Strona główna PRZEPISYOKAZJEBoże Narodzenie Sernik z pierniczkami i musem czekoladowym

Sernik z pierniczkami i musem czekoladowym

przez Joanna | Chocololo
sernik z pierniczkami i musem czekoladowym

Sernik z pierniczkami i musem czekoladowym

Mam nadzieję, że sernik z pierniczkami i musem czekoladowym Was zachwyci, bo jest naprawdę wyjątkowy. Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej, na czekoladowo-piernikowym spodzie. Masa serowa z białą czekoladą i skórką pomarańczy jest przepyszna i delikatna. To na niej rozsmarowane są gęste powidła śliwkowe, na których układamy pierniczki. A to jeszcze nie koniec, bo na wierzchu znajduje się gęsty, wręcz truflowy mus czekoladowy.  Bardzo udane, świąteczne połączenie. Zniknie ze stołu ekspresowo.
sernik z pierniczkami i musem czekoladowym

Sernik z pierniczkami i musem czekoladowym - wskazówki

Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej.

Pieczony w kąpieli wodnej wychodzi równy, praktycznie taki sam jak w momencie włożenia go do piekarnika. Ładnie się ścina i jest delikatny.

Trzeba więc przygotować większą blachę na wodę, taką w której zmieści się tortownica, w której będzie sam sernik.


Przygotowanie tortownicy – Kawałek papieru do pieczenia położyć na dno tortownicy i zapiąć obręcz, tak żeby papier wystawał dookoła. Następnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową (dno i boki), dwukrotnie i dokładnie, żeby do środka nie dostawała się woda w trakcie pieczenia.

Masa serowa.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Pomarańcze – Dobrze wybrać pomarańczę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej zetrzeć. Pomarańczę należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Składniki na masę serową można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.

Mus czekoladowy.

Czekolada – gorzka 60-70%  i mleczna dobrej jakości.

Śmietankę 36% należy dobrze schłodzić przed ubijaniem, najlepiej zostawić ją na noc w lodówce.

Łączenie czekolady z ubitą śmietaną – Do czekolady najlepiej wmieszać najpierw sporą łyżkę ubitej śmietany. Energicznie i szybko, żeby czekolada stała się luźniejsza, nie obawiamy się, że śmietana opadnie. Po chwili wmieszać kolejną, także szybko i energicznie.

Gdy się połączą i masa będzie już luźniejsza/rzadsza, wtedy dodać ją do reszty ubitej śmietany i  już bardzo delikatnie, przy pomocy szpatułki wymieszać ze sobą składniki. Uważać żeby piana nie opadła i nie było smug.


Pierniczki – Mogą być w czekoladzie lub bez.

Przepis na tortownicę 20 cm.

sernik z pierniczkami i musem czekoladowym

Sernik z pierniczkami i musem czekoladowym - przechowywanie

Sernik przechowywać w pojemniku lub w tortownicy, zabezpieczony folią spożywczą. W lodówce. Najlepiej spożyć do 3 dni.

sernik z pierniczkami i musem czekoladowym
sernik z pierniczkami i musem czekoladowym

Smacznego!

sernik z pierniczkami i musem czekoladowym

SERNIK Z PIERNICZKAMI I MUSEM CZEKOLADOWYM

Joanna | chocololo.pl
Pomarańczowy sernik na czekoladowo-piernikowym spodzie, z powidłami, pierniczkami i gęstym musem czekoladowym.
Przepis na tortownicę 20 cm.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 100 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru
  • 20 g kakao
  • 60 g masła (zimnego)
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 250 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 200 g czekolady białej
  • 30 g cukru pudru
  • skórka otarta z dużej pomarańczy

Składniki na mus czekoladowy

  • 330 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 10 g kakao
  • 15 g cukru pudru

Dodatkowo

  • kilka pierniczków
  • 4 łyżki powideł śliwkowych

Do dekoracji

  • 1 łyżka kakao
  • kilka pierniczków

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie sernika

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), zabezpieczyć dokładnie z zewnątrz folią aluminiową.
  • Do miski wsypać mąkę, kakao, przyprawę i cukier puder. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę. Zagnieść składniki, aż powstanie lepka kruszonka.
  • Kruszonkę wysypać na dno tortownicy, dokładnie wylepić spód. Włożyć do piekarnika i piec 20 minut.
  • W tym czasie przygotować masę serową. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
  • W misce dokładnie zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) ser biały, skórkę pomarańczową, jajka, cukier puder i mascarpone. Powoli, ciągle miksując dolewać ostudzoną czekoladę.
  • Z piekarnika wyjąć spód i na gorący wylać masę serową.
  • Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160 stopni C.
  • Nastawić cały czajnik wody. Formę z sernikiem włożyć do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
  • Piec sernik ok. 70-80 minut, aż masa serowa się zetnie a środek będzie sprężysty.
  • Po wyjęciu z piekarnika, sernik zostawić do ostudzenia. Schłodzić 2-3 godziny w lodówce.

Przygotowanie musu czekoladowego

  • Na serniku rozsmarować powidła śliwkowe, ułożyć pierniczki.
  • Czekolady połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostudzenia.
  • Śmietanę wlać do miski, przesiać do niej cukier puder i kakao. Ubić na gęsty, puszysty krem. Sporą łyżkę ubitej śmietany wmieszać energicznie do czekolady, następnie wmieszać tak samo kolejna łyżkę.
  • Rozmieszaną czekoladę dać do reszty śmietany z kakao i delikatnie, ale dość szybko wmieszać ją do masy szpatułką. Mus czekoladowy wyłożyć równomiernie na pierniczki. Rozsmarować.
  • Sernik schłodzić w lodówce przez min 6 godzin, najlepiej przez noc. Następnie posypać kakao i ozdobić pierniczkami.

Zobacz także:

czekoladowy torcik z kawą i kardamonem
czekoladowy torcik z kawą i kardamonem
pomarańczowe ciastka brownie
pomarańczowe ciastka brownie
sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną
sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną

Obserwuj Chocololo:

You may also like

8 komentarzy

Sylwia 8 grudnia 2022 - 13:01

5 stars
Czy można gdzieś dodać jeszcze przyprawę do piernika?

Reply
Joanna | Chocololo 8 grudnia 2022 - 13:06

W tym przepisie? Żeby był jeszcze bardziej pierniczkowy? 😉 Można dodać do musu, ubić razem ze śmietanką i kakao. Łyżka powinna wystarczyć.

Reply
Sylwia 8 grudnia 2022 - 13:30

Tak dziękuję, widziałam też że do sera lub ciasta dodaje się właśnie przyprawę do piernika 🙂

Reply
Van 18 grudnia 2022 - 19:22

Czy koniecznością jest pieczenie w kąpieli wodnej?

Reply
Joanna | Chocololo 19 grudnia 2022 - 10:45

Można go upiec bez, ale może urosnąć i opaść lub pęknąć, także mieć inną konsystencję. Proszę chociaż położyć na dno piekarnika naczynie (płytkie, szerokie, takie jak do zapiekania) wypełnione wodą. To zawsze trochę nawilży sernik 🙂

Reply
Sylwia 20 grudnia 2022 - 10:50

Chcę zrobić sernika w tortownicy 26cm, musze podwoić porcję? Wydaje mi się że twarogu będzie mało 900g. Zawsze dodaję minimum 1kg.

Reply
Joanna | Chocololo 20 grudnia 2022 - 12:28

Może być nawet za dużo 🙂 Na tortownicę 26 trzeba dodać tak 2/3 składników więcej. A proszę pamiętać, że tam jest jeszcze serek mascarpone. No i dojdą pierniczki i mus, także będzie całość będzie mieć dobrą wysokość.

Reply
Sylwia Maziarz 21 grudnia 2022 - 16:42

Zawsze się boję że wyjdzie za niski 🙂 Dziękuję za odpowiedź

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo