Strona główna PRZEPISYBABECZKI I MUFFINKI Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

przez Joanna | Chocololo
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

Miałam ochotę na czekoladowy chlebek bananowy, ale że ciągle coś zmieniam, upiekłam go w formie muffinek. Dodałam też na wierzch odrobinę masła orzechowego, które jest stworzone do jedzenia z czekoladą.  Muffinki czekoladowo-bananowe są miękkie, przygotowanie ich jest ekspresowe i smakują przepysznie. Jeśli macie ochotę na odrobinę więcej czekolady, możecie posypać wierzch przed pieczeniem groszkami lub kawałkami gorzkiej czekolady.
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym - wskazówki

To naprawdę łatwy do przygotowania przepis, składniki mogą być prosto z lodówki.

Banany – Dojrzałe banany, z brązowymi plamami na skórce. Są bardziej słodkie i mniej mączne.

Jogurt – Jeśli nie jogurtu naturalnego, można zastąpić go maślanką.

Cukier brązowy – Polecam brązowy, ale oczywiście można go zastąpić białym cukrem.

Czekolada – Najlepiej gorzka między 60-80%.

Masło orzechowe – Gładkie lub crunchy, masło orzechowe w 100% z orzechów, bez dodatków.

Przepis na 12 muffinek.

muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym - przechowywanie

Bananowe muffinki najlepsze są w dniu pieczenia, ale następnego dnia również są smaczne, choć nieco cięższe i mniej miękkie.

Przechowujemy je w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej.

muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

Smacznego!

muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

MUFFINKI CZEKOLADOWO-BANANOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM

Joanna | chocololo.pl
Pyszne, proste do przygotowania czekoladowo-bananowe muffinki z masłem orzechowym.
Przepis na 12 sztuk.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

  • 2 banany dojrzałe (ok. 280 g po obraniu)
  • 2 jajka
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 120 g cukru brązowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 60 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 100 g czekolady gorzkiej (posiekanej lub czekoladowych groszków)
  • 12 łyżeczek masła orzechowego

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek i sodę. Odłożyć.
  • Do dużej miski włożyć obrane ze skórki banany i rozgnieść je widelcem na papkę. Wbić do nich jajka, dodać jogurt i olej, wsypać cukier i dokładnie wymieszać.
  • Przesiać mieszankę mąki i kakao do mokrych składników. Wymieszać i pod koniec wmieszać delikatnie szpatułką posiekaną czekoladę.
  • Ciasto nałożyć równo do papilotek i na wierzch każdej dać po łyżeczce masła orzechowego. Delikatnie zamieszać wykałaczką tworząc zawijasy.
  • Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach wyłożyć muffinki na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Zobacz także:

muffinki bananowe z czekoladą
muffinki bananowe z czekoladą
czekoladowy chlebek bananowy
czekoladowy chlebek bananowy
ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym
ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym

Obserwuj Chocololo:

You may also like

3 komentarze

Natalia 26 stycznia 2024 - 10:42

5 stars
Pyszne! Pozdrawiam Panią 🙂

Reply
Joanna | Chocololo 26 stycznia 2024 - 12:14

Dziękuję bardzo! Pozdrawiam serdecznie 🙂

Reply
Katarzyna 27 lutego 2024 - 22:52

Bardzo dobre!

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo