Sernik na spodzie brownie

Sernik na spodzie brownie

Przepyszny sernik na spodzie brownie. Konsystencja obu warstw jest idealna. Spód brownie jest mazisty, bardzo wilgotny i obłędnie czekoladowy. Wyjątkowo, samego brownie nie przygotowałam z gorzkiej czekolady, a z kakao. Dzięki temu spód brownie jest delikatniejszy, nie twardnieje tak bardzo w lodówce i cudownie łączy się z warstwą sernika. W cieście wyczuwane są też kawałki słodkiej, mlecznej czekolady. Masa serowa jest delikatna, lekko śmietankowa i praktycznie nie rośnie podczas pieczenia dzięki kąpieli wodnej. Wierzch sernika oblany jest dodatkowo czekoladową polewą. Sernik zniknął szybciej niż go przygotowywałam. Jest rewelacyjny, więc polecam Wam go z całego serca.
sernik na spodzie brownie

Sernik na spodzie brownie - wskazówki do przygotowania

Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej.

Pieczony w kąpieli wodnej wychodzi równy, praktycznie taki sam jak w momencie włożenia go do piekarnika. Ładnie się ścina i jest delikatny.

Trzeba więc przygotować większą blachę na wodę, taką w której zmieści się tortownica, w której będzie sam sernik.

Przygotowanie tortownicy – Kawałek papieru do pieczenia położyć na dno tortownicy i zapiąć obręcz, tak żeby papier wystawał dookoła. Następnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową (dno i boki), dwukrotnie i dokładnie, żeby do środka nie dostawała się woda w trakcie pieczenia.

Więcej na temat pieczenia sernika w kąpieli wodnej przeczytasz w osobnym wpisie: Jak upiec sernik w kąpieli wodnej.

 

Czekoladowy spód brownie.

Spód brownie jest wilgotny, mazisty i bardzo czekoladowy.  Do jego przygotowania potrzebne są:

Jajko – Najlepiej rozmiar M lub L. Jajko powinno być w temperaturze pokojowej.

Masło – Prawdziwe masło o wysokiej zawartości tłuszczu, nie margaryna.

Kakao – Alkalizowane, ciemne kakao, ogólnodostępne w sklepie np. DecoMorreno.

Mąka – Jasna mąka pszenna. Można wykorzystać też mąkę orkiszową typ 700.

Cukier – Użyłam cukru brązowego i polecam go, ponieważ nadaje głębszy smak z karmelowym, słonawym posmakiem. Można użyć także zwykłego cukru białego, najlepiej drobnego do wypieków.

Spodu nie pieczemy w kąpieli wodnej. Pieczemy go w przygotowanej do pieczenia w kąpieli tortownicy w temp. 160 stopni C przez 28-30 minut. Spód powinien lekko urosnąć, być błyszczący i równomiernie uniesiony. Będzie jednak bardzo miękki, nie pieczemy go do suchego patyczka.

sernik na spodzie brownie

Masa serowa.

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i kwaśną śmietanę należy wyjąć wcześniej z lodówki.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Śmietana – Kwaśna, tłusta śmietana 18% w kubeczku.

Budyń – Dodajemy proszek budyniowy o smaku śmietankowym. Może być z cukrem lub bez. Sama dodałam z cukrem i nie przesłodził on masy.

Masę serową miksujemy, warto ją jednak zblendować na gładko. Jajka dodajemy na końcu, trzeba delikatnie wmieszać je do masy.

Przygotowaną masę trzeba wylać na upieczony spód, może być gorący, świeżo wyciągnięty z piekarnika.

Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm.

sernik na spodzie brownie

Jak przechowywać sernik na spodzie brownie?

Pyszny sernik na spodzie brownie  przechowywać w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.

sernik na spodzie brownie

Smacznego!

Przepis na sernik na spodzie brownie:

sernik na spodzie brownie

SERNIK NA SPODZIE BROWNIE

Joanna | chocololo.pl
Przepyszny sernik na spodzie brownie. Delikatna masa serowa, mocno czekoladowy spód i czekoladowa polewa.
Przepis na tortownicę 18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód brownie

  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 65 g masła
  • 100 g cukru brązowego
  • 20 g kakao
  • 35 g mąki pszennej
  • 60 g czekolady mlecznej
  • szczypta soli

Składniki na masę serową

  • 400 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 180 g śmietany kwaśnej 18% (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 60 g cukru pudru
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)

Składniki na polewę

  • 50 ml śmietanki 36%
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 30 g czekolady mlecznej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C (góra-dół).
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), zabezpieczyć dokładnie z zewnątrz folią aluminiową.
  • W miseczce wymieszać mąkę z kakao, odłożyć. Czekoladę mleczną pokroić na małe kosteczki i odłożyć.
  • Do miski wsypać cukier i szczyptę soli. W garnuszku roztopić masło i ciepłe wlać do cukru, wymieszać i odłożyć do ostudzenia. Do cukru wbić jajko i dokładnie wymieszać, lekko ubijając trzepaczką.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao, wymieszać do połączenia składników. Na końcu delikatnie wmieszać kawałki czekolady. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec 28-30 minut.
  • W tracie pieczenia spodu przygotować masę serową i nastawić czajnik wody. Upieczony spód wyjąć z piekarnika i odłożyć.

Przygotowanie masy serowej i pieczenie sernika

  • Po wyjęciu spodu z piekarnika zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni C.
  • W misce zmiksować (można blenderem) twaróg, kwaśną śmietanę, proszek budyniowy, cukier puder i cukier waniliowy. Gdy składniki się połączą delikatnie wmieszać jajka.
  • Masę serową wylać na upieczony spód (gorący) i włożyć tortownicę do większej blachy. Do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
  • Sernik piec 60-70 minut. Wierzch powinien być ścięty, a sernik sprężysty.
  • Po wyjęciu z piekarnika, sernik zostawić do ostudzenia. Schłodzić przez noc w lodówce.

Przygotowanie polewy

  • Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamaną na kostki czekoladę mleczną i gorzką, wymieszać do roztopienia czekolady.
  • Zostawić polewę do lekkiego ostudzenia i gęstniejącą polać sernik. Włożyć sernik do lodówki na 15 minut.
Słowo kluczowe brownie, czekolada gorzka, czekolada mleczna, sernik, sernik czekoladowy, sernik na święta, sernikobrownie

Zobacz także:

sernik czekoladowo-kawowy
sernik czekoladowo-kawowy
sernik z białą czekoladą
sernik z białą czekoladą
sernikobrownie z malinami
sernikobrownie z malinami
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo