Tarta Bounty (bez pieczenia)

Tarta Bounty (bez pieczenia)

Jeżeli lubicie kokosowo – czekoladowe słodkości Tarta Bounty Was zachwyci. Nie tylko jest pyszna, ale przygotowanie jej jest bajecznie proste i szybkie. Nic nie trzeba piec, ubijać ani ucierać. Jedynie trochę poczekać, aż się dobrze schłodzi. Jednak dla tego smaku można wytrzymać. Tarta Bounty (bez pieczenia) składa się z herbatnikowo – czekoladowego spodu, do tego kokosowa warstwa z białą czekoladą i czekoladowa polewa. Do dekoracji pokrojone kokosowe batoniki i odrobina kokosowych wiórków. Rewelacyjna.
tarta bounty bez pieczenia

Tarta Bounty (bez pieczenia) - wskazówki

Herbatniki – Zwykłe herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.

Czekolada na spód – gorzka, najlepiej min. 60 %.

Czekolada na polewę  Można użyć tylko gorzkiej czekolady. Sama mleczna może być zbyt słodka, warto pomieszać więc gorzką z mleczną.

Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm. Forma z wyjmowanym dnem.

tarta bounty bez pieczenia

Tarta Bounty (bez pieczenia) - przechowywanie

Tartę przechowywać w formie, zabezpieczoną folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3-4 dni.

tarta bounty bez pieczenia

Smacznego!

tarta bounty bez pieczenia

TARTA BOUNTY (BEZ PIECZENIA)

Joanna | chocololo.pl
Jeżeli lubicie kokosowo – czekoladowe słodkości Tarta Bounty Was zachwyci. Nie tylko jest pyszna, ale przygotowanie jej jest bajecznie proste i szybkie.
Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm. Forma z wyjmowanym dnem.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 300 g herbatników
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 60 g masła

Składniki na warstwę kokosową

  • 2 szklanki wiórków kokosowych (160 gram)
  • 150 g czekolady białej
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 50 g oleju kokosowego

Składniki na polewę

  • 150 ml śmietanki 36%
  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 70 g czekolady mlecznej
  • 20 g oleju kokosowego

Dekoracja

  • 3 batoniki kokosowe
  • 1 łyżka wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Formę do tarty wysmarować masłem.
  • Połamane herbatnik umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki.
  • Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło roztopić w garnuszku, wymieszać jeszcze ciepłe z okruszkami. Dolać czekoladę (również może być jeszcze ciepła) i dokładnie wymieszać.
  • Masę wysypać do formy i wyklepać równo dno i boki. Podociskać, aby spód i boki były zbite. Najlepiej przy pomocy dna szklanki. Spód schować do lodówki na godzinę, po tym czasie przygotować warstwę kokosową.

Przygotowanie warstwy kokosowej

  • Do miski wsypać wiórki kokosowe.
  • W garnuszku podgrzać śmietankę z olejem kokosowym prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać połamaną białą czekoladę. Po chwili zamieszać, czekolada powinna się rozpuścić i powstanie gładki sos.
  • Wlać ciepłą masę do wiórków i wymieszać dokładnie. Jeszcze ciepłe wiórki wyłożyć na schłodzony spod tarty i wyrównać. Po kilku minutach włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku podgrzać śmietankę z olejem kokosowym prawie do wrzenia. Dodać połamane czekolady i wymieszać. Powstanie gładki sos czekoladowy. Po lekkim ostudzeniu wylać na masę kokosową.
  • Tartę schładzać jeszcze kilka godzin w lodówce (ok. 4-5).

Dekoracja

  • Na schłodzonej tarcie poukładać pokrojone batoniki kokosowe i posypać wiórkami kokosowymi.

Zobacz także:

KOKOSANKI W CZEKOLADZIE

Świetna, słodka przekąska dla wielbicieli kokosa i oczywiście czekolady. Kokosanki w czekoladzie są przepyszne, lekko chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Przygotowanie ich jest mało skomplikowane i szybkie, a efekt zachwycający.

brownie bounty brownie z kokosem1aaa

BROWNIE BOUNTY

Brownie Bounty to mocno czekoladowy spód, o zbitej, nieco gliniastej i mazistej konsystencji z warstwą słodkiego kokosa. Jest obłędnie pyszne i słodkie, nic dziwnego bo w przepisie jest aż 450 gram czekolady. Warto zapomnieć o kaloriach i zjeść chociaż kawałeczek.

MAŚLANE CIASTECZKA KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ

Kruche, maślane ciasteczka z dużą ilością wiórków kokosowych oblane czekoladą. Ciasteczka są chrupkie, mocno kokosowe i pięknie wyglądają. Są przepyszne i bardzo przyjemnie się je przygotowuje. Zadowolą każdego wielbiciela kokosowych wypieków i nie tylko.

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




27 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
27
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x