Sernikobrownie z malinami
Najlepsze sernikobrownie z malinami. Połączenie nieziemsko czekoladowego brownie z masą serową, przełamane kwaskowymi malinami. Zakochacie się w tym cieście i mam nadzieję, że upieczecie je nie raz. Jak większość przepisów na brownie jest łatwe do przygotowania, a jedynym minusem jest to, że nie można go jeść od razu po wyjęciu z piekarnika. Trzeba poczekać aż wystygnie, wtedy można kroić na kawałki i zjeść całe.
Sernikobrownie z malinami - wskazówki
Brownie.
Jajka do ciasta – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada do ciasta – Gorzka, najlepiej między 60-80%.
Masa serowa.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka i ser należy wyjąć wcześniej z lodówki.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Nie blendujcie masy serowej. Przy okazji zwykłych serników polecam blendować masę serową, wtedy jest bardziej gładka i kremowa. Jednak robi się bardzo płynna i nie wymieszacie jej dobrze z masą czekoladowego ciasta. Tym bardziej, że samo ciasto po kilku chwilach gęstnieje.
Wymieszajcie masę serową szpatułką albo rózgą kuchenną i jeśli będzie bardzo rzadka (powinna być o konsystencji gęstej, kwaśnej śmietany) dodajcie 1-2 łyżeczki proszku budyniowego (waniliowego lub śmietankowego, może być z cukrem) lub mąki ziemniaczanej i rozmieszajcie dokładnie.
Sernikobrownie pieczemy ok. 45 minut, aż całe ciasto (łącznie ze środkiem) lekko się podniesie (opadnie po wyjęciu z piekarnika). Zaraz po upieczeniu jest delikatne i sprężyste, po całkowitym wystudzeniu zrobi się zwarte i będzie dobrze kroić.
Przepis na formę 20x20cm.
Sernikobrownie z malinami - przechowywanie
Przechowywać w lodówce, zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku. Spożyć w ciągu 3 dni. Przed podaniem warto wyjąć ciasto z lodówki 20 minut wcześniej, ociepli się i będzie delikatniejsze.
Smacznego!
SERNIKOBROWNIE Z MALINAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na brownie
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 100 g mąki
- szczypta soli
Składniki na masę serową
- 300 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią
- 25 g cukru pudru
Dodatkowo
- 120 g malin
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Maliny umyć, osuszyć i odłożyć.
- Przygotować masę serową. W misce wymieszać ser z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodać jajko i wymieszać aż składniki się połączą. Odłożyć.
- W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia
- W dużej misce ubić jajka z cukrem i szczyptą soli na puszystą, jasną masę (mikser; końcówki do ubijania). Następnie na najmniejszych obrotach, powoli, małym strumieniem wlewać wystudzoną czekoladę. Miksować tylko do połączenia składników.
- Do masy przesiać mąkę (w dwóch turach) i wymieszać wszystko delikatnie szpatułką.
- ⅔ ciasta czekoladowego wyłożyć do formy i wyrównać, następnie wyłożyć masę serową, po dużej łyżce w wielu miejscach i resztę ciasta czekoladowego w miejsca pomiędzy masą serową.
- Delikatnie zamieszać łyżką masy robiąc małe szlaczki. Na wierzchu ułożyć maliny.
- Piec 40-45 minut, wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia.
3 komentarze
Bardzo dobry przepis. Idealne proporcje. Polecam
Jakie proporcje zachować na blachę o wymiarach 28×28 (o ile wydłużyć czas pieczenia)i czy maliny mogą być mrożone?
Na blachę o tych wymiarach składniki trzeba podwoić, a czas pieczenia zostawić taki sam. Maliny mogą być mrożone, chociaż dla pewności rozmroziłabym je, żeby nie puściły zbyt dużej ilości soku podczas pieczenia 🙂