Tarta Bounty (bez pieczenia)
Jeżeli lubicie kokosowo – czekoladowe słodkości Tarta Bounty Was zachwyci. Nie tylko jest pyszna, ale przygotowanie jej jest bajecznie proste i szybkie. Nic nie trzeba piec, ubijać ani ucierać. Jedynie trochę poczekać, aż się dobrze schłodzi. Jednak dla tego smaku można wytrzymać. Tarta Bounty (bez pieczenia) składa się z herbatnikowo – czekoladowego spodu, do tego kokosowa warstwa z białą czekoladą i czekoladowa polewa. Do dekoracji pokrojone kokosowe batoniki i odrobina kokosowych wiórków. Rewelacyjna.
Tarta Bounty (bez pieczenia) - wskazówki
Herbatniki – Zwykłe herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.
Czekolada na spód – gorzka, najlepiej min. 60 %.
Czekolada na polewę – Można użyć tylko gorzkiej czekolady. Sama mleczna może być zbyt słodka, warto pomieszać więc gorzką z mleczną.
Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm. Forma z wyjmowanym dnem.
Tarta Bounty (bez pieczenia) - przechowywanie
Tartę przechowywać w formie, zabezpieczoną folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3-4 dni.
Smacznego!
TARTA BOUNTY (BEZ PIECZENIA)
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 300 g herbatników
- 100 g czekolady gorzkiej
- 60 g masła
Składniki na warstwę kokosową
- 2 szklanki wiórków kokosowych (160 gram)
- 150 g czekolady białej
- 250 ml śmietanki 36%
- 50 g oleju kokosowego
Składniki na polewę
- 150 ml śmietanki 36%
- 70 g czekolady gorzkiej
- 70 g czekolady mlecznej
- 20 g oleju kokosowego
Dekoracja
- 3 batoniki kokosowe
- 1 łyżka wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
- Formę do tarty wysmarować masłem.
- Połamane herbatnik umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki.
- Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło roztopić w garnuszku, wymieszać jeszcze ciepłe z okruszkami. Dolać czekoladę (również może być jeszcze ciepła) i dokładnie wymieszać.
- Masę wysypać do formy i wyklepać równo dno i boki. Podociskać, aby spód i boki były zbite. Najlepiej przy pomocy dna szklanki. Spód schować do lodówki na godzinę, po tym czasie przygotować warstwę kokosową.
Przygotowanie warstwy kokosowej
- Do miski wsypać wiórki kokosowe.
- W garnuszku podgrzać śmietankę z olejem kokosowym prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać połamaną białą czekoladę. Po chwili zamieszać, czekolada powinna się rozpuścić i powstanie gładki sos.
- Wlać ciepłą masę do wiórków i wymieszać dokładnie. Jeszcze ciepłe wiórki wyłożyć na schłodzony spod tarty i wyrównać. Po kilku minutach włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
Przygotowanie polewy
- W garnuszku podgrzać śmietankę z olejem kokosowym prawie do wrzenia. Dodać połamane czekolady i wymieszać. Powstanie gładki sos czekoladowy. Po lekkim ostudzeniu wylać na masę kokosową.
- Tartę schładzać jeszcze kilka godzin w lodówce (ok. 4-5).
Dekoracja
- Na schłodzonej tarcie poukładać pokrojone batoniki kokosowe i posypać wiórkami kokosowymi.
Zobacz także:
KOKOSANKI W CZEKOLADZIE
Świetna, słodka przekąska dla wielbicieli kokosa i oczywiście czekolady. Kokosanki w czekoladzie są przepyszne, lekko chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Przygotowanie ich jest mało skomplikowane i szybkie, a efekt zachwycający.
BROWNIE BOUNTY
Brownie Bounty to mocno czekoladowy spód, o zbitej, nieco gliniastej i mazistej konsystencji z warstwą słodkiego kokosa. Jest obłędnie pyszne i słodkie, nic dziwnego bo w przepisie jest aż 450 gram czekolady. Warto zapomnieć o kaloriach i zjeść chociaż kawałeczek.
MAŚLANE CIASTECZKA KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ
Kruche, maślane ciasteczka z dużą ilością wiórków kokosowych oblane czekoladą. Ciasteczka są chrupkie, mocno kokosowe i pięknie wyglądają. Są przepyszne i bardzo przyjemnie się je przygotowuje. Zadowolą każdego wielbiciela kokosowych wypieków i nie tylko.