Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone

Sernikobrownie z malinami

  • 6 czerwca 2022
sernikobrownie z malinami
sernikobrownie z malinami
Total
75
Shares
20
0
55

Sernikobrownie z malinami

Najlepsze sernikobrownie z malinami. Połączenie nieziemsko czekoladowego brownie z masą serową, przełamane kwaskowymi malinami. Zakochacie się w tym cieście i mam nadzieję, że upieczecie je nie raz. Jak większość przepisów na brownie jest łatwe do przygotowania, a jedynym minusem jest to, że nie można go jeść od razu po wyjęciu z piekarnika. Trzeba poczekać aż wystygnie, wtedy można kroić na kawałki i zjeść całe.
sernikobrownie z malinami

Sernikobrownie z malinami - wskazówki

Brownie.

Jajka do ciasta – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada do ciasta – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Masa serowa.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka i ser należy wyjąć wcześniej z lodówki.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Nie blendujcie masy serowej. Przy okazji zwykłych serników polecam blendować masę serową, wtedy jest bardziej gładka i kremowa. Jednak robi się bardzo płynna i nie wymieszacie jej dobrze z masą czekoladowego ciasta. Tym bardziej, że samo ciasto po kilku chwilach gęstnieje.

Wymieszajcie masę serową szpatułką albo rózgą kuchenną i jeśli będzie bardzo rzadka (powinna być o konsystencji gęstej, kwaśnej śmietany) dodajcie 1-2 łyżeczki proszku budyniowego (waniliowego lub śmietankowego, może być z cukrem) lub mąki ziemniaczanej i rozmieszajcie dokładnie.

Sernikobrownie pieczemy ok. 45 minut, aż całe ciasto (łącznie ze środkiem) lekko się podniesie (opadnie po wyjęciu z piekarnika). Zaraz po upieczeniu jest delikatne  i sprężyste, po całkowitym wystudzeniu zrobi się zwarte i będzie dobrze kroić.

Przepis na formę 20x20cm.

sernikobrownie z malinami

Sernikobrownie z malinami - przechowywanie

Przechowywać w lodówce, zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku. Spożyć w ciągu 3 dni. Przed podaniem warto wyjąć ciasto z lodówki 20 minut wcześniej, ociepli się i będzie delikatniejsze.

sernikobrownie z malinami

Smacznego!

sernikobrownie z malinami

SERNIKOBROWNIE Z MALINAMI

Joanna | chocololo.pl
Najlepsze sernikobrownie z malinami. Połączenie nieziemsko czekoladowego brownie z masą serową, przełamane kwaskowymi malinami.
Przepis na formę 20x20 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na brownie

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki
  • szczypta soli

Składniki na masę serową

  • 300 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią
  • 25 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 120 g malin

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Maliny umyć, osuszyć i odłożyć.
  • Przygotować masę serową. W misce wymieszać ser z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodać jajko i wymieszać aż składniki się połączą. Odłożyć.
  • W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia
  • W dużej misce ubić jajka z cukrem i szczyptą soli na puszystą, jasną masę (mikser; końcówki do ubijania). Następnie na najmniejszych obrotach, powoli, małym strumieniem wlewać wystudzoną czekoladę. Miksować tylko do połączenia składników.
  • Do masy przesiać mąkę (w dwóch turach) i wymieszać wszystko delikatnie szpatułką.
  • ⅔ ciasta czekoladowego wyłożyć do formy i wyrównać, następnie wyłożyć masę serową, po dużej łyżce w wielu miejscach i resztę ciasta czekoladowego w miejsca pomiędzy masą serową.
  • Delikatnie zamieszać łyżką masy robiąc małe szlaczki. Na wierzchu ułożyć maliny.
  • Piec 40-45 minut, wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Zobacz także:

sernikobrownie z czereśniami
sernikobrownie z czereśniami
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
brownie z masą kajmakową
brownie z masą kajmakową

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
75
Shares
Udostępnij 20
Przypnij 55
Tweet 0
Podobne składniki
  • maliny
  • twaróg
Poprzedni artykuł
bezy z kremem czekoladowo-kawowym
  • BEZY
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Bezy z kremem czekoladowo-kawowym

  • 2 czerwca 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
musowe ciasto czekoladowo-truskawkowe
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Musowe ciasto czekoladowo-truskawkowe

  • 9 czerwca 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności