Muffinki czekoladowe
Bardzo czekoladowe, miękkie i wilgotne muffinki z kawałkami gorzkiej i mlecznej czekolady. Delikatne i puszyste muffinki z dodatkiem maślanki, która nadaje im tej wilgotności i sprawia, że pięknie rosną. Są wyjątkowo proste do przygotowania. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, które nie muszą być nawet w temperaturze pokojowej. A to sprawia, że robi się je szybko. Są więc idealne, gdy dopadnie nas ochota na domowe wypieki, ale nie mamy zbyt wiele czasu i chęci na skomplikowane receptury. W dodatku można jeść je jeszcze lekko ciepłe. No gorących może niekoniecznie, ale wiadomo jak ciężko się powstrzymać. Muffinki czekoladowe są pyszne i rozpływające się w ustach. Po prostu trzeba spróbować.
Muffinki czekoladowe - wskazówki
Ten przepis na muffinki czekoladowe jest bardzo prosty do przygotowania.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania muffinek czekoladowych?
Składniki nie muszą być w temperaturze pokojowej, mogą być prosto z lodówki. Jeśli chcecie, można oczywiście wyjąć wcześniej z lodówki jajka i maślankę.
Czekolada – Najlepiej wymieszać czekoladę gorzką min. 60% i mleczną. Można jednak użyć tyko gorzkiej lub tylko mlecznej jeżeli macie ochotę. Nadadzą się także groszki czekoladowe.
Mąka – Pszenna mąka tortowa. Z powodzeniem można zamienić ją na jasną mąkę orkiszową typ 700.
Cukier brązowy – Ma głębszy smak, ale można użyć cukru białego.
Kakao – Ciemne alkalizowane kakao (ogólnodostępne w sklepach) jest gwarancją, że muffinki będą mocno czekoladowe i o pięknej, ciemnej barwie.
Maślanka – Jeśli akurat nie macie maślanki, opcjonalnie można wykorzystać jogurt naturalny o rzadkiej konsystencji. Jednak maślanka sprawia, że muffinki są puszyste, wilgotne i lekkie jednocześnie. Z jogurtem mogą być trochę cięższe, ciasto bardziej zbite, ale wciąż pyszne.
Masło – Prawdziwe masło o wysokiej zawartości tłuszczu. Nie margaryna lub mix masła i margaryny.
Ile muffinek czekoladowych wyjdzie z podanego przepisu?
Przepis na 12 większych lub ok. 18 mniejszych muffinek. W zależności od foremki.
Sama użyłam większych i wyższych papilotek (takich jak na zdjęciu). One mogą nie mieścić się do standardowej formy na muffinki, dlatego używam jednorazowych foremek aluminiowych. Do nich trzeba włożyć papilotkę i można wykorzystać je kilkukrotnie.
Polecam Wam mieć zestaw takich metalowych „jednorazowych” foremek. Można je dostać w sklepach, marketach. Są rewelacyjne jeśli zdarzy się Wam kupić papilotki, które są zbyt duże i nie mieszczą się do standardowej foremki na muffinki. Także jak chcecie upiec większe muffinki.
Muffinki czekoladowe - jak przechowywać
Czekoladowe muffinki najlepiej przechowywać w pojemniku lub zabezpieczone folią. Mogą pozostać w temperaturze pokojowej. Będą dobre przez 2-3 dni, ale najlepsze są w dniu pieczenia.
Smacznego!
MUFFINKI CZEKOLADOWE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 290 g mąki pszennej
- 150 g cukru brązowego
- 40 g kakao
- 2 jajka
- 280 ml maślanki
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
- 100 g czekolady gorzkiej
- 150 g czekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół). Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami.
- Masło roztopić w garnuszku i odstawić do ostudzenia.
- Przygotować dwie miski. Do pierwszej przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę.
- Do drugiej wbić jajka, wsypać cukier i szczyptę soli, wlać maślankę i wymieszać. Energicznie mieszając dodać wystudzone masło.
- Do mokrych składników wsypać suche i dobrze wymieszać.
- 100 g czekolady gorzkiej posiekać, 100 g czekolady mlecznej pokroić w kosteczki. Wsypać do ciasta i wymieszać.
- Nakładać ciasto do 3/4 papilotki. 50 g czekolady mlecznej pokroić w kostkę i posypać nią muffinki.
- Piec 20-25 minut mniejsze muffinki (standardowe), a większe ok. 35-40 minut, do suchego patyczka.