Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • Boże Narodzenie
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Sernik kajmakowy z czekoladą

  • 10 lutego 2021
sernik z kajmakiem i czekoladą 1
sernik z kajmakiem i czekoladą 1
Total
136
Shares
1
0
135

Sernik kajmakowy z czekoladą

Sernik kajmakowy z czekoladą to sama słodycz. Masa serowa z dodatkiem kajmaku jest kremowa i delikatna. Łagodnie czuć karmelowy smak. Spód z ciasteczek Oreo i czekoladowa polewa idealnie do siebie pasują. Warto posypać wierzch odrobiną gruboziarnistej soli, wydobędzie ona z deseru jeszcze więcej smaku i słodyczy.
sernik z kajmakiem i czekoladą 1a

Sernik kajmakowy z czekoladą - wskazówki

Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej, dlatego trzeba przygotować większą blachę, w której zmieści się blacha lub tortownica.

Ja piekłam w prostokątnej blaszce o wymiarach 25×21 cm. Spód zabezpieczyłam folią.

Przygotowanie tortownicy – Kawałek papieru do pieczenia położyć na dno tortownicy i zapiąć obręcz, tak żeby papier wystawał dookoła. Następnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową (dno i boki), dwukrotnie i dokładnie, żeby do środka nie dostawała się woda w trakcie pieczenia.

Masa serowa – Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i śmietankę kremówkę należy wyjąć wcześniej z lodówki.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Ciasteczka Oreo – Klasyczne ciasteczka, nie z podwójnym nadzieniem lub oblane czekoladą.

Czekolada – Najlepiej wymieszać mleczną i gorzką (min. 60%) czekoladę do polewy, ewentualnie samą gorzką. Dwie mleczne będą zbyt słodkie i mało wyraziste.

Przepis na prostokątną tortownicę 25×21 cm. Ilość składników jest też odpowiednia dla tortownicy o średnicy 24 cm.

Sernik w tortownicy może wyjść wyższy, dlatego pieczemy go trochę dłużej, o ok. 10-15 minut. Ważne żeby masa była ścięta, wierzch sprężysty.

sernik z kajmakiem i czekoladą a

Sernik kajmakowy z czekoladą - przechowywanie

Sernik przechowywać w pojemniku lub w tortownicy zabezpieczony folią spożywczą. W lodówce. Najlepiej spożyć do 3 dni.

sernik z kajmakiem i czekoladą
Smacznego!
sernik z kajmakiem i czekoladą 1

SERNIK KAJMAKOWY Z CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Sernik kajmakowy z czekoladą to sama słodycz. Masa serowa z dodatkiem kajmaku jest kremowa i delikatna. Łagodnie czuć karmelowy smak. Spód z ciasteczek Oreo i czekoladowa polewa idealnie do siebie pasują.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 200 g ciastek Oreo
  • 50 g masła

Składniki na masę serową

  • 800 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 500 g kajmaku
  • 4 jajka
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na warstwę czekoladową

  • 100 ml śmietanki 36%
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Dno blachy wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno).
  • Masło roztopić w garnuszku. Ciasteczka połamać i zmielić w malakserze lub blenderem.
  • Do pokruszonych ciastek wlać jeszcze ciepłe masło, wymieszać dobrze. Całość powinna przypominać mokry piasek.
  • Wysypać na spód blaszki ciasteczka z masłem i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Przygotowanie masy serowej

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
  • Do miski dać twaróg i 300 gram masy kajmakowej (pozostałe 200 g odłożyć do miseczki). Dodać śmietankę i zmiksować wszystko do połączenia składników, można blenderem.
  • Ciągle miksując dodawać kolejno po jednym jajku. Miksować, aż masa będzie jednolita i płynna.
  • Do masy przesiać mąki i dobrze wymieszać.
  • Odmierzyć jedną szklankę masy serowej i wlać ją do pozostałego kajmaku (tych 200 gram w miseczce). Wymieszać dobrze, powstanie ciemniejsza masa.
  • Wyciągnąć blachę z lodówki, na spód wylać masę serową, następnie nierównomiernie rozlać masę wymieszaną z pozostałym kajmakiem. Można patyczkiem porobić zygzaki (uważać żeby nie zahaczyć patyczkiem spodu).
  • Zagotować wodę, blaszkę z sernikiem włożyć do większej blachy. Wlać wrzątek do większej blachy, mniej więcej do połowy wysokości blaszki z sernikiem.
  • Piec ok. 60 minut, aż masa się zetnie, będzie jędrna i sprężysta. Sernik wyjąć z piekarnika (i blachy z wodą) ostudzić i włożyć do lodówki na 12 godzin.

Przygotowanie masy czekoladowej

  • Śmietankę podgrzać w garnuszku lub w kąpieli wodnej, dodać połamanaą w kosteczki czekoladę (mleczną i gorzką). Wymieszać, aż powstanie gładki sos.
  • Czekoladę wylać na schłodzony sernik, wyrównać lub porobić esy floresy łyżeczką. Schłodzić w lodówce.

Zobacz także:

sernik pomarańczowy na spodzie brownie 1

SERNIK POMARAŃCZOWY NA SPODZIE BROWNIE

Kremowa masa serowa z dodatkiem skórki pomarańczowej, a na spodzie mięsiste i lekko gliniaste brownie. Wierzch polany delikatnie kwaśną polewą z soku pomarańczowego i białej czekolady. Pyszny sernik.

Sernik ferrero rocher

SERNIK FERRERO ROCHER

Czekoladowy, kremowy sernik Ferrero Rocher, słodki i pyszny. Spód z herbatników, czekolady i podpieczonych orzechów lasowych. Delikatna masa serowa z Nutellą i serkiem mascarpone. Na wierzchu czekolada i pyszne pralinki Ferrero Rocher. Poezja.

sernik z białą czekoladą i jabłkam 1aa

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I JABŁKAMI

Sernik z białą czekoladą dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej i użyciu serka mascarpone jest bardzo delikatny. Lekko podprażone jabłka wymieszane z sosem krówkowym pasują tu idealnie. No i cynamon! Musi być cynamon.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
136
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 135
Tweet 0
Podobne składniki
  • kajmak
  • oreo
  • śmietana kremówka
  • twaróg
Poprzedni artykuł
muffinki czekoladowe
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowe

  • 8 lutego 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
babka marmurkowa z czekoladą 1
  • BABKI
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Babka marmurkowa z czekoladą

  • 12 lutego 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności