Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Mielone wiórki kokosowe – Polecam, jeżeli macie możliwość, zmielić wiórki samodzielnie. Można użyć mąki kokosowej, jednak ona jest bardziej sucha i inaczej chłonie wodę i ciasto również może być bardziej suche, kruszyć się. Aby łatwiej i drobniej zmielić wiórki (i aby nie powstała pasta) warto mielić wiórki z częścią mąki pszennej (odmierzonej do ciasta).
Pieczenie – Do przygotowania ciasta użyłam formy okrągłej, płytkiej bez wyjmowanego dna i o lekko pochyłych bokach. Dno wyłożyłam papierem do pieczenia (wycięłam pasujący krążek papieru), a boki posmarowałam masłem i obsypałam wiórkami kokosowymi.
Ciasto kokosowe pieczemy krótko, do suchego patyczka. Powinno wystarczyć mu 30 minut w piekarniku, może 2-3 minuty więcej jeśli wbity patyczek będzie wilgotny. Zbyt długie pieczenia może sprawić, że ciasto będzie suche.
Przepis na tortownicę/formę o średnicy 23 cm.
Przez 24 godziny można zostawić ciasto w temperaturze pokojowej pod przykryciem. Po tym czasie warto schować je do lodówki (zabezpieczone folią lub w pojemniku). Będzie dobre do 2 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.