Strona główna PRZEPISYBROWNIE Sernikobrownie z malinami

Sernikobrownie z malinami

przez Joanna | Chocololo
sernikobrownie z malinami

Sernikobrownie z malinami

Najlepsze sernikobrownie z malinami. Połączenie nieziemsko czekoladowego brownie z masą serową, przełamane kwaskowymi malinami. Zakochacie się w tym cieście i mam nadzieję, że upieczecie je nie raz. Jak większość przepisów na brownie jest łatwe do przygotowania, a jedynym minusem jest to, że nie można go jeść od razu po wyjęciu z piekarnika. Trzeba poczekać aż wystygnie, wtedy można kroić na kawałki i zjeść całe.
sernikobrownie z malinami

Sernikobrownie z malinami - wskazówki

Brownie.

Jajka do ciasta – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada do ciasta – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Masa serowa.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka i ser należy wyjąć wcześniej z lodówki.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Nie blendujcie masy serowej. Przy okazji zwykłych serników polecam blendować masę serową, wtedy jest bardziej gładka i kremowa. Jednak robi się bardzo płynna i nie wymieszacie jej dobrze z masą czekoladowego ciasta. Tym bardziej, że samo ciasto po kilku chwilach gęstnieje.

Wymieszajcie masę serową szpatułką albo rózgą kuchenną i jeśli będzie bardzo rzadka (powinna być o konsystencji gęstej, kwaśnej śmietany) dodajcie 1-2 łyżeczki proszku budyniowego (waniliowego lub śmietankowego, może być z cukrem) lub mąki ziemniaczanej i rozmieszajcie dokładnie.

Sernikobrownie pieczemy ok. 45 minut, aż całe ciasto (łącznie ze środkiem) lekko się podniesie (opadnie po wyjęciu z piekarnika). Zaraz po upieczeniu jest delikatne  i sprężyste, po całkowitym wystudzeniu zrobi się zwarte i będzie dobrze kroić.

Przepis na formę 20x20cm.

sernikobrownie z malinami

Sernikobrownie z malinami - przechowywanie

Przechowywać w lodówce, zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku. Spożyć w ciągu 3 dni. Przed podaniem warto wyjąć ciasto z lodówki 20 minut wcześniej, ociepli się i będzie delikatniejsze.

sernikobrownie z malinami

Smacznego!

sernikobrownie z malinami

SERNIKOBROWNIE Z MALINAMI

Joanna | chocololo.pl
Najlepsze sernikobrownie z malinami. Połączenie nieziemsko czekoladowego brownie z masą serową, przełamane kwaskowymi malinami.
Przepis na formę 20x20 cm.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na brownie

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki
  • szczypta soli

Składniki na masę serową

  • 300 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią
  • 25 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 120 g malin

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Maliny umyć, osuszyć i odłożyć.
  • Przygotować masę serową. W misce wymieszać ser z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodać jajko i wymieszać aż składniki się połączą. Odłożyć.
  • W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia
  • W dużej misce ubić jajka z cukrem i szczyptą soli na puszystą, jasną masę (mikser; końcówki do ubijania). Następnie na najmniejszych obrotach, powoli, małym strumieniem wlewać wystudzoną czekoladę. Miksować tylko do połączenia składników.
  • Do masy przesiać mąkę (w dwóch turach) i wymieszać wszystko delikatnie szpatułką.
  • ⅔ ciasta czekoladowego wyłożyć do formy i wyrównać, następnie wyłożyć masę serową, po dużej łyżce w wielu miejscach i resztę ciasta czekoladowego w miejsca pomiędzy masą serową.
  • Delikatnie zamieszać łyżką masy robiąc małe szlaczki. Na wierzchu ułożyć maliny.
  • Piec 40-45 minut, wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Zobacz także:

sernikobrownie z czereśniami
sernikobrownie z czereśniami
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
brownie z masą kajmakową
brownie z masą kajmakową

Obserwuj Chocololo:

You may also like

3 komentarze

Magdalena 3 września 2023 - 08:00

5 stars
Bardzo dobry przepis. Idealne proporcje. Polecam

Reply
Maria 16 grudnia 2023 - 21:02

Jakie proporcje zachować na blachę o wymiarach 28×28 (o ile wydłużyć czas pieczenia)i czy maliny mogą być mrożone?

Reply
Joanna | Chocololo 17 grudnia 2023 - 13:44

Na blachę o tych wymiarach składniki trzeba podwoić, a czas pieczenia zostawić taki sam. Maliny mogą być mrożone, chociaż dla pewności rozmroziłabym je, żeby nie puściły zbyt dużej ilości soku podczas pieczenia 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo