Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)

Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)

Ekspresowa i prosta do przygotowania tarta z budyniem czekoladowym i owocami, w dodatku bez pieczenia. Jedynie trzeba odrobinę poczekać aż schłodzi się w lodówce. Ale warto, jest przepyszna, lekka i super kremowa. Na przygotowany, herbatnikowy spód wylewamy czekoladową masę budyniową. Po schłodzeniu dekorujemy tartę kremem ze śmietanki i mascarpone, a na wierzchu układamy świeże owoce. Mogą to być maliny, truskawki czy borówki, jakie owoce lubicie najbardziej.  
tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)

Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia) - wskazówki

Herbatniki – Zwykłe maślane herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.

Budyń – Można użyć budyniu waniliowego bez cukru, dodajcie wtedy 1-2 łyżki cukru więcej (wg. gustu).

Czekolada Gorzka między 60-80%. Nie dodawajcie mlecznej, krem będzie zbyt słodki i straci swój czekoladowy charakter.

Krem/budyń czekoladowy – Jest bardzo prosty do przygotowania, ale trzeba go zrobić dość szybko. Budyń gęstnieje ekspresowo i jak tylko będzie gęsty dodajemy połamaną wcześniej czekoladę i energicznie mieszamy do jej rozpuszczenia. Następnie gorący budyń szybko wylewamy na przygotowany spód (nie wylewamy tylko na środek, ale równomiernie wylewamy na cały spód) i od razu trzeba go rozsmarowywać. Szybko zastyga, robi się gęsty i sprężysty.

Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone.

Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm. Forma z wyjmowanym dnem.

tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)

Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia) - przechowywanie

Tartę przechowywać w formie, zabezpieczoną folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.

tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)

Smacznego!

tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)

TARTA Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM I OWOCAMI (BEZ PIECZENIA)

Joanna | chocololo.pl
Ekspresowa i prosta do przygotowania tarta z budyniem czekoladowym i owocami, w dodatku bez pieczenia.
Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm. Forma z wyjmowanym dnem.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 300 g herbatników
  • 15 g kakao
  • 80 g masła

Składniki na budyń czekoladowy

  • 1 op. budyniu waniliowego (z cukrem)
  • 500 ml mleka
  • 30 g cukru pudru
  • 180 g czekolady gorzkiej

Składniki na krem śmietankowy

  • 250 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 125 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 20 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 300 g malin lub truskawek

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Formę do tarty wysmarować masłem.
  • Połamane herbatnik umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki. Dodać kakao i jeszcze chwilkę zmiksować.
  • Masło roztopić w garnuszku, wymieszać jeszcze ciepłe z okruszkami.
  • Masę wysypać do formy i wyklepać równo dno i boki. Podociskać, aby spód i boki były zbite. Najlepiej przy pomocy dna szklanki. Spód schować do lodówki na 15-20 minut.

Przygotowanie budyniu czekoladowego

  • Czekoladę połamać na kawałki i odłożyć.
  • Pół szklanki mleka wlać do miseczki, dodać budyń i cukier, dobrze wymieszać i odłożyć.
  • W garnuszku zagotować pozostałe mleko, zmniejszyć gaz na najmniejszy i wlewać powoli, ciągle mieszając (rózgą/trzepaczką), rozmieszany budyń. Gdy zgęstnieje dodać połamaną czekoladę i ciągle mieszać aż do rozpuszczenia czekolady i powstania gładkiego budyniu.
  • Od razu równomiernie wylać gorący budyń na spód tarty i szybko rozsmarować. Zostawić do wystudzenia, następnie schłodzić 2 godziny w lodówce.

Przygotowanie kremu śmietankowego

  • Do miski dać mascarpone i cukier puder, miksować (mikser, końcówki do ubijania) dosłownie kilka sekund, do połączenia cukru z mascarpone. Następnie wlać śmietankę i ubijać 1-2 minuty do powstania gęstego, puszystego kremu.
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i obficie udekorować nim tartę tuż przy krawędzi. Na środku tarty ułożyć umyte i osuszone owoce. Schłodzić jeszcze 2-3 godziny.

Zobacz także:

tarta bounty bez pieczenia
tarta bounty bez pieczenia
czekoladowa gruszotka z budyniem
czekoladowa gruszotka z budyniem
tarta sernikowa z białą czekoladą i truskawkami
tarta sernikowa z białą czekoladą i truskawkami

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

2 komentarze

Agata 4 marca 2023 - 18:24

Mam pytanko – Czy krem budyniowy nie rozwadnia się po ukrojeniu porcji? 🙂

Reply
Joanna | Chocololo 4 marca 2023 - 18:54

Nie rozwadnia się, wygląda jak na zdjęciach. Chyba, że wcześniej byłby źle przygotowany budyń np. zbyt rzadki i krótko gotowany, ale ogólnie powinien być zwarty i zastygnąć. Pozdrawiam! 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo