Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • PRZEPISY

KÄRLEKSMUMS – szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe

  • 22 listopada 2022
Kärleksmums, szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe
Kärleksmums, szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe
Total
44
Shares
26
0
18

KÄRLEKSMUMS - szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe

Szwedzkie, czekoladowo-kawowe ciasto miłości to bardzo delikatne i mięciutkie ciasto z nutą kawy i kawowo-kakaową, słodką glazurą. Wierzch obsypany wiórkami kokosowymi, które przyklejają się do gęstej polewy. Jest lepka i pyszna, nadaje deserowi charakteru. Ciasto jest niewysokie, po ostudzeniu trzeba ponakłuwać je patyczkiem, nasiąka wtedy glazurą i jest wilgotne. Sprawdźcie ten przepis, to naprawdę pyszne ciacho.
Kärleksmums, szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe

KÄRLEKSMUMS - szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Kawa – Do ciasta i glazury zaparzcie mocne espresso. Można też wykorzystać kawę instant. 1 łyżeczka (saszetka) na 50 ml wrzątku (czyli 2 łyżeczki do całego przepisu).

Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).

Kärleksmums, szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe

KÄRLEKSMUMS - szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe - przechowywanie

W temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku lub formie (w której było pieczone) zabezpieczone folią spożywczą. Będzie dobre przez 3-4 dni.

Kärleksmums, szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe

Smacznego!

Kärleksmums, szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe

KÄRLEKSMUMS - szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe

Joanna | chocololo.pl
Szwedzkie, czekoladowo-kawowe ciasto miłości to bardzo delikatne i mięciutkie ciasto z nutą kawy i kawowo-kakaową, słodką glazurą.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 100 g masła
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 50 ml mleka
  • 50 ml espresso
  • 120 g mąki pszennej
  • 160 g cukru
  • 30 g kakao
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na glazurę

  • 60 g masła
  • 20 g kakao
  • 50 ml espresso
  • 120 g cukru pudru

Wierzch:

  • ⅔ szklanki wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać razem mleko, masło i espresso. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia i odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • W misce dobrze ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka, kawy i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto wylać do formy, wyrównać i piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.
  • Przygotowanie glazury. Do garnuszka dać masło, kawę, cukier i kakao. Podgrzewać i mieszać cały czas, aż składniki się połączą i powstanie gładka, błyszcząca i gęsta polewa.
  • Wystudzone ciasto ponakłuwać patyczkiem (do szaszłyków lub wykałaczką) tak by wkłucia miały odstęp 2-3 cm.
  • Ciepłą polewą (nie gorącą) polać równomiernie ciasto. Gdy polewa lekko przestygnie posypać ciasto wiórkami kokosowymi. Kroić gdy polewa całkiem wystygnie.

Zobacz także:

czekoladowe ciasto na maślance
czekoladowe ciasto na maślance
ciasto mleczna kanapka
ciasto mleczna kanapka
ciasto potrójnie czekoladowe
ciasto potrójnie czekoladowe

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
44
Shares
Udostępnij 26
Przypnij 18
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
  • kawa
  • wiórki kokosowe
Poprzedni artykuł
roladka kokosowo-czekoladowa (bez pieczenia)
  • CIASTA
  • Ciasta bez pieczenia
  • PRZEPISY

Roladka kokosowo-czekoladowa (bez pieczenia)

  • 17 listopada 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)

  • 24 listopada 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności