Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

  • 21 lutego 2023
kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Total
24
Shares
0
0
24

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Nie mam wątpliwości, że to ciasto powtórzę w cieplejsze dni i koniecznym dodatkiem będzie gałka lodów kokosowych lub ananasowych. Kokosowe ciasto z białą czekoladą i ananasem jest bardzo aromatyczne, proste do przygotowania i mam nadzieję, że polubicie się z nim bardzo. To ciasto odwrócone, jak np. odwrócone ciasto z białą czekoladą i morelami. Oznacza to, że po upieczeniu odwracamy je spodem do góry. Na spodzie układamy ananasy, więc apetycznie wyglądają po odwróceniu. Oprócz dominującego smaku kokosa jest też nuta cytryny. Bardzo fajnie łączy się z resztą składników i orzeźwia ciasto, które jest lekkie, puszyste i pachnie latem.
kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Mielone wiórki kokosowe – Polecam, jeżeli macie możliwość, zmielić wiórki samodzielnie. Można użyć mąki kokosowej, jednak ona jest bardziej sucha i inaczej chłonie wodę i ciasto również może być bardziej suche, kruszyć się. Aby łatwiej i drobniej zmielić wiórki (i aby nie powstała pasta) warto mielić wiórki z częścią mąki pszennej (odmierzonej do ciasta).

Skórka z cytryny – Najlepiej  wybrać cytrynę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Cytrynę należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko żółtą skórkę, bez białej.

Pieczenie – Do przygotowania ciasta użyłam formy okrągłej, płytkiej bez wyjmowanego dna i o lekko pochyłych bokach. Dno wyłożyłam papierem do pieczenia (wycięłam pasujący krążek papieru), a boki posmarowałam masłem i obsypałam wiórkami kokosowymi.

Ciasto kokosowe pieczemy krótko, do suchego patyczka. Powinno wystarczyć mu 30 minut w piekarniku, może 2-3 minuty więcej jeśli wbity patyczek będzie wilgotny. Zbyt długie pieczenia może sprawić, że ciasto będzie suche.

Przepis na tortownicę/formę o średnicy 23 cm.

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą - przechowywanie

Przez 24 godziny można zostawić ciasto w temperaturze pokojowej pod przykryciem. Po tym czasie warto schować je do lodówki (zabezpieczone folią lub w pojemniku). Będzie dobre do 2 dni.

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Smacznego!

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

KOKOSOWE CIASTO Z ANANASEM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Pyszne ciasto z białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i plastrami ananasa.
Przepis na tortownicę/formę o średnicy 23 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 5-6 plastrów ananasa z puszki
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g masła
  • 60 g cukru
  • 100 g białej czekolady
  • 120 g mąki pszennej
  • 60 g mielonych wiórków kokosowych
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z połowy cytryny

Dodatkowo

  • masło i wiórki kokosowe do przygotowania formy

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem i wysypać wiórkami kokosowymi.
  • Do miseczki wrzucić połamaną na kostki białą czekoladę. Masło roztopić w garnuszku i zdjąć z ognia. Odstawić na chwilę (minutę) i zalać nim czekoladę, wymieszać delikatnie i odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać mielone wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Wymieszać i odłożyć.
  • Na dnie przygotowanej formy ułożyć plastry ananasa. Jeden krążek na środku, pozostałe przekroić na pół i ułożyć wokół.
  • W misce ubić przez minutę (mikser;końcówki do ubijania) jajka z cukrem, aż się spienią. Powoli, miksując na najmniejszych obrotach wlewać wystudzoną czekoladę z masłem.
  • Do masy dodać skórkę cytrynową, mieszankę mąki i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać wiórki i delikatnie je wmieszać.
  • Ciasto wylać równomiernie na ananasa i wyrównać. Piec ok. 30 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć z piekarnika upieczone ciasto. Zostawić je w formie na 3-4 minuty. Po tym czasie przyłożyć do formy talerz i odwrócić ciasto dnem (ananasami) do góry. Można kroić jeszcze lekko ciepłe.

Zobacz także:

mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
odwrócone ciasto z białą czekoladą i morelami
odwrócone ciasto z białą czekoladą i morelami
ciasto cytrynowe z białą czekoladą
ciasto cytrynowe z białą czekoladą

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
24
Shares
Udostępnij 0
Przypnij 24
Tweet 0
Podobne składniki
  • ananas
  • biała czekolada
  • cytryna
  • wiórki kokosowe
Poprzedni artykuł
orzechowe ciasteczka z serduszkiem
  • CIASTECZKA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

  • 13 lutego 2023
Zobacz przepis
Następny artykuł
sernik oreo z kajmakową pianką
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki na zimno
  • Wielkanoc

Sernik Oreo z kajmakową pianką

  • 25 lutego 2023
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

orzechowe ciasteczka z serduszkiem
Zobacz przepis

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności