Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
MUFFINKI CZEKOLADOWE
Joanna | chocololo.pl
Bardzo czekoladowe, miękkie i wilgotne muffinki z kawałkami gorzkiej i mlecznej czekolady. Proste do przygotowania.
Przepis na 12 dużych muffinek.
WYDRUKUJ PRZEPIS
PRZYPNIJ PRZEPIS
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
SKŁADNIKI
290
g
mąki pszennej
150
g
cukru brązowego
40
g
kakao
2
jajka
280
ml
maślanki
100
g
masła
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
szczypta soli
1
łyżeczka
sody
100
g
czekolady gorzkiej
150
g
czekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół)
. Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Masło roztopić w garnuszku i odstawić do ostudzenia.
Przygotować dwie miski. Do pierwszej przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę.
Do drugiej wbić jajka, wsypać cukier i szczyptę soli, wlać maślankę i wymieszać. Energicznie mieszając dodać wystudzone masło.
Do mokrych składników wsypać suche i dobrze wymieszać.
100 g czekolady gorzkiej posiekać, 100 g czekolady mlecznej pokroić w kosteczki. Wsypać do ciasta i wymieszać.
Nakładać ciasto do 3/4 papilotki. 50 g czekolady mlecznej pokroić w kostkę i posypać nią muffinki.
Piec 20-25 minut mniejsze muffinki (standardowe)
, a większe ok. 35-40 minut,
do suchego patyczka.
Słowo kluczowe
czekolada, czekolada gorzka, czekolada mleczna, kakao, muffinki, muffinki z czekoladą