w tortownicy, zabezpieczony folią spożywczą. W lodówce. Najlepiej spożyć do 3 dni.

sernik z pierniczkami i musem czekoladowym
sernik z pierniczkami i musem czekoladowym

Smacznego!

sernik z pierniczkami i musem czekoladowym

SERNIK Z PIERNICZKAMI I MUSEM CZEKOLADOWYM

Joanna | chocololo.pl
Pomarańczowy sernik na czekoladowo-piernikowym spodzie, z powidłami, pierniczkami i gęstym musem czekoladowym.
Przepis na tortownicę 20 cm.
5 from 1 vote
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 100 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru
  • 20 g kakao
  • 60 g masła (zimnego)
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 250 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 200 g czekolady białej
  • 30 g cukru pudru
  • skórka otarta z dużej pomarańczy

Składniki na mus czekoladowy

  • 330 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 10 g kakao
  • 15 g cukru pudru

Dodatkowo

  • kilka pierniczków
  • 4 łyżki powideł śliwkowych

Do dekoracji

  • 1 łyżka kakao
  • kilka pierniczków

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie sernika

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), zabezpieczyć dokładnie z zewnątrz folią aluminiową.
  • Do miski wsypać mąkę, kakao, przyprawę i cukier puder. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę. Zagnieść składniki, aż powstanie lepka kruszonka.
  • Kruszonkę wysypać na dno tortownicy, dokładnie wylepić spód. Włożyć do piekarnika i piec 20 minut.
  • W tym czasie przygotować masę serową. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
  • W misce dokładnie zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) ser biały, skórkę pomarańczową, jajka, cukier puder i mascarpone. Powoli, ciągle miksując dolewać ostudzoną czekoladę.
  • Z piekarnika wyjąć spód i na gorący wylać masę serową.
  • Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160 stopni C.
  • Nastawić cały czajnik wody. Formę z sernikiem włożyć do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
  • Piec sernik ok. 70-80 minut, aż masa serowa się zetnie a środek będzie sprężysty.
  • Po wyjęciu z piekarnika, sernik zostawić do ostudzenia. Schłodzić 2-3 godziny w lodówce.

Przygotowanie musu czekoladowego

  • Na serniku rozsmarować powidła śliwkowe, ułożyć pierniczki.
  • Czekolady połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostudzenia.
  • Śmietanę wlać do miski, przesiać do niej cukier puder i kakao. Ubić na gęsty, puszysty krem. Sporą łyżkę ubitej śmietany wmieszać energicznie do czekolady, następnie wmieszać tak samo kolejna łyżkę.
  • Rozmieszaną czekoladę dać do reszty śmietany z kakao i delikatnie, ale dość szybko wmieszać ją do masy szpatułką. Mus czekoladowy wyłożyć równomiernie na pierniczki. Rozsmarować.
  • Sernik schłodzić w lodówce przez min 6 godzin, najlepiej przez noc. Następnie posypać kakao i ozdobić pierniczkami.

Zobacz także:

czekoladowy torcik z kawą i kardamonem
czekoladowy torcik z kawą i kardamonem
pomarańczowe ciastka brownie
pomarańczowe ciastka brownie
sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną
sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
90
Shares
Udostępnij 17
Przypnij 73
Tweet 0
Podobne składniki
  • biała czekolada
  • kakao
  • mascarpone
  • pomarańcze
  • przyprawa piernikowa
  • śmietana kremówka
  • twaróg
Poprzedni artykuł
czekoladowe ciasto piernikowe z powidłami
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Czekoladowe ciasto piernikowe z powidłami

  • 4 grudnia 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
świąteczne ciasteczka czekoladowe z żurawiną
  • Boże Narodzenie
  • CIASTECZKA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Świąteczne ciasteczka czekoladowe z żurawiną

  • 8 grudnia 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022
  1. Sylwia pisze:
    8 grudnia 2022 o 13:01

    5 stars
    Czy można gdzieś dodać jeszcze przyprawę do piernika?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      8 grudnia 2022 o 13:06

      W tym przepisie? Żeby był jeszcze bardziej pierniczkowy? 😉 Można dodać do musu, ubić razem ze śmietanką i kakao. Łyżka powinna wystarczyć.

      Odpowiedz
  2. Sylwia pisze:
    8 grudnia 2022 o 13:30

    Tak dziękuję, widziałam też że do sera lub ciasta dodaje się właśnie przyprawę do piernika 🙂

    Odpowiedz
  3. Van pisze:
    18 grudnia 2022 o 19:22

    Czy koniecznością jest pieczenie w kąpieli wodnej?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      19 grudnia 2022 o 10:45

      Można go upiec bez, ale może urosnąć i opaść lub pęknąć, także mieć inną konsystencję. Proszę chociaż położyć na dno piekarnika naczynie (płytkie, szerokie, takie jak do zapiekania) wypełnione wodą. To zawsze trochę nawilży sernik 🙂

      Odpowiedz
  4. Sylwia pisze:
    20 grudnia 2022 o 10:50

    Chcę zrobić sernika w tortownicy 26cm, musze podwoić porcję? Wydaje mi się że twarogu będzie mało 900g. Zawsze dodaję minimum 1kg.

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      20 grudnia 2022 o 12:28

      Może być nawet za dużo 🙂 Na tortownicę 26 trzeba dodać tak 2/3 składników więcej. A proszę pamiętać, że tam jest jeszcze serek mascarpone. No i dojdą pierniczki i mus, także będzie całość będzie mieć dobrą wysokość.

      Odpowiedz
      1. Sylwia Maziarz pisze:
        21 grudnia 2022 o 16:42

        Zawsze się boję że wyjdzie za niski 🙂 Dziękuję za odpowiedź

        Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.