Lody jogurtowo-orzechowe
Bardzo proste do przygotowania, a przede wszystkim domowe lody jogurtowo-orzechowe polane czekoladą. Można nawet pokusić się o nazwę zdrowe lody jogurtowo-orzechowe. Składają się z kilku składników, nie dodajemy do nich białego cukru (choć jest on obecny w gorzkiej czekoladzie), tylko odrobinę miodu. Są bardzo smaczne, całkiem szybko się je przygotowuje. Najważniejsze, aby dobrać odpowiednie składniki. Jogurt musi być gęsty, tłusty, a masło orzechowe bez żadnych dodatków. Wszystkie niezbędne wskazówki znajdziecie w dalszej części wpisu. Polecam Wam te lody na wciąż jeszcze gorące dni. Mam nadzieję, że często będziecie je robić każdego lata.
Domowe lody jogurtowo-orzechowe w czekoladzie - wskazówki
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania domowych lodów na patyku?
Jogurt – Koniecznie typu greckiego. Powinien być gęsty, tłusty, aby nie rozlewał się zbytnio po wyłożeniu na tacę.
Masło orzechowe – 100% orzechów. Nada się gładkie lub z crunchy (z kawałkami orzechów). Polecam jednak gładkie.
Miód – Dowolny, choć najlepsze będą miody o delikatnym smaku, który nie zdominuje reszty składników. Nada się np. wielkokwiatowy, akacjowy, faceliowy. Gryczany lub lipowy raczej nie, ale jeśli jesteście ich wielbicielami… to czemu nie.
Orzechy – Do posypania wierzchu pasują idealnie prażone orzeszki ziemne. Solone też!
Czekolada – Użyłam czekolady gorzkiej 74% i polecam gorzką 60-80%. Można jednak wykorzystać też mleczną (wtedy wystarczą 2 łyżki oleju) lub pomieszać po równo gorzką i mleczną. Masa jogurtowa nie jest bardzo słodka, więc każdy wariant w zależności od Waszej chęci na słodkie będzie ok.
Olej kokosowy – Polecam bio tłoczony na zimno, nada czekoladzie kokosowy posmak. Jeśli nie macie oleju kokosowego, jak najbardziej sprawdzi się zwykły olej rzepakowy.
Jak przygotować lody jogurtowo-orzechowe?
To bardzo proste. Wystarczy w misce wmieszać jogurt, masło orzechowe i miód. Przygotowaną masę wykładać na przygotowaną wcześniej blaszkę. Kilka dodatkowych informacji:
– Masę można wykładać przy pomocy łyżki. Polecam gałkownicę 50 ml. Wtedy masa rozłożona jest równo.
– Patyczek kładziemy na środku każdej porcji masy jogurtowej i delikatnie go wciskamy. Przy pomocy łyżeczki wyrównujemy wierzch, aby patyczek był cały zakryty.
– Posypujemy masę orzeszkami i mrozimy. Nie posypujemy po mrożeniu, ponieważ się nie przykleją.
– W zamrażarce lody powinny być gotowe do polania czekoladą po min. 2 godzinach. Można zostawić je na dłużej jeśli jeszcze są odrobinę miękkie i nie chcą gładko odchodzić od papieru do pieczenia.
Polewanie lodów czekoladą.
Czekoladę roztapiamy razem z olejem w kąpieli wodnej. Wszystko o kąpieli wodnej znajdziesz we wpisie: Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
– Najwygodniej przygotować drugą tacę wyłożoną papierem, żeby nie wyciągać wszystkich lodów na raz.
– Lody wyciągamy pojedynczo z zamrażarki (reszta w niej zostaje) i polewamy czekoladą, która jest płynna i jeszcze letnia. Polewamy je z każdej strony przy pomocy łyżki. Nabieramy łyżkę czekolady i szybko nad miseczką polewamy. Czekolada na lodach szybko zastyga. Odkładamy je na przygotowaną tacę i zabieramy z zamrażarki następny lód do polania.
– Gdy wszystkie lody są polane, podmieniamy tace i pustą zabieramy z zamrażarki, a tą z gotowymi lodami do niej wkładamy.
– Lody potrzebują jeszcze 10-15 minut w zamrażarce i można jeść.
Przepis na 7-8 lodów.
Lody jogurtowo-orzechowe - przechowywanie
Domowe lody jogurtowo-orzechowe przechowujemy w zamrażarce. Najlepiej w pojemniku spożywczym, oddzielone dodatkowo papierem do pieczenia (kawałkami), żeby się nie skleiły. Mogą spędzić w zamrażarce ok. 5 dni.
Po wyjęciu z zamrażarki warto zostawić je na kilka minut (3-5) do lekkiego ocieplenia. Masa w środku będzie kremowa, a czekolada mniej twarda.
Smacznego!
Przepis na domowe lody jogurtowo-orzechowe w czekoladzie:
LODY JOGURTOWO-ORZECHOWE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 1 szklanka jogurtu greckiego (ok. 250 g)
- ½ szklanki masła orzechowego (ok. 130 g)
- 1 duża łyżka miodu (ok. 40 g)
- 50 g orzechów arachidowych
- 150 g czekolady gorzkiej
- 3 łyżki oleju kokosowego
PRZYGOTOWANIE
- W misce wymieszać dokładnie jogurt, masło orzechowe i miód.
- Sporą tacę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać na papier w odstępach porcje masy jogurtowej.
- W środek każdej porcji wcisnąć delikatnie patyczek. Łyżeczką wyrównać wierzch i posypać orzechami. Schłodzić lody w zamrażarce przez min. 2 godziny.
- W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę z olejem kokosowym. Zdjąć z ognia i odłożyć na 2-3 minuty, aby czekolada odrobinę ostygła. W tym czasie przygotować kolejną tacę i wyłożyć ją papierem.
- Letnią czekoladą szybko polewać lody z każdej strony. Najlepiej pojedynczo wyciągać lody z zamrażarki i przy pomocy łyżki polać je czekoladą. Odkładać na przygotowaną tacę i gdy wszystkie lody będą gotowe zmrozić je jeszcze przez 15 minut.