Sernik z białą czekoladą

Masło i żółtko do spodu powinno być zimne, prosto z lodówki.
Wszystkie składniki miksujemy razem w malakserze do uzyskania drobnej kruszonki, nawet bardziej okruszków, które jeszcze nie łączą się w typową kruszonkę i są bardziej suche, bo masło nie zdążyło się rozetrzeć i ocieplić. Nie zagniatamy jej później na ciasto. Powstałą kruszonkę wysypujemy na spód tortownicy i wyklepujemy delikatnie dno i boki na wysokość ok 2-3 cm. Można do tego użyć np. dna szklanki.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser, mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Czekolada – Biała czekolada, dobrej jakości.
Budyń – Waniliowy budyń, może być z cukrem.
Składniki na masę serową można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa. Oczywiście bez białek. Ubite białka dodajemy na końcu, bardzo delikatnie łącząc je z masą serową.
Podczas pieczenia pilnujemy temperatury w piekarniku, który najpierw rozgrzewamy do 170 stopni C, ale już w momencie włożenia sernika do piekarnika zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Następnie po 70 minutach zmniejszamy ją do 120 stopni i pieczemy sernik jeszcze 15 minut.
Studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, nie wyjmujemy go od razu.
Ja dodatkowo schłodziłam go w lodówce przez kilka godzin i tak też jest w przepisie, ale po dokładnym schłodzeniu w piekarniku powinien już być dobry i nadawać się do polania polewą.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
W lodówce, w tortownicy zabezpieczonej folią spożywczą lub w szczelnym pojemniku. Przechowywać do 3 max 4 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Hej 🙂 Czy jeśli chciałabym zwiększyć proporcje składników, by zrobić sernik na blaszce, to i ile muszę zwiększyć czas pieczenia?
A jaki rozmiar blaszki? Jeśli taka duża prostokątna forma ok. 35x25cm to trzeba pomnożyć składniki x2,5, a czas pieczenia zostawić taki sam (obserwować czy sernik ładnie rośnie, można trochę wydłużyć czas pieczenia w 120 stopniach o 5 minut). Pozdrawiam 🙂
Witam, mam tylko blaszke kwadratową o wielkości 20 x 20 cm, taką na brownie, czy wtedy wyjdzie z tych składników? 🙂 I czy ten przepis może się nie udać? 😀 będzie to mój pierwszy sernik, a z pieczeniem nie zawsze mi po drodze 😉
Dzień dobry,sama masa się zmieści, ale nie wiem czy jak urośnie to blaszka na brownie nie będzie zbyt płytka 😉 Lepiej z pierwszym sernikiem spróbować może ten sernik -> https://chocololo.pl/sernik-pomaranczowy-z-biala-czekolada-i-zurawina/. Można pominąć krem i żurawinę, a ilość ciastek (mogą być zwykłe herbatniki) zmniejszyć do 150 gram, masło do 40 gram. Wtedy blaszki nie trzeba zabezpieczać folią i włożyć ją do większej blachy z wodą (bo jest pieczony w kąpieli wodnej), sernik wtedy nie rośnie i zostaje taki sam jak po wlaniu do formy, tylko się ładnie ścina 🙂
Jaką użyła Pani czekoladę?
Czy na blaszkę o wymiarach 25×35 nie będzie za dużo czekolady bo aż 700g ??.
Do tego przepisu używałam białej Milki. To duża blacha więc faktycznie może tak wyjść (ok. 2,5 x więcej) :-), tym bardziej, że tylko czekolada dodaje słodyczy i nie ma w masie serowej więcej cukru.
Dziękuje bardzo za odpowiedz
A ten sernik jest bardzo słodki ?
Bardzo nie, raczej w sam raz 😉
Super , bardzo dziękuje 🙂