Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • 26 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Total
234
Shares
10
0
224

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

Ten tort jest absolutnie przepyszny, przypomina tort szwarcwaldzki z małymi modyfikacjami. Nie mogłam się oprzeć i dodałam do kremu śmietankowego mascarpone. Nie chciałam usztywniać go żelatyną, a mascarpone idealnie się do tego nadaje, w dodatku krem wydaje mi się smaczniejszy. Poza tym dodałam do kremu ziarenka z całej laski wanilii. Ale pychota. Kakaowe blaty biszkoptu są delikatne i miękkie, z dodatkiem masła, mocno nasączone wiśniówką. Oprócz kremu do środka powędrowała domowa frużelina wiśniowa, a tort polany jest czekoladową polewą. Na bokach połamana czekolada, której opis przygotowania znajdziecie we wskazówkach.
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami - wskazówki

Biszkopt.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Jajka z cukrem trzeba dobrze ubić, to podstawa udanego biszkoptu. Mikserem ręcznym ubijam jajka ok. 17 minut.

Mąka – Tortowa mąka pszenna. Sama do tego biszkoptu użyłam mąki pszennej bio typ 480.

Mąkę z kakao najlepiej dokładnie wymieszać i przesiać do miski, następnie ponownie przesiać podczas dodawania do ubitych jajek.

Najlepiej upiec biszkopt dzień (nawet 2  dni) przed przełożeniem kremem.

Biszkopt rośnie na ok. 6 cm. Pieczemy go w wysokiej tortownicy 18 cm lub rancie.

 

Krem z wanilią i krem do ozdoby.

Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez noc w lodówce.

Wanilia – Zamiast ziarenek z laski wanilii, można dodać pastę waniliową lub cukier puder z ziarenkami wanilii.

Nasączenie –Jeśli nie chcecie używać alkoholu, można nasączyć blaty biszkoptu kawą, słabą herbatą lub sokiem wiśniowym.

Boki tortu można udekorować np. wiórkami czekolady lub przygotować czekoladowe, połamane płatki (jak na zdjęciach).

W tym celu trzeba roztopić gorzką czekoladę (60 gram) w kąpieli wodnej i odstawić, aby lekko przestygła. Przygotować spory kawałek papieru do pieczenia i położyć go na czymś twardym np. desce do krojenia, prostokątnej tacy. Czekoladę wylać na papier i przy pomocy szpatułki rozsmarować prostokąt na grubość ok. 2 mm. Czekoladę schłodzić w lodówce, gdy będzie twarda połamać na kawałki i ozdobić nią tort.

Przepis na tortownicę 18 cm. Z podanych składników powstaje tort o wysokości ok. 10 cm (razem z kremami).

tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami - przechowywanie

Torcik przechowywać w lodówce, zabezpieczony przed dostaniem się zapachów (zabezpieczony folią spożywczą lub w specjalnym pojemniku na  ciasta). Spożyć do 2-3 dni.

tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

Smacznego!

tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

TORT CZEKOLADOWO- ŚMIETANKOWY Z WIŚNIAMI

Joanna | chocololo.pl
Ten tort jest absolutnie przepyszny, przypomina tort szwarcwaldzki z małymi modyfikacjami.
Przepis na tortownicę 18 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na biszkopt kakaowy

  • 4 jajka duże, rozmiar L (w temp. pokojowej)
  • 120 g cukru drobnego
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 30 g masła

Składniki na krem do tortu

  • 250 g mascarpone (dobrze schłodzone)
  • 500 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 40 g cukru pudru
  • ziarenka z 1 laski wanilii

Składniki na frużelinę wiśniową

  • 200 g wiśni mrożonych
  • 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru

Składniki na polewę czekoladową

  • 60 ml śmietanki 36%
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 30 g czekolady mlecznej

Składniki na krem do ozdoby

  • 100 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 30 g mascarpone (dobrze schłodzonej)
  • 10 g cukru pudru

Dodatkowo

  • ⅓ szklanki wiśniówki (do nasączenia)
  • wiórki czekoladowe (do ozdoby)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie biszkoptu

  • Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy nie smarować niczym.
  • Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę wymieszać z kakao i przesiać do miski, odłożyć.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier, ubijać (mikser;końcówki do ubijania) aż masa potroi objętość, będzie gęsta, puszysta i jasna.
  • Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli, łyżeczka po łyżeczce wlewać ostudzone masło. Skończyć niezwłocznie, gdy tylko składniki się połączą.
  • Do masy w trzech turach przesiać i wmieszać delikatnie rózgą mąkę z kakao. Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać. Piec ok. 45-50 minut (do suchego patyczka)
  • Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia.
  • Nożem oddzielić wystudzony biszkopt od tortownicy, wyjąć i odwrócić. Odkleić papier od spodu, następnie przekroić biszkopt na 3 równe blaty.

Przygotowanie frużeliny

  • Wiśnie włożyć do garnuszka, wsypać cukier i dusić aż puszczą sok.
  • 2-3 łyżki soku odlać do miseczki i rozmieszać w nich skrobię ziemniaczaną.
  • Wiśnie gotować kilka minut aż będą miękkie. Następnie wlać rozmieszaną skrobię i gotować na małym ogniu jeszcze chwilę do zgęstnienia. Odłożyć do wystudzenia. Kilka wisienek wybrać do dekoracji i odłożyć w osobnej miseczce.

Przygotowanie kremu i złożenie tortu

  • Przygotować krem. W dużej misce zmiksować przez chwilę (kilka sekund, tylko do połączenia) cukier puder, ziarenka wanilii i mascarpone. Dodać śmietankę i ubijać do powstania puszystego, gęstego kremu.
  • Pierwszy blat położyć na paterze/podkładzie i nasączyć go wiśniówką. Przy brzegu biszkoptu wyłożyć krem, tak aby powstała kremowa obręcz z miejscem na wiśnie. Do środka dać część wiśni. Przykryć je kremem i wyrównać.
  • Na krem położyć drugi blat biszkoptu, nasączyć. Znów przy krawędzi wyłożyć krem i wypełnić powstałe miejsce wiśniami. Przykryć wiśnie kremem, wyrównać i położyć trzeci blat. Nasączyć go wiśniówką.
  • Resztą kremu otynkować tort. Wyrównać brzegi i wierzch szpatułką. Całość schłodzić minimum 6 godzin, najlepiej przez noc w lodówce.

Przygotowanie polewy i dekoracji

  • Przygotować polewę. Czekoladę połamać na kostki. Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia. Dodać czekoladę i po chwili wymieszać, aby powstała gładka polewa. Odstawić ją do ostudzenia i lekkiego zgęstnienia.
  • Tort wyjąć z lodówki, boki udekorować wiórkami czekolady. Wierzch tortu polać grubą warstwą czekolady i delikatnie wyrównać. Schłodzić ok. 20 minut. Gdy polewa zastygnie, przygotować krem do dekoracji.
  • Przygotowanie kremu. W misce zmiksować krótko mascarpone i cukier puder, wlać śmietankę i ubijać do powstania gęstego, puszystego kremu. Przełożyć go do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić tort. Na koniec na kremie ułożyć odłożone wcześniej wiśnie.

Zobacz także:

torcik czekoladowy z kremem i czereśniami
torcik czekoladowy z kremem i czereśniami
czekoladowy torcik orzechowo-musowy
czekoladowy torcik orzechowo-musowy
tort czekoladowy z truskawkami
tort czekoladowy z truskawkami

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
234
Shares
Udostępnij 10
Przypnij 224
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
  • mascarpone
  • śmietana kremówka
  • wiśnie
Poprzedni artykuł
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • 19 stycznia 2023
Zobacz przepis
Następny artykuł
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • 31 stycznia 2023
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

  1. Ola pisze:
    26 stycznia 2023 o 17:36

    Przepiękny, mam małe pytanie, czy do biszkoptu konieczne jest masło?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      26 stycznia 2023 o 18:07

      Dziękuję, nie jest konieczne. Można je pominąć 🙂

      Odpowiedz
  2. Beata pisze:
    27 stycznia 2023 o 11:56

    Pysznie wygląda i planuję zrobić, mam tylko jedno pytanie : jajka w całości miksuje pani – nie oddzielając żółtka od białek?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      27 stycznia 2023 o 12:43

      Tak, ubijam całe jajka z cukrem (w temp. pokojowej). We wskazówkach zaznaczyłam ile czasu zajmuje mi ubicie ręcznym mikserem, aby były dobrze ubite. Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  3. Kamila pisze:
    6 marca 2023 o 14:26

    Nie jest potrzebny w przepisie Proszek do pieczenia?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      6 marca 2023 o 17:12

      Nie jest potrzebny, biszkopt rośnie dzięki dobrze ubitym jajkom z cukrem. We wskazówkach napisałam ile sama ubijam, żeby wszystko się udało. Pozdrawiam.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności