Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)

Herbatniki – Zwykłe maślane herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.
Budyń – Można użyć budyniu waniliowego bez cukru, dodajcie wtedy 1-2 łyżki cukru więcej (wg. gustu).
Czekolada – Gorzka między 60-80%. Nie dodawajcie mlecznej, krem będzie zbyt słodki i straci swój czekoladowy charakter.
Krem/budyń czekoladowy – Jest bardzo prosty do przygotowania, ale trzeba go zrobić dość szybko. Budyń gęstnieje ekspresowo i jak tylko będzie gęsty dodajemy połamaną wcześniej czekoladę i energicznie mieszamy do jej rozpuszczenia. Następnie gorący budyń szybko wylewamy na przygotowany spód (nie wylewamy tylko na środek, ale równomiernie wylewamy na cały spód) i od razu trzeba go rozsmarowywać. Szybko zastyga, robi się gęsty i sprężysty.
Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone.
Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm. Forma z wyjmowanym dnem.
Tartę przechowywać w formie, zabezpieczoną folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.