Babeczki czekoladowe z nadzieniem malinowym

Jajka i śmietana do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Śmietana – Kwaśna śmietana 18% w kubeczku.
Babeczki sporo rosną, nie nalewajcie więcej niż do ¾ wysokości papilotki. Po ostudzeniu trzeba zrobić miejsce na nadzienie. W tym celu najlepiej użyć dużej tylki i jej koniec wkręcić w babeczkę, następnie wyciągnąć. W środku tylki powinien zostać kawałek wierzchu. Należy go wyjąć, odłożyć na bok i łyżeczką wydrążyć jeszcze trochę środka babeczki.
Mascarpone do nadzienia powinno być w temperaturze pokojowej.
Maliny – Jeśli maliny (owoce, przed przygotowaniem) będą słodkie, zmniejszcie ilość cukru do 30 g i dodajcie łyżkę soku z cytryny.
Maliny trzeba zblendować na puree i przetrzeć przez sito aby pozbyć się pestek. Następnie wlać do garnuszka i podgrzewać na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Maliny powinny zredukować się o połowę, gdy wystygną będą bardzo gęste.
Przepis na 12 -14 babeczek.
Przechowywać zabezpieczone w pojemniku, w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu 2 dni. W lodówce trochę twardnieją, więc przed podaniem warto wyjąć je na 15 minut aby nieco zmiękły i nabrały temperatury pokojowej.
Babeczki bez kremu i nadzienia można przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej do 3 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.