Strona główna PRZEPISYOKAZJE Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

przez Joanna | Chocololo
sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą, pieczony na lekko kruchym, maślanym spodzie, którego wcześniej nie podpiekamy. Bardzo dobry, ma delikatną konsystencję i waniliowy aromat dzięki dodatkowi budyniu waniliowego. To naprawdę pyszny sernik. Ładnie rośnie i pięknie się rumieni. Delikatnie opada, tworząc miejsce na polewę z białej czekolady i śmietanki. Posypałam go posiekanymi pistacjami i suszonymi kwiatami gomfreny. Dzięki temu smakuje i wygląda jak z bajki.
sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą - wskazówki

Ciasto.

Masło i żółtko do spodu powinno być zimne, prosto z lodówki.

Wszystkie składniki miksujemy razem w malakserze do uzyskania drobnej kruszonki, nawet bardziej okruszków, które jeszcze nie łączą się w typową kruszonkę i są bardziej suche, bo masło nie zdążyło się rozetrzeć i ocieplić. Nie zagniatamy jej później na ciasto. Powstałą kruszonkę wysypujemy na spód tortownicy i wyklepujemy delikatnie dno i boki na wysokość ok 2-3 cm. Można do tego użyć np. dna szklanki.

Masa serowa.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser, mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Czekolada – Biała czekolada, dobrej jakości.

Budyń – Waniliowy budyń, może być z cukrem.

Składniki na masę serową można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa. Oczywiście bez białek. Ubite białka dodajemy na końcu, bardzo delikatnie łącząc je z masą serową.

Podczas pieczenia pilnujemy temperatury w piekarniku, który najpierw rozgrzewamy do 170 stopni C, ale już w momencie włożenia sernika do piekarnika zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Następnie po 70 minutach zmniejszamy ją do 120 stopni i pieczemy sernik jeszcze 15 minut.

Studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, nie wyjmujemy go od razu.

Ja dodatkowo schłodziłam go w lodówce przez kilka godzin i tak też jest w przepisie, ale po dokładnym schłodzeniu w piekarniku powinien już być dobry i nadawać się do polania polewą.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą - przechowywanie

W lodówce, w tortownicy zabezpieczonej folią spożywczą lub w szczelnym pojemniku. Przechowywać do 3 max 4 dni.

sernik z białą czekoladą

Smacznego!

sernik z białą czekoladą

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Sernik z białą czekoladą, pieczony na lekko kruchym, maślanym spodzie.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g masła (zimnego)
  • 1 żółtko (zimne)
  • 30 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)

Składniki na masę serową

  • 400 g twarogu trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 250 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 250 g białej czekolady
  • 1 op. budyniu waniliowego (ok. 60 g)

Polewa

  • 50 g czekolady białej
  • 50 ml śmietanki 36%

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W malakserze przygotować spód. Zmiksować mąkę, pokrojone w kostkę masło, cukier puder i żółtko. Tylko do otrzymania suchej, drobnej kruszonki.*
  • Wysypać ją na spód tortownicy i dnem szklanki delikatnie wyklepać spód i boki na wysokość 2-3 cm. Włożyć tortownicę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  • Przygotować masę serową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do wystudzenia (powinna pozostać płynna).
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka włożyć do suchej, metalowej miski i odłożyć.
  • W większej misce dokładnie zmiksować razem (można blenderem), twaróg, mascarpone, żółtka i budyń. Powoli, ciągle miksując dolewać ostudzoną czekoladę.
  • Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać je delikatnie szpatułką do masy serowej.
  • Masę serową wyłożyć na przygotowany spód (może wyjść poza uklepane boki), wyrównać i włożyć do piekarnika. Od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C.
  • Piec sernik 70 minut w 150 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 15 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na kilka minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do wystudzenia.
  • Po wyjęciu z piekarnika schłodzić sernik w lodówce przez 3-4 godziny.
  • Przygotować polewę. Białą czekoladę posiekać. Śmietankę podgrzać w małym garnuszku prawie do wrzenia, zdjąć z ognia (można to zrobić w kąpieli wodnej). Dodać czekoladę i wymieszać. Polewą polać sernik, włożyć go do lodówki. Kroić gdy polewa lekko zgęstnieje.

