Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTA
  • Ciasta bez pieczenia
  • PRZEPISY

Roladka kokosowo-czekoladowa (bez pieczenia)

  • 17 listopada 2022
roladka kokosowo-czekoladowa (bez pieczenia)
roladka kokosowo-czekoladowa (bez pieczenia)
Total
74
Shares
17
0
57

Roladka kokosowo-czekoladowa (bez pieczenia)

Bardzo prosta i ekspresowa do przygotowania (nie licząc czasu chłodzenia) roladka kokosowo-czekoladowa, którą zrobicie bez pieczenia. Kiedyś był to całkiem popularny przepis i być może pamiętacie ten niezwykle słodki deser. Jeśli roladkę widzicie pierwszy raz – warto ją przygotować. Składa się z herbatnikowej, plastycznej masy kakaowej, wypełnionej kremem maślanym z wiórkami kokosowymi. Ja nie mogłam sobie odmówić i polałam ją jeszcze odrobiną czekolady z olejem kokosowym. Dodatkowy smak czekolady zawsze jest mile widziany.
roladka kokosowo-czekoladowa (bez pieczenia)

Roladka kokosowo-czekoladowa (bez pieczenia) - wskazówki

Herbatniki – Zwykłe maślane herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.

Z herbatników powinna powstać plastyczna masa, którą trzeba rozwałkować na prostokąt ok. 28×25 cm. Można to zrobić na papierze do pieczenia i położyć papier na cieście do rozwałkowania. Ale przyznam, że mi było łatwiej z folią spożywczą (przezroczystą). Na niej najlepiej wylepić prostokąt, następnie znów przykryć folią spożywczą i wtedy rozwałkować, żeby wyrównać prostokąt i bardziej go ‘ubić’.

Masło do kremu maślanego powinno być miękkie.

Do kremu kokosowego można dodać 1 łyżkę Malibu. Najlepiej dodać ją pod koniec ucierania masła z cukrem, przed wmieszaniem wiórków.

Czekolada – Gorzka między 60-80%.

roladka kokosowo-czekoladowa (bez pieczenia)

Roladka kokosowo-czekoladowa (bez pieczenia) - przechowywanie

Roladkę przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku lub zawiniętą w folię spożywczą. Będzie dobra do 4-5 dni. Roladkę po pokrojeniu warto zostawić na 15 minut, ociepli się i będzie delikatniejsza.

roladka kokosowo-czekoladowa (bez pieczenia)

Smacznego!

roladka kokosowo-czekoladowa (bez pieczenia)

ROLADKA KOKOSOWO-CZEKOLADOWA (BEZ PIECZENIA)

Joanna | chocololo.pl
Bardzo prosta do przygotowania roladka kokosowo-czekoladowa.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 250 g herbatników
  • 35 g masła
  • 100 ml mleka
  • 30 g kakao
  • 30 g cukru drobnego

składniki na masę kokosową

  • 100 g masła (miękkiego)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g cukru pudru

składniki na polewę

  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • wiórki kokosowe (do dekoracji)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Herbatniki zmielić na drobne okruszki i wrzucić do miski.
  • W garnuszku podgrzać razem mleko, masło, cukier i kakao. Mieszać aż cukier się rozpuści i powstanie gładka, błyszcząca masa.
  • Gorący płyn wlać do herbatników i wymieszać dokładnie do powstania plastycznej masy. Jeszcze lekko ciepłą wyłożyć na papier do pieczenia/folię spożywczą. Wylepić prostokąt i przykryć folią/papierem. Rozwałkować, aby ciasto bardziej się zbiło i było równe.
  • Przygotowanie kremu kokosowego. W misce utrzeć masło z cukrem pudrem do powstania jasnej i puszystej masy (zamie to ok. 5 minut), wsypać wiórki kokosowe i wmieszać je delikatnie szpatułką.
  • Krem kokosowy wyłożyć na rozwałkowaną masę herbatnikową i rozsmarować. Zwinąć w roladkę (wzdłuż dłuższego boku) i owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce minimum 2 godziny, najlepiej całą noc.
  • Przygotowanie polewy. Czekoladę połamać i włożyć do miseczki, dodać olej kokosowy i rozpuścić całość w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia i odstawić na chwilę by przestygła. Polewą posmarować (można pędzelkiem) schłodzoną roladkę, posypać wiórkami.
  • Roladkę schować do lodówki, będzie gotowa gdy polewa stwardnieje.

Zobacz także:

blok czekoladowy
blok czekoladowy
tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
tarta bounty bez pieczenia
tarta bounty bez pieczenia

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
74
Shares
Udostępnij 17
Przypnij 57
Tweet 0
Podobne składniki
  • herbatniki
  • kakao
  • wiórki kokosowe
Poprzedni artykuł
dyniowe drożdżówki z czekoladą i orzechami
  • CIASTA
  • Ciasta drożdżowe
  • PRZEPISY

Dyniowe drożdżówki z czekoladą i orzechami

  • 13 listopada 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
Kärleksmums, szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe
  • PRZEPISY

KÄRLEKSMUMS – szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe

  • 22 listopada 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności