Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

Żółtko i masło powinny być zimne, prosto z lodówki.
Można przygotować ciasto w malakserze (tak najłatwiej) miksując wszystkie składniki (jak w przepisie), aż powstanie kruszonka. Następnie, ręcznie szybko je zagnieść.
Jeśli nie posiadacie malaksera, można szybko posiekać nożem mąkę, mielone orzechy, cukier puder, żółtko i pokrojone w kostkę masło. Następnie zagnieść ręcznie ciasto.
Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.
Lepienie ciastek – Z przygotowanego ciasta trzeba ulepić równe kuleczki (o wadzie ok. 20 gram) i ułożyć je na papierze do pieczenia w odstępach.
Kuleczki należy bardzo delikatnie spłaszczyć i małą łyżeczką lub zaokrągloną, niewielką końcówką łyżeczki widelczyka odcisnąć serduszko. Aby powstało serduszko końcówkę mocno przyciskamy na krzyż. Brzuszki serduszka będą wyraźne, ogonek można delikatnie docisnąć.
Ciasta przed pieczeniem trzeba dobrze schłodzić.
Uformowane ciasteczka można układać bezpośrednio na blaszce, na której będą pieczone i która jest na wyposażeniu piekarnika. Jeśli jednak nie mieści się ona w lodówce, można ulepione ciastka ułożyć na wyłożonej papierem tacy i dopiero po dokładnym schłodzeniu ułożyć na blaszczce, na której będą pieczone.
Przepis na ok. 20 ciasteczek.
Ciastka przechowywać w pojemniku, w temperaturze pokojowej do 3-4 dni.
Ciastka dobrze się mrożą, można zawinąć po kilka sztuk w folię spożywczą, mrozić do 3 miesięcy. Później wystarczy na 15 minut wyciągnąć ciastka z zamrażarki i gotowe.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.