Ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami

Masło – Powinno być w temperaturze pokojowej, miękkie.
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Dodałam 100 gram czekolady gorzkiej 80% i 50 g mlecznej. Można dodać czekoladę gorzką, albo gorzką i mleczną (pół na pół). Z samą mleczną ciastka będą za słodkie.
Pieczenie – Polecam piec ciastka na dwie tury, każdą blachę osobno. Ciastka wyłożone na blaszkę spokojnie mogą poczekać na swoją kolej pieczenia.
Do nakładania ciasta na blachę używałam gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5cm. Można nakładać ciasto łyżką.
Przepis na 12 dużych ciastek o średnicy ok. 8 cm. Można zrobić więcej mniejszych ciastek, piec nieco krócej, ok. 10 minut.
Ciastka przechowywać w pojemniku, w temperaturze pokojowej do 3-4 dni.
Ciastka dobrze się mrożą, można zawinąć po 2 sztuki w folię spożywczą, mrozić do 3 miesięcy. Później wystarczy na 15 minut wyciągnąć ciastka z zamrażarki i gotowe.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.