Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Babeczki czekoladowe z nadzieniem malinowym

  • 14 czerwca 2022
babeczki czekoladowe z malinowym nadzieniem
babeczki czekoladowe z malinowym nadzieniem
Total
69
Shares
10
0
59

Babeczki czekoladowe z nadzieniem malinowym

Miękkie i puszyste babeczki czekoladowe z nadzieniem malinowym. To prosty i fajny przepis, powinien udać się każdemu. Wyglądają słodko i są bardzo smaczne, intensywnie czekoladowe. Nadzienie jest mocno malinowe, kwaśne i pasuje idealnie do babeczek. Nie mogło zabraknąć czekoladowej polewy i małej dekoracji w postaci malinki i czekoladowej posypki.
babeczki czekoladowe z malinowym nadzieniem

Babeczki czekoladowe z nadzieniem malinowym - wskazówki

Jajka i śmietana do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.

Śmietana – Kwaśna śmietana 18% w kubeczku.

Babeczki sporo rosną, nie nalewajcie więcej niż do ¾ wysokości papilotki. Po ostudzeniu trzeba zrobić miejsce na nadzienie. W tym celu najlepiej użyć dużej tylki i  jej koniec wkręcić w babeczkę, następnie wyciągnąć. W środku tylki powinien zostać kawałek wierzchu. Należy go wyjąć, odłożyć na bok i łyżeczką wydrążyć jeszcze trochę środka babeczki.

Mascarpone do nadzienia powinno być w temperaturze pokojowej.

Maliny – Jeśli maliny (owoce, przed przygotowaniem) będą słodkie, zmniejszcie ilość cukru do 30 g i dodajcie łyżkę soku z cytryny.

Maliny trzeba zblendować na puree i przetrzeć przez sito aby pozbyć się pestek. Następnie wlać do garnuszka i podgrzewać na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Maliny powinny zredukować się o połowę, gdy wystygną będą bardzo gęste.

Przepis na 12 -14 babeczek.

babeczki czekoladowe z malinowym nadzieniem

Babeczki czekoladowe z nadzieniem malinowym - przechowywanie

Przechowywać zabezpieczone w pojemniku, w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu 2 dni. W lodówce trochę twardnieją, więc przed podaniem warto wyjąć je na 15 minut aby nieco zmiękły i nabrały temperatury pokojowej.

Babeczki bez kremu i nadzienia można przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej do 3 dni.

babeczki czekoladowe z malinowym nadzieniem

Smacznego!

babeczki czekoladowe z malinowym nadzieniem

BABECZKI CZEKOLADOWE Z NADZIENIEM MALINOWYM

Joanna | chocololo.pl
Miękkie i puszyste babeczki czekoladowe z nadzieniem malinowym.
Przepis na 12 -14 babeczek.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 180 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 180 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 60 ml oleju
  • 160 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Składniki na nadzienie

  • 120 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 240 g malin
  • 40 g cukru

Dodatkowo

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 12-14 malin (do ozdoby)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
  • Do większej miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Dodać cukier i wymieszać. Odłożyć.
  • W misce wymieszać jajka ze śmietaną (rózgą kuchenną/trzepaczką), wlać olej i ponownie dokładnie wymieszać. Wsypać mieszankę suchych składników i wymieszać do połączenia.
  • Ciasto nałożyć do przygotowanych papilotek do ¾ wysokości. Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Przygotowanie nadzienia

  • Maliny umyć, zblendować na mus i przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek. Wlać do garnuszka, wsypać cukier i gotować na średnim ogniu, pilnując i mieszając od czasu do czasu. Powinny zgęstnieć i zredukować się o połowę.
  • Gotowe maliny przełożyć do miseczki i zostawić do ostudzenia (do temp. pokojowej).
  • Do malin dodać mascarpone i wymieszać dokładnie.

Nadziewanie babeczek

  • Z wystudzonych babeczek należy wydrążyć odrobinę miąższu ze środka. Powinien postać wąski dołek (średnica ok. 1,5 cm), sięgający do połowy babeczki. Przy wydrążaniu należy pamiętać żeby zostawić wierzch (skórkę z wierzchu) aby przykryć wypełniony dołek.
  • Każdy wydrążony dołek wypełnić nadzieniem malinowym i przykryć pozostałym ciastem.
  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać łyżeczkę oleju kokosowego i wymieszać. Babeczki polać czekoladą (rozsmarować ją dokładnie na całym wierzchu babeczek) i ozdobić malinami.

Zobacz także:

czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe
czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe
babeczki czekoladowe z kremem kokosowym
babeczki czekoladowe z kremem kokosowym
Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem
Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
69
Shares
Udostępnij 10
Przypnij 59
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
  • kwaśna śmietana
  • maliny
  • mascarpone
Poprzedni artykuł
musowe ciasto czekoladowo-truskawkowe
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Musowe ciasto czekoladowo-truskawkowe

  • 9 czerwca 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
łaciaty placek z czereśniami
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Łaciaty placek z czereśniami

  • 16 czerwca 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności