Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTECZKA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

  • 13 lutego 2023
orzechowe ciasteczka z serduszkiem
orzechowe ciasteczka z serduszkiem
Total
52
Shares
0
0
52

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

Kruche, orzechowe ciasteczka z serduszkiem wypełnionym czekoladą. Nie tylko na walentynki, ale na każdą okazję i bez okazji. Są super smaczne,  kakaowe z mielonymi orzechami laskowymi i sporą ilością masła. Nie potrzebujecie żadnych specjalnych foremek, wystarczy niewielka łyżeczka lub tak jak na zdjęciach, niewielka zaokrąglona końcówka np. widelca. Odciskamy nią serduszko. Pamiętajcie, że wgłębienie musi być głębokie. Ciasteczka rosną i wgłębienie staje się płytsze, choć i tak mieści sporo czekolady.
orzechowe ciasteczka z serduszkiem

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem - wskazówki

Żółtko i masło powinny być zimne, prosto z lodówki.

Można przygotować ciasto w malakserze (tak najłatwiej) miksując wszystkie składniki (jak w przepisie), aż powstanie kruszonka. Następnie, ręcznie szybko je zagnieść.

Jeśli nie posiadacie malaksera, można szybko posiekać nożem mąkę, mielone orzechy, cukier puder, żółtko i pokrojone w kostkę masło. Następnie zagnieść ręcznie ciasto.

Czekolada – Do napełnienia serduszek można użyć dowolnej czekolady. Na wszystkie ciasta potrzeba ok. 80-100 g czekolady (w zależności od głębokości odciśniętych serduszek).

Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.

– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki. 

Mielone orzechy – Jeśli mielicie orzechy sami, warto wymieszać je z częścią mąki (odmierzonej do ciasta). Orzechy drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko powstania pasty orzechowej.

Lepienie ciastek – Z przygotowanego ciasta trzeba ulepić równe kuleczki (o wadzie ok. 20 gram) i ułożyć je na papierze do pieczenia w odstępach.

Kuleczki należy bardzo delikatnie spłaszczyć i małą łyżeczką lub zaokrągloną, niewielką końcówką łyżeczki widelczyka odcisnąć serduszko. Aby powstało serduszko końcówkę mocno przyciskamy na krzyż. Brzuszki serduszka będą wyraźne, ogonek można delikatnie docisnąć.

Ciasta przed pieczeniem trzeba dobrze schłodzić.

Uformowane ciasteczka można układać bezpośrednio na blaszce, na której będą pieczone i która jest na wyposażeniu piekarnika. Jeśli jednak nie mieści się ona w lodówce, można ulepione ciastka ułożyć na wyłożonej papierem tacy i dopiero po dokładnym schłodzeniu ułożyć na blaszczce, na której będą pieczone.

Przepis na ok. 20 ciasteczek.

orzechowe ciasteczka z serduszkiem

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem - przechowywanie

Ciastka przechowywać w pojemniku, w temperaturze pokojowej do 3-4 dni.

Ciastka dobrze się mrożą,  można zawinąć po kilka sztuk w folię spożywczą, mrozić do 3 miesięcy. Później wystarczy na 15 minut wyciągnąć ciastka z zamrażarki i gotowe.

orzechowe ciasteczka z serduszkiem

Smacznego!

orzechowe ciasteczka z serduszkiem

ORZECHOWE CIASTECZKA Z SERDUSZKIEM

Joanna | chocololo.pl
Kruche, orzechowe ciasteczka z serduszkiem wypełnionym czekoladą.
Przepis na ok. 20 ciasteczek.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 130 g masła (zimnego)
  • 1 żółtko (zimne)
  • 150 g mąki pszennej
  • 40 g mielonych orzechów laskowych (wcześniej upieczonych i obranych ze skórki)
  • 10 g kakao
  • 40 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok 16 g)
  • szczypta soli
  • 80-100 g czekolady

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do malaksera wsypać mąkę, kakao, orzechy mielone, cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli, dodać pokrojone w kostkę masło i żółtko. Szybko zmiksować składniki na kruszonkę, następnie wsypać ją do miski i zagnieść na ciasto.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki (ok. 20 gram każda) i odkładać w odstępach. Kuleczki lekko spłaszczyć.
  • W każdym ciastku odcisnąć (małą łyżeczką lub niewielką, zaokrągloną końcówką łyżeczki/ widelczyka) serduszko, dociskając głęboko łyżeczkę dwukrotnie, aby powstały brzuszki serduszka. Następnie uformować dół.
  • Ciastka schłodzić w lodówce ok. 60 minut.
  • W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
  • Ciasteczka wyjąć z lodówki i piec 13-15 minut. Zaraz po upieczeniu będą miękkie, więc dopiero po kilku minutach przenieść je na kratkę do studzenia. Zostawić do całkowitego wystudzenia.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przelać do woreczka cukierniczego (można też użyć łyżeczki do napełniania serduszek) i napełniać serduszka. Zostawić do ostygnięcia czekolady lub włożyć na 10 minut do lodówki, żeby przyspieszyć ten proces.

Zobacz także:

ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie
kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie
ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami
ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
52
Shares
Udostępnij 0
Przypnij 52
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
  • orzechy laskowe
Poprzedni artykuł
trufle mleczno-orzechowe
  • CZEKOLADKI
  • PRZEPISY

Trufle mleczno-orzechowe

  • 9 lutego 2023
Zobacz przepis
Następny artykuł
kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

  • 21 lutego 2023
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności