Tarta Bounty (bez pieczenia)

Herbatniki – Zwykłe herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.
Czekolada na spód – gorzka, najlepiej min. 60 %.
Czekolada na polewę – Można użyć tylko gorzkiej czekolady. Sama mleczna może być zbyt słodka, warto pomieszać więc gorzką z mleczną.
Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm. Forma z wyjmowanym dnem.
Tartę przechowywać w formie, zabezpieczoną folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3-4 dni.
Świetna, słodka przekąska dla wielbicieli kokosa i oczywiście czekolady. Kokosanki w czekoladzie są przepyszne, lekko chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Przygotowanie ich jest mało skomplikowane i szybkie, a efekt zachwycający.
Brownie Bounty to mocno czekoladowy spód, o zbitej, nieco gliniastej i mazistej konsystencji z warstwą słodkiego kokosa. Jest obłędnie pyszne i słodkie, nic dziwnego bo w przepisie jest aż 450 gram czekolady. Warto zapomnieć o kaloriach i zjeść chociaż kawałeczek.
Kruche, maślane ciasteczka z dużą ilością wiórków kokosowych oblane czekoladą. Ciasteczka są chrupkie, mocno kokosowe i pięknie wyglądają. Są przepyszne i bardzo przyjemnie się je przygotowuje. Zadowolą każdego wielbiciela kokosowych wypieków i nie tylko.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Wygląda pysznie!
Mam pytanie-Czym mogę zastąpić olej kokosoey?
Powinno się udać z masłem, ale smak będzie się trochę różnił. Olej kokosowy dodaje kokosowego smaku 🙂
Czy śmietana 30 % byłaby dobra?
Tak, będzie ok.
Przyznaję, że niekoniecznie przepadam za kokosem a ta tarta jest idealna ! mogłabym ją próbować i próbować genialna ! Dziękuję za przepis dzięki któremu polubiłam Bounty i kokos
Bardzo się cieszę i dziękuję na komentarz! 🙂
Czy w formie 31 cm te proporcje podane w przepisie też będą okey?
Niestety, trzeba zwiększyć ilość składników. Na taką formę trzeba dodać ich jeszcze połowę więcej. Pozdrawiam!
Czy mogą być inne ciastka zamiast petit? Np kruche herbatniki?
Jak herbatniki, to mogą być 🙂
Witam. Czy ta warstwa kokosowa nada się jako krem do tortu?
Dzień dobry, ta masa jest dość ciężka, lepka i gęsta. Nie będzie dobra do tortu. Pozdrawiam serdecznie!
Dzień dobry,
Czy zamiast oleju kokosowego można użyć mleczka kokosowego (z puszki)?
Serdecznie dziękuję za odpowiedź 🙂
Dzień dobry, mleczka nie, ponieważ ono nie zastygnie jak olej i nie zwiąże masy po schłodzeniu w lodówce. Chyba, że tłusta śmietanka kokosowa. Taką śmietankę można kupić, albo jeśli ma Pani tłuste mleczko kokosowe (ok. 20%) to trzeba je dobrze schłodzić (najlepiej przez noc) i gęsta masa, która się oddzieli od wody będzie ok. Można zastąpić olej masłem,tylko będzie trochę mniej kokosowy smak:) Pozdrawiam serdecznie.
Zaważyła mi się polewa da się ją uratować ?
1-2 łyżki wrzątku (wody) i bardzo energicznie rozmieszać.
Pierwszy raz kupiłam Olej kokosowy. A widzę, że wyżej Pani napisała, że Olej kokosowy doda kokosowy smak. Mój jest bez smaku i zapachu. Czy to jest olej czy jakaś marna podróbka?
Używam oleju kokosowego nierafinowanego i on ma delikatny posmak i aromat kokosa. Może kupiła Pani rafinowany i on faktycznie może być pozbawiony tego aromatu.
Dziękuję za odpowiedź. Jest rafinowany :/
Ale mimo to w smaku ciasto obłędne!
Bardzo się cieszę 🙂