Sernik czekoladowo-kawowy

przez Joanna | Chocololo
sernik czekoladowo-kawowy

Sernik czekoladowo-kawowy

Ten sernik zniknął bardzo szybko, a ja zdążyłam zjeść tylko dwa malutkie kawałki. Bardzo się z tego powodu cieszę, bo to oznacza, że wszystkim smakował. Sernik czekoladowo-kawowy będzie pasował na nadchodzące Święta i na każdą inną okazję. Pyszny, delikatny, subtelnie kawowy. W czekoladowej polewie też nalazła się kawa. Masa serowa z mleczną czekoladą, pod którą znajduje się wcześniej podpieczony, czekoladowy spód. Do tego trochę bitej śmietany na wierzch i mamy deser idealny.

Sernik czekoladowo-kawowy - wskazówki

Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej.

Pieczony w kąpieli wodnej wychodzi równy, praktycznie taki sam jak w momencie włożenia go do piekarnika. Ładnie się ścina i jest delikatny.

Trzeba więc przygotować większą blachę na wodę, taką w której zmieści się tortownica, w której będzie sam sernik.

Przygotowanie tortownicy – Kawałek papieru do pieczenia położyć na dno tortownicy i zapiąć obręcz, tak żeby papier wystawał dookoła. Następnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową (dno i boki), dwukrotnie i dokładnie, żeby do środka nie dostawała się woda w trakcie pieczenia.


Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Kawa – Do przygotowania sernika użyłam kawy instant  w saszetkach. Łącznie potrzeba 3 saszetek kawy po 2 g (lub płaskich łyżeczek). Nie wybierajcie kawy typu 2w1, to musi być kawa rozpuszczalna bez żadnych dodatków.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

sernik czekoladowo-kawowy

Sernik czekoladowo-kawowy - przechowywanie

Sernik przechowywać w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.

sernik czekoladowo-kawowy
sernik czekoladowo-kawowy

Smacznego!

sernik czekoladowo-kawowy

SERNIK CZEKOLADOWO-KAWOWY

Joanna | chocololo.pl
Delikatnie kawowy sernik z mleczną czekoladą i czekoladowo-kawową polewą na czekoladowym spodzie.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g masła (zimnego, prosto z lodówki)
  • 20 g kakao
  • 70 g cukru pudru

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 250 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (lub saszetki po 2g)
  • 50 ml śmietanki 36%
  • 15 g kakao

Składniki na polewę

  • 40 g czekolady mlecznej
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 70 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka kawy instant (lub 1 saszetka 2g)

Dodatkowo

  • 100 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 5 g cukru pudru
  • odrobina kakao

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), zabezpieczyć dokładnie z zewnątrz folią aluminiową.
  • Do miski wsypać mąkę, kakao i cukier puder. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę. Zagnieść składniki, aż powstanie lepka kruszonka.
  • Kruszonkę wysypać na dno tortownicy, dokładnie wylepić spód. Włożyć do piekarnika i piec 20 minut.
  • W tym czasie przygotować masę serową. Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
  • Śmietankę podgrzać i zalać nią kawę. Wymieszać i odstawić do ostudzenia.
  • W misce dokładnie zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) ser biały, jajka, cukier puder, wystudzoną kawę, kakao i mascarpone. Powoli, ciągle miksując dolewać ostudzoną czekoladę.
  • Z piekarnika wyjąć spód i na gorący wylać masę serową.
  • Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160 stopni C.
  • Nastawić cały czajnik wody. Formę z sernikiem włożyć do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
  • Piec sernik ok. 70-80 minut, aż masa serowa się zetnie a środek będzie sprężysty.
  • Po wyjęciu z piekarnika, sernik zostawić do ostudzenia. Schłodzić prze noc w lodówce.

Przygotowanie polewy i dekoracji

  • Polewa. Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia i wsypać kawę, wymieszać, aż się rozpuści. Dodać połamaną na kostki czekoladę mleczną i gorzką, wymieszać do roztopienia czekolady.
  • Zostawić polewę na minutę i gęstniejącą polać sernik. Włożyć sernik do lodówki na 15 minut.
  • Przygotować bitą śmietanę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na puszysty, gęsty krem i przełożyć go do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką. Ozdobić sernik bitą śmietaną i posypać odrobiną kakao.

Zobacz także:

czekoladowy sernik oreo (bez pieczenia)
czekoladowy sernik oreo (bez pieczenia)
czekoladowy sernik tiramisu
czekoladowy sernik tiramisu
sernik z białą czekoladą na kokosowym spodzie
sernik z białą czekoladą na kokosowym spodzie

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo