Strona główna PRZEPISYBABECZKI I MUFFINKI Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

przez Joanna | Chocololo
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

Miałam ochotę na czekoladowy chlebek bananowy, ale że ciągle coś zmieniam, upiekłam go w formie muffinek. Dodałam też na wierzch odrobinę masła orzechowego, które jest stworzone do jedzenia z czekoladą.  Muffinki czekoladowo-bananowe są miękkie, przygotowanie ich jest ekspresowe i smakują przepysznie. Jeśli macie ochotę na odrobinę więcej czekolady, możecie posypać wierzch przed pieczeniem groszkami lub kawałkami gorzkiej czekolady.
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym - wskazówki

To naprawdę łatwy do przygotowania przepis, składniki mogą być prosto z lodówki.

Banany – Dojrzałe banany, z brązowymi plamami na skórce. Są bardziej słodkie i mniej mączne.

Jogurt – Jeśli nie jogurtu naturalnego, można zastąpić go maślanką.

Cukier brązowy – Polecam brązowy, ale oczywiście można go zastąpić białym cukrem.

Czekolada – Najlepiej gorzka między 60-80%.

Masło orzechowe – Gładkie lub crunchy, masło orzechowe w 100% z orzechów, bez dodatków.

Przepis na 12 muffinek.

muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym - przechowywanie

Bananowe muffinki najlepsze są w dniu pieczenia, ale następnego dnia również są smaczne, choć nieco cięższe i mniej miękkie.

Przechowujemy je w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej.

muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

Smacznego!

muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

MUFFINKI CZEKOLADOWO-BANANOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM

Joanna | chocololo.pl
Pyszne, proste do przygotowania czekoladowo-bananowe muffinki z masłem orzechowym.
Przepis na 12 sztuk.
5 from 2 votes

SKŁADNIKI
  

  • 2 banany dojrzałe (ok. 280 g po obraniu)
  • 2 jajka
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 120 g cukru brązowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 60 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 100 g czekolady gorzkiej (posiekanej lub czekoladowych groszków)
  • 12 łyżeczek masła orzechowego

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek i sodę. Odłożyć.
  • Do dużej miski włożyć obrane ze skórki banany i rozgnieść je widelcem na papkę. Wbić do nich jajka, dodać jogurt i olej, wsypać cukier i dokładnie wymieszać.
  • Przesiać mieszankę mąki i kakao do mokrych składników. Wymieszać i pod koniec wmieszać delikatnie szpatułką posiekaną czekoladę.
  • Ciasto nałożyć równo do papilotek i na wierzch każdej dać po łyżeczce masła orzechowego. Delikatnie zamieszać wykałaczką tworząc zawijasy.
  • Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach wyłożyć muffinki na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Zobacz także:

muffinki bananowe z czekoladą
muffinki bananowe z czekoladą
czekoladowy chlebek bananowy
czekoladowy chlebek bananowy
ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym
ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym

Obserwuj Chocololo:

You may also like

4 komentarze

Natalia 26 stycznia 2024 - 10:42

5 gwiazdek
Pyszne! Pozdrawiam Panią 🙂

Reply
Joanna | Chocololo 26 stycznia 2024 - 12:14

Dziękuję bardzo! Pozdrawiam serdecznie 🙂

Reply
Katarzyna 27 lutego 2024 - 22:52

Bardzo dobre!

Reply
Anna 23 kwietnia 2024 - 15:08

5 gwiazdek
Dzis rano natrafiłam na ten przepis gdy szukałam czegoś by wykorzystać dojrzałe banany a wszelkiego rodzaju chlebki bananowe już mi się znudziły więc od razu wypróbowałam i był to strzał w dziesiątkę. Fanom masła orzechowego na pewno będzie smakowało, po za tym dzięki bananom ciasto jest wilgotne.

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo