Strona główna PRZEPISYBABECZKI I MUFFINKI Babeczki czekoladowe z nadzieniem malinowym

Babeczki czekoladowe z nadzieniem malinowym

przez Joanna | Chocololo
babeczki czekoladowe z malinowym nadzieniem

Babeczki czekoladowe z nadzieniem malinowym

Miękkie i puszyste babeczki czekoladowe z nadzieniem malinowym. To prosty i fajny przepis, powinien udać się każdemu. Wyglądają słodko i są bardzo smaczne, intensywnie czekoladowe. Nadzienie jest mocno malinowe, kwaśne i pasuje idealnie do babeczek. Nie mogło zabraknąć czekoladowej polewy i małej dekoracji w postaci malinki i czekoladowej posypki.
babeczki czekoladowe z malinowym nadzieniem

Babeczki czekoladowe z nadzieniem malinowym - wskazówki

Jajka i śmietana do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.

Śmietana – Kwaśna śmietana 18% w kubeczku.

Babeczki sporo rosną, nie nalewajcie więcej niż do ¾ wysokości papilotki. Po ostudzeniu trzeba zrobić miejsce na nadzienie. W tym celu najlepiej użyć dużej tylki i  jej koniec wkręcić w babeczkę, następnie wyciągnąć. W środku tylki powinien zostać kawałek wierzchu. Należy go wyjąć, odłożyć na bok i łyżeczką wydrążyć jeszcze trochę środka babeczki.

Mascarpone do nadzienia powinno być w temperaturze pokojowej.

Maliny – Jeśli maliny (owoce, przed przygotowaniem) będą słodkie, zmniejszcie ilość cukru do 30 g i dodajcie łyżkę soku z cytryny.

Maliny trzeba zblendować na puree i przetrzeć przez sito aby pozbyć się pestek. Następnie wlać do garnuszka i podgrzewać na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Maliny powinny zredukować się o połowę, gdy wystygną będą bardzo gęste.

Przepis na 12 -14 babeczek.

babeczki czekoladowe z malinowym nadzieniem

Babeczki czekoladowe z nadzieniem malinowym - przechowywanie

Przechowywać zabezpieczone w pojemniku, w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu 2 dni. W lodówce trochę twardnieją, więc przed podaniem warto wyjąć je na 15 minut aby nieco zmiękły i nabrały temperatury pokojowej.

Babeczki bez kremu i nadzienia można przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej do 3 dni.

babeczki czekoladowe z malinowym nadzieniem

Smacznego!

babeczki czekoladowe z malinowym nadzieniem

BABECZKI CZEKOLADOWE Z NADZIENIEM MALINOWYM

Joanna | chocololo.pl
Miękkie i puszyste babeczki czekoladowe z nadzieniem malinowym.
Przepis na 12 -14 babeczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 180 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 180 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 60 ml oleju
  • 160 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Składniki na nadzienie

  • 120 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 240 g malin
  • 40 g cukru

Dodatkowo

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 12-14 malin (do ozdoby)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
  • Do większej miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Dodać cukier i wymieszać. Odłożyć.
  • W misce wymieszać jajka ze śmietaną (rózgą kuchenną/trzepaczką), wlać olej i ponownie dokładnie wymieszać. Wsypać mieszankę suchych składników i wymieszać do połączenia.
  • Ciasto nałożyć do przygotowanych papilotek do ¾ wysokości. Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Przygotowanie nadzienia

  • Maliny umyć, zblendować na mus i przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek. Wlać do garnuszka, wsypać cukier i gotować na średnim ogniu, pilnując i mieszając od czasu do czasu. Powinny zgęstnieć i zredukować się o połowę.
  • Gotowe maliny przełożyć do miseczki i zostawić do ostudzenia (do temp. pokojowej).
  • Do malin dodać mascarpone i wymieszać dokładnie.

Nadziewanie babeczek

  • Z wystudzonych babeczek należy wydrążyć odrobinę miąższu ze środka. Powinien postać wąski dołek (średnica ok. 1,5 cm), sięgający do połowy babeczki. Przy wydrążaniu należy pamiętać żeby zostawić wierzch (skórkę z wierzchu) aby przykryć wypełniony dołek.
  • Każdy wydrążony dołek wypełnić nadzieniem malinowym i przykryć pozostałym ciastem.
  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać łyżeczkę oleju kokosowego i wymieszać. Babeczki polać czekoladą (rozsmarować ją dokładnie na całym wierzchu babeczek) i ozdobić malinami.

Zobacz także:

czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe
czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe
babeczki czekoladowe z kremem kokosowym
babeczki czekoladowe z kremem kokosowym
Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem
Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo