Bezmączne ciasto bananowe z kremem i bananami
Wspaniałe, mocno czekoladowe ciasto bez dodatku mąki. Za to z lekkim kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Na wierzchu plasterki banana i wiórki czekoladowe. Oczywiście można banany zastąpić innymi owocami, będą idealne np. maliny czy truskawki. Ja niecierpliwie czekam na lato, na pewno powtórzę ten przepis właśnie z tymi owocami. Ciasto jest niesamowite, ma bardzo fajną konsystencję pomiędzy musem a delikatnym ciastem. Przepis znaleziony w którejś z książek Nigelli Lawson, ale podobne ciasto widziałam też w książce „Czekolada”, której autorem jest Eric Lanlard. Oczywiście odrobinę zmieniłam przepis – proporcje składników, ale też sposób przygotowania. Wypróbujcie koniecznie!
Bezmączne ciasto czekoladowe z kremem i bananami - wskazówki
Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%
Ciasta nie piec zbyt długo bo będzie za suche, 30-35 minut wystarczy. Ciasto urośnie z równą górką , która zapadnie się podczas studzenia ciasta. Powstanie idealne miejsce na krem i owoce.
Śmietanka i mascarpone do kremu powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.
Banan – jeżeli nie chcemy, żeby plasterki zbyt szybko zbrązowiały można posmarować je sokiem z cytyny.
Wiórki czekoladowe można zrobić przy pomocy obieraczki do warzyw.
Składniki na tortownicę 20 cm.
Bezmączne ciasto czekoladowe z kremem i bananami - przechowywanie
Ciasto przechowywać w pojemniku lub zabezpieczone folią w lodówce. Ciasto ze względu na krem na bazie śmietany należy spożyć dość szybko, najlepiej w ciągu 2 dni.
Można ciasto przygotować dzień wcześniej i przed podaniem przygotować krem i dodatki. Po nałożeniu kremu spożyć w ciągu 2 dni.
Smacznego!
BEZMĄCZNE CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM I BANANAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 5 jajek
- 150 g masła
- 200 g czekolady gorzkiej
- 150 g cukru brązowego
- szczypta soli
Składniki na krem
- 150 g mascarpone
- 250 g śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
Na wierzch
- 1 banan
- 20 g wiórków czekoladowych
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, dno tortownicy wyłożyć papierem, a boki wysmarować masłem.
- W garnuszku lub w kąpieli wodnej roztopić masło, czekoladę posiekać i dodać do masła. Wymieszać, aż powstanie jednolity sos czekoladowy. Odstawić do wystudzenia.
- Żółtka oddzielić od białek. Żółtka włożyć do miski, wsypać cukier i ubić mikserem (końcówki do ubijania) na jasną puszystą masę. Odstawić na chwilkę (na czas ubijania białek)
- Białka ubić mikserem na sztywną pianę (pamiętać żeby miska była czysta i sucha, tak samo końcówki miksera). Odłożyć na chwilę.
- Ciągle miksując wlewać ostudzoną czekoladę do puszystych żółtek, miksować aż wszystko połączy się. Masą będzie gęsta. Nie czekać, od razu stopniowo, po dużej łyżce dodawać białka. Białka wmieszać delikatnie szpatułką.
- Ciasto wylać do formy, wyrównać. Piec 30 minut. Ostudzić całkowicie w formie.
Przygotowanie kremu
- Schłodzone mascarpone i śmietankę dać do miski, wsypać cukier puder. Miksować aż powstanie puszysty, gęsty krem.
- Krem wyłożyć na ciasto, położyć na wierzchu plasterki banana i posypać wiórkami czekolady.
Zobacz także:
CZEKOLADOWE CIASTO TOFFI Z BEZAMI
Kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, śmietankowy krem budyniowy, krem z krówek, a na samej górze beziki i wiórki czekoladowe. Całkiem pyszne połączenie!
PODWÓJNIE CZEKOLADOWE CIASTO DELICJA
Podwójnie czekoladowe ciasto delicja powinno zachwycić wielbicieli czekoladowych wypieków. Trzy przepyszne warstwy. Kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, pomarańczowa galaretka, której smak podkreśla dodatek zmiksowanego miąższu pomarańczy i gęsty mus czekoladowy.
BEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI
Lekkie i bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami, które można jeść prawie bez wyrzutów sumienia. Znika kawałek po kawałku. Jest miękkie, puszyste i aromatyczne. Jeżeli jesteście na diecie i chcecie zgrzeszyć, to tylko z takim ciastem.
1 komentarz
cudowne ciasto i pięknie podane 🙂