WSKAZÓWKI

*Wszystkie składniki miksujemy razem w malakserze do uzyskania drobnej kruszonki, nawet bardziej okruszków, które jeszcze nie łączą się w typową kruszonkę i są bardziej suche, bo masło nie zdążyło się rozetrzeć i ocieplić.

Zobacz także:

sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem
sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem
mini serniczki z truskawką w czekoladzie 4
mini serniczki z truskawką w czekoladzie
sernik dyniowy z czekoladą
sernik dyniowy z czekoladą

Obserwuj Chocololo:

You may also like

13 komentarzy

Asia 3 kwietnia 2022 - 10:49

Hej 🙂 Czy jeśli chciałabym zwiększyć proporcje składników, by zrobić sernik na blaszce, to i ile muszę zwiększyć czas pieczenia?

Reply
Joanna | Chocololo 3 kwietnia 2022 - 11:47

A jaki rozmiar blaszki? Jeśli taka duża prostokątna forma ok. 35x25cm to trzeba pomnożyć składniki x2,5, a czas pieczenia zostawić taki sam (obserwować czy sernik ładnie rośnie, można trochę wydłużyć czas pieczenia w 120 stopniach o 5 minut). Pozdrawiam 🙂

Reply
Marta 12 kwietnia 2022 - 13:05

Witam, mam tylko blaszke kwadratową o wielkości 20 x 20 cm, taką na brownie, czy wtedy wyjdzie z tych składników? 🙂 I czy ten przepis może się nie udać? 😀 będzie to mój pierwszy sernik, a z pieczeniem nie zawsze mi po drodze 😉

Reply
Joanna | Chocololo 12 kwietnia 2022 - 18:45

Dzień dobry,sama masa się zmieści, ale nie wiem czy jak urośnie to blaszka na brownie nie będzie zbyt płytka 😉 Lepiej z pierwszym sernikiem spróbować może ten sernik -> https://chocololo.pl/sernik-pomaranczowy-z-biala-czekolada-i-zurawina/. Można pominąć krem i żurawinę, a ilość ciastek (mogą być zwykłe herbatniki) zmniejszyć do 150 gram, masło do 40 gram. Wtedy blaszki nie trzeba zabezpieczać folią i włożyć ją do większej blachy z wodą (bo jest pieczony w kąpieli wodnej), sernik wtedy nie rośnie i zostaje taki sam jak po wlaniu do formy, tylko się ładnie ścina 🙂

Reply
Joannq 27 kwietnia 2022 - 15:11

Jaką użyła Pani czekoladę?
Czy na blaszkę o wymiarach 25×35 nie będzie za dużo czekolady bo aż 700g ??.

Reply
Joanna | Chocololo 27 kwietnia 2022 - 17:42

Do tego przepisu używałam białej Milki. To duża blacha więc faktycznie może tak wyjść (ok. 2,5 x więcej) :-), tym bardziej, że tylko czekolada dodaje słodyczy i nie ma w masie serowej więcej cukru.

Reply
Joanna 27 kwietnia 2022 - 18:29

Dziękuje bardzo za odpowiedz
A ten sernik jest bardzo słodki ?

Reply
Joanna | Chocololo 27 kwietnia 2022 - 18:35

Bardzo nie, raczej w sam raz 😉

Reply
Joanna 27 kwietnia 2022 - 18:49

Super , bardzo dziękuje 🙂

Kinia 6 kwietnia 2023 - 19:13

Witam 🙂 Czy można dodać ser z wiaderka? 🙂

Reply
Joanna | Chocololo 7 kwietnia 2023 - 11:31

Dzień dobry, we wskazówkach jest wszystko napisane. Można użyć, jeśli ma Pani swój sprawdzony ser – nie ma problemu:) Pozdrawiam serdecznie 🙂

Reply
Zuza 25 marca 2024 - 12:31

5 gwiazdek
Dzień dobry, czy budyń ma być dodany w formie sproszkowanej? 😀

Reply
Joanna | Chocololo 25 marca 2024 - 12:55

Dzień dobry! Tak 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo