Muffinki bananowe z czekoladą

Muffinki bananowe z czekoladą

Bardzo smaczne muffinki bananowe z czekoladą. Idealne na śniadanie lub do popołudniowej kawy. Robi się je szybko i w dodatku są proste do przygotowania. Składniki nie muszą być w temperaturze pokojowej, więc możecie je zrobić kiedy tylko macie ochotę i oczywiście dojrzałe banany. Są one w końcu podstawą tego przepisu. A przepis na mięciutkie i wilgotne muffinki bananowe tylko czeka, aż zdecydujecie się z niego skorzystać.
muffinki bananowe z czekoladą

Muffinki bananowe z czekoladą - wskazówki

Muffinki są bardzo proste do przygotowania, pamiętajcie:

Banany – Dojrzałe banany, z brązowymi plamami na skórce. Są bardziej słodkie i mniej mączne.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Można też użyć czekoladowych groszków.

Przepis na 12 muffinek.

muffinki bananowe z czekoladą

Muffinki bananowe z czekoladą przechowywanie

Bananowe muffinki najlepsze są w dniu pieczenia, ale następnego dnia również są smaczne, choć nieco cięższe i mniej miękkie.

Przechowujemy je w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej.

muffinki bananowe z czekoladą

Smacznego!

muffinki bananowe z czekoladą

MUFFINKI BANANOWE Z CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Pyszne bananowe muffinki z kawałkami czekolady.
Przepis na 12 sztuk.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

  • 2 dojrzałe banany (330 g już rozgniecionych bananów)
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 80 g masła
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 60 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 150 g czekolady lub czekoladowych groszków

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • Masło roztopić w garnuszku, odłożyć do wystudzenia.
  • Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia do miski, dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać.
  • Czekoladę posiekać i odłożyć.
  • W dużej misce rozgnieść banany, dodać jajko, jogurt i wlać wystudzone masło i wymieszać dokładnie.
  • Do mokrych składników wsypać mieszankę suchych, także czekoladę (Zostawić ok. 30 g do posypania wierzchu muffinek) i wymieszać dokładnie, do połączenia składników.
  • Ciasto nałożyć po równo do papilotek (będzie sięgać do 3/4 wysokości). Piec 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach wyłożyć muffinki na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Zobacz także:

czekoladowe babeczki z czerwonym winem
czekoladowe babeczki z czerwonym winem
muffinki z czekoladą i kruszonką
muffinki z czekoladą i kruszonką

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
4
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x