Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • Boże Narodzenie
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone
  • Wielkanoc

Sernik czekoladowo-kawowy

  • 15 grudnia 2022
sernik czekoladowo-kawowy
sernik czekoladowo-kawowy
Total
53
Shares
1
0
52

Sernik czekoladowo-kawowy

Ten sernik zniknął bardzo szybko, a ja zdążyłam zjeść tylko dwa malutkie kawałki. Bardzo się z tego powodu cieszę, bo to oznacza, że wszystkim smakował. Sernik czekoladowo-kawowy będzie pasował na nadchodzące Święta i na każdą inną okazję. Pyszny, delikatny, subtelnie kawowy. W czekoladowej polewie też nalazła się kawa. Masa serowa z mleczną czekoladą, pod którą znajduje się wcześniej podpieczony, czekoladowy spód. Do tego trochę bitej śmietany na wierzch i mamy deser idealny.

Sernik czekoladowo-kawowy - wskazówki

Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej.

Pieczony w kąpieli wodnej wychodzi równy, praktycznie taki sam jak w momencie włożenia go do piekarnika. Ładnie się ścina i jest delikatny.

Trzeba więc przygotować większą blachę na wodę, taką w której zmieści się tortownica, w której będzie sam sernik.

Przygotowanie tortownicy – Kawałek papieru do pieczenia położyć na dno tortownicy i zapiąć obręcz, tak żeby papier wystawał dookoła. Następnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową (dno i boki), dwukrotnie i dokładnie, żeby do środka nie dostawała się woda w trakcie pieczenia.


Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Kawa – Do przygotowania sernika użyłam kawy instant  w saszetkach. Łącznie potrzeba 3 saszetek kawy po 2 g (lub płaskich łyżeczek). Nie wybierajcie kawy typu 2w1, to musi być kawa rozpuszczalna bez żadnych dodatków.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

sernik czekoladowo-kawowy

Sernik czekoladowo-kawowy - przechowywanie

Sernik przechowywać w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.

sernik czekoladowo-kawowy
sernik czekoladowo-kawowy

Smacznego!

sernik czekoladowo-kawowy

SERNIK CZEKOLADOWO-KAWOWY

Joanna | chocololo.pl
Delikatnie kawowy sernik z mleczną czekoladą i czekoladowo-kawową polewą na czekoladowym spodzie.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g masła (zimnego, prosto z lodówki)
  • 20 g kakao
  • 70 g cukru pudru

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 250 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (lub saszetki po 2g)
  • 50 ml śmietanki 36%
  • 15 g kakao

Składniki na polewę

  • 40 g czekolady mlecznej
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 70 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka kawy instant (lub 1 saszetka 2g)

Dodatkowo

  • 100 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 5 g cukru pudru
  • odrobina kakao

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), zabezpieczyć dokładnie z zewnątrz folią aluminiową.
  • Do miski wsypać mąkę, kakao i cukier puder. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę. Zagnieść składniki, aż powstanie lepka kruszonka.
  • Kruszonkę wysypać na dno tortownicy, dokładnie wylepić spód. Włożyć do piekarnika i piec 20 minut.
  • W tym czasie przygotować masę serową. Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
  • Śmietankę podgrzać i zalać nią kawę. Wymieszać i odstawić do ostudzenia.
  • W misce dokładnie zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) ser biały, jajka, cukier puder, wystudzoną kawę, kakao i mascarpone. Powoli, ciągle miksując dolewać ostudzoną czekoladę.
  • Z piekarnika wyjąć spód i na gorący wylać masę serową.
  • Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160 stopni C.
  • Nastawić cały czajnik wody. Formę z sernikiem włożyć do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
  • Piec sernik ok. 70-80 minut, aż masa serowa się zetnie a środek będzie sprężysty.
  • Po wyjęciu z piekarnika, sernik zostawić do ostudzenia. Schłodzić prze noc w lodówce.

Przygotowanie polewy i dekoracji

  • Polewa. Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia i wsypać kawę, wymieszać, aż się rozpuści. Dodać połamaną na kostki czekoladę mleczną i gorzką, wymieszać do roztopienia czekolady.
  • Zostawić polewę na minutę i gęstniejącą polać sernik. Włożyć sernik do lodówki na 15 minut.
  • Przygotować bitą śmietanę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na puszysty, gęsty krem i przełożyć go do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką. Ozdobić sernik bitą śmietaną i posypać odrobiną kakao.

Zobacz także:

czekoladowy sernik oreo (bez pieczenia)
czekoladowy sernik oreo (bez pieczenia)
czekoladowy sernik tiramisu
czekoladowy sernik tiramisu
sernik z białą czekoladą na kokosowym spodzie
sernik z białą czekoladą na kokosowym spodzie

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
53
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 52
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
  • kawa
  • mascarpone
  • twaróg
Poprzedni artykuł
kandyzowane pomarańcze w czekoladzie
  • Boże Narodzenie
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Kandyzowane pomarańcze w czekoladzie

  • 13 grudnia 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
pierniczki czekoladowe
  • Boże Narodzenie
  • CIASTECZKA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Pierniczki czekoladowe

  • 18 grudnia 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.