Sernik z pierniczkami i musem czekoladowym

Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej.
Pieczony w kąpieli wodnej wychodzi równy, praktycznie taki sam jak w momencie włożenia go do piekarnika. Ładnie się ścina i jest delikatny.
Trzeba więc przygotować większą blachę na wodę, taką w której zmieści się tortownica, w której będzie sam sernik.
Przygotowanie tortownicy – Kawałek papieru do pieczenia położyć na dno tortownicy i zapiąć obręcz, tak żeby papier wystawał dookoła. Następnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową (dno i boki), dwukrotnie i dokładnie, żeby do środka nie dostawała się woda w trakcie pieczenia.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Pomarańcze – Dobrze wybrać pomarańczę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej zetrzeć. Pomarańczę należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Składniki na masę serową można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.
Czekolada – gorzka 60-70% i mleczna dobrej jakości.
Śmietankę 36% należy dobrze schłodzić przed ubijaniem, najlepiej zostawić ją na noc w lodówce.
Łączenie czekolady z ubitą śmietaną – Do czekolady najlepiej wmieszać najpierw sporą łyżkę ubitej śmietany. Energicznie i szybko, żeby czekolada stała się luźniejsza, nie obawiamy się, że śmietana opadnie. Po chwili wmieszać kolejną, także szybko i energicznie.
Gdy się połączą i masa będzie już luźniejsza/rzadsza, wtedy dodać ją do reszty ubitej śmietany i już bardzo delikatnie, przy pomocy szpatułki wymieszać ze sobą składniki. Uważać żeby piana nie opadła i nie było smug.
Pierniczki – Mogą być w czekoladzie lub bez.
Przepis na tortownicę 20 cm.
Sernik przechowywać w pojemniku lub w tortownicy, zabezpieczony folią spożywczą. W lodówce. Najlepiej spożyć do 3 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Czy można gdzieś dodać jeszcze przyprawę do piernika?
W tym przepisie? Żeby był jeszcze bardziej pierniczkowy? 😉 Można dodać do musu, ubić razem ze śmietanką i kakao. Łyżka powinna wystarczyć.
Tak dziękuję, widziałam też że do sera lub ciasta dodaje się właśnie przyprawę do piernika 🙂
Czy koniecznością jest pieczenie w kąpieli wodnej?
Można go upiec bez, ale może urosnąć i opaść lub pęknąć, także mieć inną konsystencję. Proszę chociaż położyć na dno piekarnika naczynie (płytkie, szerokie, takie jak do zapiekania) wypełnione wodą. To zawsze trochę nawilży sernik 🙂
Chcę zrobić sernika w tortownicy 26cm, musze podwoić porcję? Wydaje mi się że twarogu będzie mało 900g. Zawsze dodaję minimum 1kg.
Może być nawet za dużo 🙂 Na tortownicę 26 trzeba dodać tak 2/3 składników więcej. A proszę pamiętać, że tam jest jeszcze serek mascarpone. No i dojdą pierniczki i mus, także będzie całość będzie mieć dobrą wysokość.
Zawsze się boję że wyjdzie za niski 🙂 Dziękuję za odpowiedź