Bezmączne ciasto czekoladowe z kremem i bananami

Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%
Ciasta nie piec zbyt długo bo będzie za suche, 30-35 minut wystarczy. Ciasto urośnie z równą górką , która zapadnie się podczas studzenia ciasta. Powstanie idealne miejsce na krem i owoce.
Śmietanka i mascarpone do kremu powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.
Banan – jeżeli nie chcemy, żeby plasterki zbyt szybko zbrązowiały można posmarować je sokiem z cytyny.
Wiórki czekoladowe można zrobić przy pomocy obieraczki do warzyw.
Składniki na tortownicę 20 cm.
Ciasto przechowywać w pojemniku lub zabezpieczone folią w lodówce. Ciasto ze względu na krem na bazie śmietany należy spożyć dość szybko, najlepiej w ciągu 2 dni.
Można ciasto przygotować dzień wcześniej i przed podaniem przygotować krem i dodatki. Po nałożeniu kremu spożyć w ciągu 2 dni.
Kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, śmietankowy krem budyniowy, krem z krówek, a na samej górze beziki i wiórki czekoladowe. Całkiem pyszne połączenie!
Podwójnie czekoladowe ciasto delicja powinno zachwycić wielbicieli czekoladowych wypieków. Trzy przepyszne warstwy. Kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, pomarańczowa galaretka, której smak podkreśla dodatek zmiksowanego miąższu pomarańczy i gęsty mus czekoladowy.
Lekkie i bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami, które można jeść prawie bez wyrzutów sumienia. Znika kawałek po kawałku. Jest miękkie, puszyste i aromatyczne. Jeżeli jesteście na diecie i chcecie zgrzeszyć, to tylko z takim ciastem.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
1 komentarz
cudowne ciasto i pięknie podane 🙂