Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami

  • 23 września 2022
ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami
ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami
Total
256
Shares
9
0
247

Ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami

Ciasteczka czekoladowe z orzeszkami ziemnymi, kruchymi krówkami i dużą ilością czekolady. Smakiem przypominają batoniki Snickers. Są idealnie wilgotne i lepkie w środku, momentami niczym brownie. Napakowane czekoladą gorzką i mleczną. Jeśli lubicie słony akcent w wypiekach czekoladowych, możecie dodać solone orzeszki. Zrobiłam tak i potwierdzam, że są przepyszne.
ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami

Ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami - wskazówki

Masło – Powinno być w temperaturze pokojowej, miękkie.

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Dodałam 100 gram czekolady gorzkiej 80% i 50 g mlecznej. Można dodać czekoladę gorzką, albo gorzką i mleczną (pół na pół). Z samą mleczną ciastka będą za słodkie.

Pieczenie – Polecam piec ciastka na dwie tury, każdą blachę osobno. Ciastka wyłożone na blaszkę spokojnie mogą poczekać na swoją kolej pieczenia.

Do nakładania ciasta na blachę używałam  gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5cm. Można nakładać ciasto łyżką.

Przepis na 12 dużych ciastek o średnicy ok. 8 cm. Można zrobić więcej mniejszych ciastek, piec nieco krócej, ok. 10 minut.

ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami

Ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami - przechowywanie

Ciastka przechowywać w pojemniku, w temperaturze pokojowej do 3-4 dni.

Ciastka dobrze się mrożą,  można zawinąć po 2 sztuki w folię spożywczą, mrozić do 3 miesięcy. Później wystarczy na 15 minut wyciągnąć ciastka z zamrażarki i gotowe.

ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami

Smacznego!

ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami

CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z ORZESZKAMI I KRÓWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Ciasteczka czekoladowe z orzeszkami ziemnymi, kruchymi krówkami i dużą ilością czekolady.
Przepis na 12 dużych ciastek o średnicy ok. 8 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 120 g masła (miękkiego)
  • 170 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru brązowego (drobnego)
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g czekolady (75 g mlecznej i 75 g gorzkiej)
  • 60 g orzeszków ziemnych
  • 90 g krówek kruchych

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dwie blachy (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
  • Posiekać (z grubsza) orzeszki, pokroić na kawałeczki krówki i czekoladę. Wszystko odłożyć (odrobinę zostawić do posypania ciastek przed pieczeniem).
  • Do miski dać masło i wsypać cukier brązowy, waniliowy i szczyptę soli. Utrzeć na puszystą, jasną masę (mikser; końcówki do ubijania). Zajmie to 4-5 minut.
  • Do masła z cukrem wbić jajko i wmieszać na najmniejszych obrotach, następnie zwiększyć obroty na średnie i miksować jeszcze przez 30 sekund.
  • Do masy przesiać suche składniki i miksować do połączenia składników. Szpatułką delikatnie wmieszać do ciasta czekoladę i orzeszki, na końcu delikatnie wmieszać krówki.
  • Na przygotowane blachy wyłożyć spore, równe porcje ciasta (po 6 sztuk na blachę) w odstępach. Używałam do tego gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5cm. Wierzch ciastek posypać orzeszkami i odrobiną pokruszonych krówek.
  • Ciasteczka piec 15 minut. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach (kiedy staną się twardsze) przenieść je na kratkę do studzenia.

Zobacz także:

ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka mocno czekoladowe
ciasteczka mocno czekoladowe
cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą
cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
256
Shares
Udostępnij 9
Przypnij 247
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
  • krówki
  • orzechy ziemne
Poprzedni artykuł
ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym

  • 21 września 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
czekoladowa tarta ze śliwkami
  • CIASTA
  • Ciasta kruche i tarty
  • PRZEPISY

Czekoladowa tarta ze śliwkami

  • 27 września 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności