Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTA
  • Ciasta drożdżowe
  • PRZEPISY

Dyniowe drożdżówki z czekoladą i orzechami

  • 13 listopada 2022
dyniowe drożdżówki z czekoladą i orzechami
dyniowe drożdżówki z czekoladą i orzechami
Total
22
Shares
1
0
21

Dyniowe drożdżówki z czekoladą i orzechami

Od razu napiszę, że dyniowe drożdżówki z czekoladą i orzechami są znakomite. Drożdżowe ciasto z dodatkiem puree z dyni jest mięciutkie, puszyste i wilgotne, a w dodatku ma piękny kolor. Razem z orzechowym nadzieniem smakuje fantastycznie. Nadzienie to zmielone orzechy włoskie, rodzynki, brązowy cukier, masło, cynamon i czekolada… już same składniki brzmią zachęcająco. Koniecznie zróbcie pomarańczowo-cynamonowy lukier. Wszystkie smaki razem świetnie się komponują i sprawiają, że zakochacie się od pierwszego gryza.
dyniowe drożdżówki z czekoladą i orzechami

Dyniowe drożdżówki z czekoladą i orzechami - wskazówki

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Dynia – W tym przepisie użyłam dyni piżmowej, można użyć innej.

Warto zrobić puree z dyni samodzielnie, wystarczy ją upiec i zmielić. Na 100 gram puree (tyle ile jest w przepisie) potrzeba ok. 250 gram surowej dyni (pokrojonej, obranej i bez pestek). Trzeba pokroić ją w plastry grubości 2 cm i piec ok. 25- 30 min w 180 C, sprawdzając od czasu do czasu czy jest miękka i czy się nie przypiekła. Po lekkim ostudzeniu zmielić dynię na puree w malakserze lub blenderem.

Jeśli używacie innej dyni np. Prowansalskiej można ją delikatnie odcisnąć ręcznikiem papierowym (po upieczeniu). Różne rodzaje dyni mają różną zawartość wody, widać to najlepiej podczas pieczenia. Dynia może wypuścić dużo wody lub czasem wcale. Jeśli wasze puree jest zbyt wodniste, można je też odrobinę odcisnąć przez gazę. Polecam dynię Hokkaido jest bardziej mączysta i idealnie nadaje się do wypieków.

Orzechy włoskie – Orzechy można zmielić samodzielnie lub kupić mielone. Jeśli mielicie samodzielnie uważajcie aby nie powstało rzadkie masło orzechowe. Gęsta pasta będzie ok.

Warto zmielić orzechy samodzielnie, gotowe potrafią być suche. Jeśli Wasze nadzienie wydaje się zbyt mało smarowne, dodajcie do niego trochę więcej masła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Mogą też być czekoladowe groszki.

Lukier – Do lukru można zmielić na puder cukier brązowy. Jeśli nie macie ekstraktu pomarańczowego, rozróbcie lukier w świeżym soku pomarańczowym i dodajcie odrobinę skórki pomarańczowej.

Przepis na 8 bułeczek.

dyniowe drożdżówki z czekoladą i orzechami
dyniowe drożdżówki z czekoladą i orzechami

Dyniowe drożdżówki z czekoladą i orzechami - przechowywanie

Bułeczki są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, ale można schować je do pojemnika lub zabezpieczyć folią spożywczą i przechowywać 1-2 dni w temperaturze pokojowej.

dyniowe drożdżówki z czekoladą i orzechami

Smacznego!

dyniowe drożdżówki z czekoladą i orzechami

DYNIOWE DROŻDŻÓWKI Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI

Joanna | chocololo.pl
Mięciutkie dyniowe drożdżówki z nadzieniem orzechowo-czekoladowym.
Przepis na 8 bułeczek.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g puree z dyni
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 80 ml mleka (letniego)
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 20 g cukru
  • 40 g masła (miękkiego)
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • 100 orzechów włoskich
  • 50 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 40 g masła (miękkiego)
  • 40 g rodzynek
  • 80 g czekolady gorzkiej

Lukier

  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżki wody
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • kilka kropel ekstraktu pomarańczowego

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier waniliowy, cukier, sól. Dodać jajko, puree i wlać mleko. Wyrabiać ciasto (mikser; haki) przez 5 minut, następnie dodać miękkie masło i wyrabiać kolejne 5-6 minut, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto.
  • Ciasto przenieść do miski podsypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Urośnie i podwoi swoją objętość.
  • Przygotować nadzienie. Orzechy zmielić i wsypać do miski. Dodać masło, cukier, cynamon i posiekane rodzynki. Wymieszać do powstania smarownej pasty.
  • Czekoladę posiekać i odłożyć.
  • Naczynie do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto posypać odrobiną mąki i zagnieść (może być dość lepkie). Przełożyć je na dobrze podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na dość puchaty prostokąt o grubości 6-7 mm.
  • Posmarować ciasto orzechowym nadzieniem i posypać czekoladą. Zawinąć (od dłuższego boku) w roladkę i pokroić na 8 równych części.
  • Bułeczki w odstępach ułożyć w naczyniu do pieczenia. Przykryć ściereczką i odłożyć na 25 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Bułeczki piec 30 minut, aż będą rumiane.
  • Po wyjęciu z piekarnika i lekkim ostudzeniu przygotować lukier. Cukier rozmieszać z wodą, cynamonem i ekstraktem. Polać nim bułeczki.

Zobacz także:

zawijane bułeczki z nutellą
zawijane bułeczki z nutellą
rogaliki krucho drożdżowe z czekoladą
rogaliki krucho drożdżowe z czekoladą
bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym 8
bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
22
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 21
Tweet 0
Podobne składniki
  • cynamon
  • dynia
  • orzechy włoskie
  • rodzynki
Poprzedni artykuł
czekoladowy torcik orzechowo-musowy
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Czekoladowy torcik orzechowo-musowy

  • 8 listopada 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
roladka kokosowo-czekoladowa (bez pieczenia)
  • CIASTA
  • Ciasta bez pieczenia
  • PRZEPISY

Roladka kokosowo-czekoladowa (bez pieczenia)

  • 17 listopada 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności