Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone
  • Wielkanoc

Sernik z białą czekoladą

  • 8 marca 2022
sernik z białą czekoladą
sernik z białą czekoladą
Total
657
Shares
18
0
639

Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą, pieczony na lekko kruchym, maślanym spodzie, którego wcześniej nie podpiekamy. Bardzo dobry, ma delikatną konsystencję i waniliowy aromat dzięki dodatkowi budyniu waniliowego. To naprawdę pyszny sernik. Ładnie rośnie i pięknie się rumieni. Delikatnie opada, tworząc miejsce na polewę z białej czekolady i śmietanki. Posypałam go posiekanymi pistacjami i suszonymi kwiatami gomfreny. Dzięki temu smakuje i wygląda jak z bajki.
sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą - wskazówki

Ciasto.

Masło i żółtko do spodu powinno być zimne, prosto z lodówki.

Wszystkie składniki miksujemy razem w malakserze do uzyskania drobnej kruszonki, nawet bardziej okruszków, które jeszcze nie łączą się w typową kruszonkę i są bardziej suche, bo masło nie zdążyło się rozetrzeć i ocieplić. Nie zagniatamy jej później na ciasto. Powstałą kruszonkę wysypujemy na spód tortownicy i wyklepujemy delikatnie dno i boki na wysokość ok 2-3 cm. Można do tego użyć np. dna szklanki.

Masa serowa.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser, mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Czekolada – Biała czekolada, dobrej jakości.

Budyń – Waniliowy budyń, może być z cukrem.

Składniki na masę serową można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa. Oczywiście bez białek. Ubite białka dodajemy na końcu, bardzo delikatnie łącząc je z masą serową.

Podczas pieczenia pilnujemy temperatury w piekarniku, który najpierw rozgrzewamy do 170 stopni C, ale już w momencie włożenia sernika do piekarnika zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Następnie po 70 minutach zmniejszamy ją do 120 stopni i pieczemy sernik jeszcze 15 minut.

Studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, nie wyjmujemy go od razu.

Ja dodatkowo schłodziłam go w lodówce przez kilka godzin i tak też jest w przepisie, ale po dokładnym schłodzeniu w piekarniku powinien już być dobry i nadawać się do polania polewą.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą - przechowywanie

W lodówce, w tortownicy zabezpieczonej folią spożywczą lub w szczelnym pojemniku. Przechowywać do 3 max 4 dni.

sernik z białą czekoladą

Smacznego!

sernik z białą czekoladą

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Sernik z białą czekoladą, pieczony na lekko kruchym, maślanym spodzie.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g masła (zimnego)
  • 1 żółtko (zimne)
  • 30 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)

Składniki na masę serową

  • 400 g twarogu trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 250 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 250 g białej czekolady
  • 1 op. budyniu waniliowego (ok. 60 g)

Polewa

  • 50 g czekolady białej
  • 50 ml śmietanki 36%

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W malakserze przygotować spód. Zmiksować mąkę, pokrojone w kostkę masło, cukier puder i żółtko. Tylko do otrzymania suchej, drobnej kruszonki.*
  • Wysypać ją na spód tortownicy i dnem szklanki delikatnie wyklepać spód i boki na wysokość 2-3 cm. Włożyć tortownicę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  • Przygotować masę serową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do wystudzenia (powinna pozostać płynna).
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka włożyć do suchej, metalowej miski i odłożyć.
  • W większej misce dokładnie zmiksować razem (można blenderem), twaróg, mascarpone, żółtka i budyń. Powoli, ciągle miksując dolewać ostudzoną czekoladę.
  • Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać je delikatnie szpatułką do masy serowej.
  • Masę serową wyłożyć na przygotowany spód (może wyjść poza uklepane boki), wyrównać i włożyć do piekarnika. Od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C.
  • Piec sernik 70 minut w 150 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 15 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na kilka minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do wystudzenia.
  • Po wyjęciu z piekarnika schłodzić sernik w lodówce przez 3-4 godziny.
  • Przygotować polewę. Białą czekoladę posiekać. Śmietankę podgrzać w małym garnuszku prawie do wrzenia, zdjąć z ognia (można to zrobić w kąpieli wodnej). Dodać czekoladę i wymieszać. Polewą polać sernik, włożyć go do lodówki. Kroić gdy polewa lekko zgęstnieje.

WSKAZÓWKI

*Wszystkie składniki miksujemy razem w malakserze do uzyskania drobnej kruszonki, nawet bardziej okruszków, które jeszcze nie łączą się w typową kruszonkę i są bardziej suche, bo masło nie zdążyło się rozetrzeć i ocieplić.

Zobacz także:

sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem
sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem
mini serniczki z truskawką w czekoladzie 4
mini serniczki z truskawką w czekoladzie
sernik dyniowy z czekoladą
sernik dyniowy z czekoladą

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
657
Shares
Udostępnij 18
Przypnij 639
Tweet 0
Podobne składniki
  • biała czekolada
  • budyń
  • mascarpone
  • twaróg
Poprzedni artykuł
czekoladowe ciasto na maślance
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Czekoladowe ciasto na maślance

  • 3 marca 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
czekoladowe ciasto z ciecierzycy
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Czekoladowe ciasto z ciecierzycy

  • 10 marca 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

  1. Asia pisze:
    3 kwietnia 2022 o 10:49

    Hej 🙂 Czy jeśli chciałabym zwiększyć proporcje składników, by zrobić sernik na blaszce, to i ile muszę zwiększyć czas pieczenia?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      3 kwietnia 2022 o 11:47

      A jaki rozmiar blaszki? Jeśli taka duża prostokątna forma ok. 35x25cm to trzeba pomnożyć składniki x2,5, a czas pieczenia zostawić taki sam (obserwować czy sernik ładnie rośnie, można trochę wydłużyć czas pieczenia w 120 stopniach o 5 minut). Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  2. Marta pisze:
    12 kwietnia 2022 o 13:05

    Witam, mam tylko blaszke kwadratową o wielkości 20 x 20 cm, taką na brownie, czy wtedy wyjdzie z tych składników? 🙂 I czy ten przepis może się nie udać? 😀 będzie to mój pierwszy sernik, a z pieczeniem nie zawsze mi po drodze 😉

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      12 kwietnia 2022 o 18:45

      Dzień dobry,sama masa się zmieści, ale nie wiem czy jak urośnie to blaszka na brownie nie będzie zbyt płytka 😉 Lepiej z pierwszym sernikiem spróbować może ten sernik -> https://chocololo.pl/sernik-pomaranczowy-z-biala-czekolada-i-zurawina/. Można pominąć krem i żurawinę, a ilość ciastek (mogą być zwykłe herbatniki) zmniejszyć do 150 gram, masło do 40 gram. Wtedy blaszki nie trzeba zabezpieczać folią i włożyć ją do większej blachy z wodą (bo jest pieczony w kąpieli wodnej), sernik wtedy nie rośnie i zostaje taki sam jak po wlaniu do formy, tylko się ładnie ścina 🙂

      Odpowiedz
  3. Joannq pisze:
    27 kwietnia 2022 o 15:11

    Jaką użyła Pani czekoladę?
    Czy na blaszkę o wymiarach 25×35 nie będzie za dużo czekolady bo aż 700g ??.

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      27 kwietnia 2022 o 17:42

      Do tego przepisu używałam białej Milki. To duża blacha więc faktycznie może tak wyjść (ok. 2,5 x więcej) :-), tym bardziej, że tylko czekolada dodaje słodyczy i nie ma w masie serowej więcej cukru.

      Odpowiedz
      1. Joanna pisze:
        27 kwietnia 2022 o 18:29

        Dziękuje bardzo za odpowiedz
        A ten sernik jest bardzo słodki ?

        Odpowiedz
        1. Joanna | Chocololo pisze:
          27 kwietnia 2022 o 18:35

          Bardzo nie, raczej w sam raz 😉

          Odpowiedz
          1. Joanna pisze:
            27 kwietnia 2022 o 18:49

            Super , bardzo dziękuje 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności