1,7K
Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Miałam ochotę na czekoladowy chlebek bananowy, ale że ciągle coś zmieniam, upiekłam go w formie muffinek. Dodałam też na wierzch odrobinę masła orzechowego, które jest stworzone do jedzenia z czekoladą. Muffinki czekoladowo-bananowe są miękkie, przygotowanie ich jest ekspresowe i smakują przepysznie. Jeśli macie ochotę na odrobinę więcej czekolady, możecie posypać wierzch przed pieczeniem groszkami lub kawałkami gorzkiej czekolady.
Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym - wskazówki
To naprawdę łatwy do przygotowania przepis, składniki mogą być prosto z lodówki.
Banany – Dojrzałe banany, z brązowymi plamami na skórce. Są bardziej słodkie i mniej mączne.
Jogurt – Jeśli nie jogurtu naturalnego, można zastąpić go maślanką.
Cukier brązowy – Polecam brązowy, ale oczywiście można go zastąpić białym cukrem.
Czekolada – Najlepiej gorzka między 60-80%.
Masło orzechowe – Gładkie lub crunchy, masło orzechowe w 100% z orzechów, bez dodatków.
Przepis na 12 muffinek.
Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym - przechowywanie
Bananowe muffinki najlepsze są w dniu pieczenia, ale następnego dnia również są smaczne, choć nieco cięższe i mniej miękkie.
Przechowujemy je w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
MUFFINKI CZEKOLADOWO-BANANOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM
Joanna | chocololo.plPyszne, proste do przygotowania czekoladowo-bananowe muffinki z masłem orzechowym.Przepis na 12 sztuk.
5 from 2 votes
SKŁADNIKI
- 2 banany dojrzałe (ok. 280 g po obraniu)
- 2 jajka
- 100 g jogurtu naturalnego
- 120 g cukru brązowego
- 200 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 60 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 100 g czekolady gorzkiej (posiekanej lub czekoladowych groszków)
- 12 łyżeczek masła orzechowego
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
- W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek i sodę. Odłożyć.
- Do dużej miski włożyć obrane ze skórki banany i rozgnieść je widelcem na papkę. Wbić do nich jajka, dodać jogurt i olej, wsypać cukier i dokładnie wymieszać.
- Przesiać mieszankę mąki i kakao do mokrych składników. Wymieszać i pod koniec wmieszać delikatnie szpatułką posiekaną czekoladę.
- Ciasto nałożyć równo do papilotek i na wierzch każdej dać po łyżeczce masła orzechowego. Delikatnie zamieszać wykałaczką tworząc zawijasy.
- Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach wyłożyć muffinki na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
4 komentarze
Pyszne! Pozdrawiam Panią 🙂
Dziękuję bardzo! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Bardzo dobre!
Dzis rano natrafiłam na ten przepis gdy szukałam czegoś by wykorzystać dojrzałe banany a wszelkiego rodzaju chlebki bananowe już mi się znudziły więc od razu wypróbowałam i był to strzał w dziesiątkę. Fanom masła orzechowego na pewno będzie smakowało, po za tym dzięki bananom ciasto jest wilgotne.